Gravid

presenteras av

Marita födde barn – när hon var 45

Blev gravid efter 40

Marita Hammervold längtade efter ett till barn.

Tre olika läkare tog prover och sa att det inte var möjligt – den biologiska klockan hade tickat klart.

Men ett år senare kom dottern Rey till världen.

När Marita Hammervold var 36 år träffade hon sin nuvarande sambo. Redan efter några månader var hon gravid med första sonen Edwin, idag 12 år. Två år senare kom lillebrorsan Knut till världen.

Efter ett par år började paret tänka på att försöka få ett tredje barn.

– Jag har alltid velat ha en stor familj, jag är själv ett av fyra syskon. Min sambo Pär har också velat ha flera barn då han växte upp som enda barnet, säger hon.

Vid 43 års ålder kände Marita att det inte verkade gå. Hon hade då drabbats av fem missfall.

– Vi beslutade oss för att göra ett riktigt försök till, men då be om hjälp, för jag orkade inte gå igenom ytterligare ett missfall. 

Marita bokade tid på en barnmorskemottagning i Stockholm. Mötet blev en smärre chock. 

– Läkaren satt med i sina papper och tittade knappt på mig när jag pratade. Efter ett tag tittade han upp och sa trött ”jaha, ytterligare en sådan där östermalmskärring som tror att jag kan utföra underverk”. 

– Jag trodde inte det var sant. 

”Då la vi ned”

Läkaren tog i alla fall prover för att se Maritas chanser till att bli gravid. När resultaten kom konstaterade läkaren dåliga värden och att hennes enda chans var genom provrörsbefruktning (IVF).

– Jag tog då kontakt med en privatklinik och fick träffa en ny läkare. Han sa ”Här ska vi göra barn”. Så då lyftes hoppet igen. I sju, åtta månader fick jag hormonbehandlingar med jämna mellanrum och vi försökte med inseminationer. Men till slut sa läkaren ”det ser inte bra ut, jag tror inte du kan bli gravid”, säger hon. 

Han föreslog i stället äggdonation i Lettland. Marita skickade över provresultaten till en klinik i Riga, men även där blev svaret att provresultaten var för dåliga för att det skulle finns en reell chans till en lyckad graviditet.

– Då la vi ner. Vi hade ju redan två barn och var lyckliga med dem. Världen gick inte under, utan vi fortsatte att leva på som vanligt.

Blev gravid mot alla odds

Fyra månader senare hände det som läkarna sagt var omöjligt, men det visst hon inte då.

– Det var först när jag var i tionde veckan som vår minsta kille sa ”mamma, du har fått större bröst”. Då köpte jag ett graviditetstest, som visade att jag var gravid! 

– Jag vet inte om det var så att jag slappnade av från tankarna på att bli gravid, att kroppen då blev mer mottaglig. Jag tror inte man ska underskatta att det psykiska hänger ihop med det fysiska, hur våra kroppar fungerar.

Graviditeten flöt på utan komplikationer, likaså förlossningen. När Marita var 45 år kom dottern Rey till världen, helt frisk.

Så reagerar omgivningen

Marita tycker inte att folk har varit dömande för att hon är en äldre mamma.

– Visst, på återträffarna med mammagruppen kunde jag ibland få den där känslan, att nu pratar de bakom ryggen på mig. Jag var ju nästan dubbelt så gammal som en del där. Men faktum är att folk är fantastiska, och tycker bara att det är kul.

Då Marita och sambon Pär hade två söner tyckte de att det var roligt att det blev en tjej den här gången. 

– Men jag misstog mig på en punkt. Jag tänkte att nu blir det lugnt med en liten tjej. Men Rey är mycket vildare än vad pojkarna var i samma ålder, och de var ändå ganska vilda. Hon har en otrolig energi. Klockan nio på kvällen kan hon börja ha springtävling hemma i köket, när vi själva är helt slut. Då kan det kännas lite tufft. Men vi har tur som har killarna, som är 10 och 12 år nu. De är jätteduktiga och kan till och med passa henne om Pär och jag vill gå ut och äta någon gång. Pojkarna är vår räddning, säger hon och skrattar.

FAKTA: Marita Hammervold

Ålder: 49

Bor: Åre

Familj: Sambon Pär, 43, barnen Edwin, 12, Knut, 10 och Rey, 3. 

Gör: Är delägare, tillsammans med Daniel Lindroth i Subito Event, som har kontor i Stockholm och Åre. 

FAKTA: Så många födde barn efter 45 i fjol

De äldre mammorna har ökat i både antal och andel de senaste decennierna. År 2018 föddes 5 919 barn av en mamma som var 40 år eller äldre. Det motsvarar drygt fem procent av alla som föddes under 2018. 

1968 föddes 2 295 barn av en mamma som fyllt 40 år, vilket motsvarar två procent av alla som föddes det året. Ändå är det inte lika vanligt idag som det var förr. I slutet av 1800-talet var 12 procent av kvinnor som födde barn var över 40 år. 

Antal kvinnor som blev mammor efter fyllda 45 år 2018:

  • 45 år: 196
  • 46 år: 111
  • 47 år: 53
  • 48 år: 28
  • 49 år och över: 54

Källa: Statistiska Centralbyrån, SCB.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY