Spädbarn

presenteras av

Så har bebisar som fötts under pandemin påverkats

”Kan ha en betydande påverkan på folkhälsan”

Barn som fötts under pandemin visar senare utveckling.

Men det är inte coronaviruset i sig som är orsaken bakom, enligt forskare.

Barn som fötts under pandemin presterar något sämre på tester som mäter barnens sociala och motoriska förmågor vid sex månaders ålder – till skillnad från de barn som fötts innan pandemin.

Det visar en studie av forskare vid Columbia University som publicerats i tidskriften Jama Pediatrics. I studien ingår 255 barn som fötts på New York-Presbyterian’s Morgan Stanley children’s hospital och Allen hospital i USA, mellan mars och december 2020.

Att barnen presterar sämre i testerna är dock oberoende på om mamman drabbats av covid-19 eller inte under graviditeten, vilket förvånar forskarna.

– Hos spädbarn som föds där mamman har virusinfektioner under graviditeten är risken högre att den neurologiska utvecklingen påverkas. Men vi kan inte se det sambandet hos barn vars mammor hade covid-19 under graviditeten, säger Dani Dumitriu, professor i pediatrik och psykologi, i ett pressmeddelande.

Snarare är det stressen som mammorna upplevde under denna speciella tid som påverkat testresultaten. En annan förklaring är att dessa barn, till skillnad från de som föddes innan pandemin, inte träffat och interagerat lika mycket med andra under sin första tid i livet, på grund av exempelvis restriktioner. Vilket kan vara en förklaring till deras något svagare sociala och motoriska förmågor.

Skillnaderna forskarna sett mellan barnen som fötts innan och under pandemin är dock inte stora. Dessutom finns det inget som säger att skillnaderna kommer att bestå.

– Men dessa små förändringar kräver noggrann vaksamhet eftersom de på befolkningsnivå kan ha en betydande påverkan på folkhälsan. Det vet vi från andra pandemier och naturkatastrofer, säger Dani Dumitiu i pressmeddelandet.

Publisert:

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.