Mejla

Alexander och Malin Karim

Skärmtid är framtiden – lär era barn hur man beter sig

Skärmar är här för att stanna

Paret Karim skriver om skärmtiden som många klagar på.

Foto: TT

FAMILY

Vad säger ni om att istället för att skuldbelägga och besserwissra oss om skärmtidens vara eller icke-vara, lägga den tiden på att lära våra barn vett och etikett på nätet?

Sug på den meningen en stund och låt det sjunka in. Sen kan du glatt slänga ur dig ”Ja, jag vill i alla fall inte att mitt barn ska bli en digital zombie” eller ”När jag var liten lekte vi med kottar och var så glada så”. Men. Tänk om vi, istället för att streta emot, biter i det sura äpplet? Skärmtid är framtiden. Vad vi än tycker om det eller hur mycket vi än vurmar över kottar så har det sociala spelet ändrats. Större delen av våra barns sociala liv kommer att spenderas digitalt. Skärmar är inte en fluga som någon bright old man en gång sa om tv:n. De är här för att stanna så kanske ska vi i stället för att tjafsa rusta våra barn så gott vi kan?

 

Vi är väl alla överens om att det sitter en hel del, och vi vågar generalisera, kvinnor och män i äldre generationer som inte har en aaaning om hur man beter sig på nätet. Som är så förtjusta över skärmens förlåtande skugga att de helt och hållet har tappat allt vad folkvett heter. De kommenterar glatt på sociala medier och grodorna som publiceras är nog för att starta världskrig. Utan en tanke på att det finns en mottagare på andra sidan skärmens bedrägliga skydd låter de sina medmänniskor veta att de är usla människor, gör fel, har fula kläder, blivit för tjocka eller för smala. Ofta försvaras beteendet med ”vi har väl yttrandefrihet här i Sverige?!” Och ja, det har vi. Men det innebär inte att du har rätt att vara ett arselhål som prackar på alla människor dina oombedda åsikter i tid och otid. Gapet mellan det tänkta och det sagda kallas social kompetens. Vilken just nu verkar ha havererat hos merparten av vuxna människor i Sverige.

Berit, du får lov att tycka att klänningen är ful men om du inte skulle säga det högt till personen face to face så kanske du inte heller ska skriva det på sociala medier.

 

Därför vore det väl en idé att utbilda våra unga i hur man för sig på nätet? Vad som är lämpligt att säga och inte. Att det också är människor som är på andra sidan skärmen. Lära ut omtanke, eftertanke och omsorg om vilka digitala spår man lämnar efter sig. Delta i dina barns skärmtid, vad gör de egentligen? Och hur funkar deras värld? Lär dem applicera alla de sociala koder och det sunda förnuft som gäller ute iverkligheten samt krydda den med en nypa empati om din nästa. Då kanske, kanske vi kan utrota 75 % av alla nättroll? Vi uppskattar att det är ungefär så många som bara inte riktigt har förstått att den digitala sociala världen funkar precis som fikarummet på jobbet. Övriga 25 % är troligen förlorade troll som vet precis vad de sysslar med och som utövar samma sociala strategi ute i verkliga livet. Det är därför de har så mycket tid över till att trolla runt på Flashback, ty de hava inga vänner av kött och blod.

Så låt oss sluta tjafsa och skamma varandra om skärmtid och i stället omfamna den digitala framtiden. Låt oss hjälpa våra barn att bli bättre än vad vi är. För är det inte det som föräldraskap går ut på? Att skapa 2.0-människor som sedan i sin tur skapar 2.0-människor som sedan i sin tur skapar 2.0-människor in i evigheten. Ända fram tills klimatkrisen träffar oss alla som ett fett slag i magen och Greta suckande säger ”I told you so…” till en hysteriskt gråtande Donald Trump medan han otröstligt vaggar sin favoritkotte fram och tillbaka i famnen.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder: 70% rabatt på kända märken hos Kids Brand Store

Kids Brand Store

Av: 

Alexander och Malin Karim

Publisert:

LÄS VIDARE

Experterna: Så kan din skärmtid skada ditt barn

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Småbarn | Family

MER OM FAMILY

Snart är det du som ger råd till föräldrar som de inte bett om

Experten: Redan då ska du börja läsa för ditt barn

KARIMS: Förskollärarna går på knäna – men de fixar ändå alltid allt