Barnpsykologen: Föräldrar måste inte leka med sina barn

Därför är det bra att barnen leker själva

Av: 

Malin Wigen

Du ska känna dig nöjd om barnen kan leka själva, enligt Malin Bergström.
Du ska känna dig nöjd om barnen kan leka själva, enligt Malin Bergström.

Småbarn | Family

Du vill helst lägga dig på soffan framför din favoritserie – men samvetet skaver: Borde du inte umgås med dina barn?

Nej, det är inget du borde, menar barnpsykologen Malin Bergström.

”Hur viktigt är det att leka med sina barn?” Den frågan ställde en mamma till barnpsykologen och forskaren Malin Bergström, 55, i en frågespalt.

Mamman beskrev en familjesituation som lät underbar i Malin Bergströms öron. Men mamman berättade också att hon hade dåligt samvete för att hon ibland låter barnen underhålla sig själva – för är det inte så att man som förälder borde vilja vara med sina barn jämt och se till att de får optimal stimulans?

– Det där blev jag så ledsen av, säger Malin Bergström.

Enligt barnpsykologen måste inte vuxna se till att barnen hålls sysselsatta.

– Jag tycker att hela tanken att barn behöver stimuleras är fel. När man ser till barn i dag i Sverige är det snarare så att man behöver värna om barns möjligheter att få vara själva och spontana och inte aktiveras, utan istället låta saker komma inifrån dem.

– Dessutom tycker jag det var otroligt deppigt att mamman i stället för att njuta över att hon hade en så fin tillvaro inte mådde bra. Och att hon hade en ambitionsnivå som nästan var skadlig.

Flera föräldrar känner igen sig i mammans känslor.

– Det tycker jag är allvarligt. Den stora frågan är inte om man ska leka med sina barn. Den stora diskussionen vi behöver ha handlar om vad vi har för ambitioner och vad barn egentligen behöver få av oss föräldrar.

Om du ligger på soffan och slappar och hör ditt barn leka, med sig själv eller andra, ska du veta att det är det mest ultimata tillståndet som ett barn kan befinna sig i. Det är ett kvitto på att man gjort något bra som förälder, enligt Malin Bergström. Man ska känna sig väldigt nöjd.

– Det man ska komma ihåg som förälder är att situationen inte uppstod av sig själv när man låg på soffan. För att ett barn ska hamna i det tillståndet så har en förälder gjort en väldigt massa saker. Man har skapat rätt förutsättningar för barnet, som att se till att hen är harmonisk, pigg, mätt och utsövd.

Barnpsykologen och forskaren Malin Bergström är bland annat docent vid Karolinska institutet.

Därför är det bra att barn leker själva

Det finns positiva effekter för barn att leka själva.

– Som vuxen kan man hamna i ett flow när man exempelvis springer eller jobbar. Ungefär så kan man beskriva lek för barn. Hjärnan hamnar i ett särskilt tillstånd som visat sig vara absolut optimalt för inlärning.

Inlärningen kan vara av olika slag beroende på vad man gör i leken. Leker man med andra kan empatin utvecklas eller ens sociala kompetens. Om man springer med en pinne i skogen sker det en fysik utveckling. Andra lekar kan leda till en intellektuell utveckling.

– Det är något med det tillstånd som hjärnan hamnar i som är otroligt gynnsamt. Man lär känna sig själv, man får pröva sina gränser och man utforskar massor av sitt inre, vilket är en jätteviktig del av barndomen och förebyggande mot psykisk ohälsa.

Om relationen med ditt barn skaver, exempelvis om ni har många konflikter eller om ditt barn inte vänder sig till dig, kan det vara läge att leka med ditt barn – och visa nyfikenhet, engagemang och intresse.

– Då är lek, eller som vi kallar barnstyrd tid, det bästa receptet. För att när föräldrar är med barnen på deras villkor gynnar det relationen mellan förälder och barn på ett positivt sätt. Men det måste vara i rimliga proportioner, för när man har det bra måste man också kunna inse det och njuta av det.
 

Malins råd om lek till vuxna:

Visa engagemang och lek med barnen när du tycker er relation inte är bra.

Titta på barnen när de leker. Verkar de ha det bra? Är de livliga och busiga? Om det ser ut så, låt det sjunka in och känn ”wow, jag har skapat de här förutsättningarna”.

Brukar du leka med dina barn eller sköter de sig själva? Är det vuxnas ansvar att barnen sysselsätter sig? Hur var det när du var liten? Dela med dig av dina tankar och åsikter i chatten!

Fastnålat inlägg
21. februari 2020 kl 15:49av Malin Wigen
DELA

Hej alla!

Tack som har delat med er av era tankar! Ha en fortsatt fin fredag och helg/ Malin på Familyredaktionen

 • Svenska barns föräldrar har fullt upp med att jobba för att skaffa sig en bra pension ifall de lever fram tills dess... Svenska barn uppfostras av förskolans och skolans personal. Svenska barn är mest på institutioner medan föräldrarna beställer matkassar på nätet, gymmar magen platt, beställer hemstädning, och chattar på nätet. Vi undrar varför så många barn, och vuxna mår så dåligt i vårt land. Kanske vi skulle ta en närmare titt på hur vi har byggt upp vårt samhälle? Kanske skulle vi undersöka hur våra nordiska grannar mår och hur de lever sina liv? Jag lekte nästan aldrig med mina barn.

  Ann-Christine
 • Man behöver inte sysselsätta barnen hela tiden. De måste få hitta på saker själva och ha tråkigt också. Men att vara närvarande och finnas tills hand tycker jag. Se barnen när man går från förskolan/skolan! Att inte bara vara uppslukad av telefonen. Gäller både vuxna och barn! Prata med ditt barn eller i alla fall ge ögonkontakt. "Här är du och här är jag.".

  Leka
 • Ja det gör det . Barn bestämmer för mycke

  Carina
 • Det ständiga mantrat "du behöver inte ha dåligt samvete" är en form av hjärntvätt som dessutom blivit trendigt. Influensers får likes när de skryter om att "det ska bli så skönt att bo på hotell utan barnen i helgen". Exakt NÄR tänker ni att föräldrar ska hänga med sina barn? Är 8h på förskola tillräckligt många timmar ifrån barnen? Att en vuxen offrar sin tid och leker med barnen, engagerar sig i vad de gör, är inte dåligt för någon. Umgås aktivt med dina barn de 2-3 h ni har tillsammans innan läggning. Ingen har legat på sin dödsbädd och tänkt "Jag borde ha umgåtts mindre med mina barn".

  Astrid

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

ANNONS

Basplagg 3 för 2 – handla barnens kläder till bra pris hos Lindex här!

Extern länk från Lindex

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Så mår barn av att bo varannan vecka

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Småbarn | Family

Barn & unga

Psykisk ohälsa

Familj

MER OM FAMILY

Så mår barn av att bo varannan vecka

Psykologen: Så tar barn skada av skäll

”Mitt barn är rädd för hundar och insekter”

Experterna: Så skadlig är femminutersmetoden

Experterna: Så kan din skärmtid skada ditt barn

Nina Campioni: Treåringen är på gränsen till fet enligt BVC – men hur mår barnet av att höra det?

Anknytning hos barn: Då ska du söka hjälp

”Gör jag fel som låter mitt barn välja kläder? ”

Förslaget: Obligatorisk förskola från två års ålder

Experterna: Så vet du att ditt barn är bortskämd

Experten: Därför ska du lämna barnets rum innan det somnat

Typen av uppfostran som skadar ditt barn

Uppmaningen efter drunkningsolyckorna: "Lägg bort mobilen när barnen badar”

Experterna: Då är föräldrars sömnbrist skadlig

CAMPIONI: Barn och sjukdomar är inte problemet – det är vobb som är det

”Har mitt barn drabbats av nattskräck?”

Mamman Malin hyllar förskolläraren: ”Hon räddar livet på min son varje dag”

Corona och förskolan - det här gäller

Småbarnsföräldrar: Så gör vi för att få sömn

Så gör du för att skapa en trygg ankytning till ditt barn

Varit skilda i sex år: ”Pratar varje dag”

NINA CAMPIONI: Det är okej att inte vara perfekt

Premiär för ”Fråga psykologen Karin”

Nya fynd: Skilsmässan syns på barns mående