Gravid

presenteras av

Olivia stämmer regionen efter sin förlossning

”Det här ska inte hända”

Uppdaterad 2023-01-22 | Publicerad 2023-01-21

Mot sin vilja utsattes Olivia för metoden yttre press under sin förlossning.

Det resulterade i att dottern fick ett brutet nyckelben och Olivia fysiska och psykiska men.

Nu stämmer hon regionen.

– Jag tycker det är så hemskt att man ska få den starten. Hon var en frisk normalstor bebis. Varför gjorde de då detta?

Det var år 2017 som Olivia födde sitt andra barn på Skånes universitetssjukhus. Förlossningen blev allt annat än hon önskat.

– Jag har lidit av PTSD-symtom och har varit sjukskriven många perioder för att jag inte kan sova då jag haft flashbacks. Jag har haft psykiska men också fysiska men.

Inför sin förlossning hade Olivia fått en vårdplan och skrivit ett förlossningsbrev med sina önskemål.

– Jag skrev att jag inte ville ha någon form av forcerad utdrivning, som sugklocka. Jag har läst forskning som visar att det finns ett starkt samband mellan förlossningsskador och forcerade utdrivningar, då det går så snabbt.

Olivia skrev i sitt förlossningsbrev att hon inte ville ha någon form av forcerad utdrivning, Trots det, och trots att allt såg bra ut, utsattes hon för yttre press.

Hölls fast under förlossningen

Men det blev ändå inte som Olivia bett om. Trots att allt såg bra ut, och det inte fanns några indikationer på att det var fara för barnet eller Olivia, utsattes Olivia för det som kallas yttre press av en barnmorska, medan hon var fasthållen. Yttre press är en forcerad utdrivnings-metod som ska användas restriktivt på grund av risker för skador.

Olivia minns att hon under den korta tiden hann skrika ”ta bort armen” och att hennes man protesterat.

– Det gick fruktansvärt snabbt. Hon la sin underarm på min mage och lutade hela sin kroppsvikt på mig och pressade ut barnet, det var som att det flög ut.

Efteråt fick Olivia bara höra att det var en normal förlossning, att allt gått bra och att hennes barn, en dotter, var friskt.

– Min man säger att jag var helt i chock och att jag var helt personlighetsförändrad en timme efter förlossningen.

Förlossningen resulterade i att Olivia fick en förlossningsskada och hennes dotter ett brutet nyckelben.

– Jag tycker det är så hemskt att man ska få den starten. Hon var en frisk normalstor bebis. Varför gjorde de då detta när jag inte ville?

Olivias dotter fick ett brutet nyckelben i samband med förlossningen.

”Mådde fruktansvärt dåligt”

Olivia har gjort en IVO-anmälan. I IVO:s beslut kritiserar de sjukhuset för att inte ha tillgodosett patientens behov av stöd, och att barnmorskan brustit i sin skyldighet att dokumentera.

Hon anmälde även till LÖF, Landstingets ömsesidiga försäkringsbolag, där en expert inom gynekologi och obstetrik konstaterade att det inte fanns några skäl till ingreppet och att det var oklart varför det användes.

Ingen av instanserna tog dock ställning till att metoden använts mot Olivias samtycke och vilja.

– Jag mådde så fruktansvärt dåligt av det, det var som att få sitt människovärde totalt ignorerat och åsidosatt.

Nu stämmer hon och Centrum för rättvisa Region Skåne. De vill få frågan om samtycke prövad och begär skadestånd för att ingreppet skett mot hennes vilja.

– Det här ska inte hända och om det händer ska det i alla fall finnas institutioner som sätter ner foten. Detta går bortom att vara en kvinnofråga, varken män eller kvinnor ska behöva utstå medicinska ingrepp utan samtycke. Vi lär ut våra barn ”stopp min kropp” och då måste vårdpersonal kunna lära sig det här.

Olivia hoppas att stämningen ska leda till en genomgripande förändring där man ser individens självbestämmande av kroppen, att samtycke ska vara en fundamental självklarhet i vården.

– Det är inte det i dag, nu vill jag att det måste få ett slut. Det är verkligen det här som är kärnfrågan, är det rimligt att vårdpersonal begår övergrepp på patienter? Det är skillnad på att rädda liv och att skynda på förlossningen. Jag har hört många kvinnor berätta liknande historier och jag vill inte höra en sådan historia till. Det här är inte riktat mot enskilda personer utan mot ett systemfel.

Nu stämmer Olivia Region Skåne tillsammans med Centrum för rättvisa.

Får inte vidta åtgärder utan samtycke

Det här är första gången som domstolen ska pröva om vård utan samtycke i samband med förlossning strider mot skyddet för kroppslig integritet, enligt Helena Myrin, jurist vid Centrum för rättvisa och ett av ombuden för Olivia.

Varför är den här stämningen viktig?

– Det är så att den kroppsliga integriteten är skyddad av grundlagen och i Europakonventionen, det har även förtydligats i patientlagen. Trots det efterlevs inte kravet på att inhämta samtycke inom vården.

– Den här processen har två syften. Att Olivia ska få upprättelse och att inskärpa kravet på samtycke i vården så att det här inte ska hända igen.

Patientlagens syfte är att ”främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet”.

– Man får inte vidta åtgärder utan samtycke och man måste ge information till patienten så att hen kan fatta ett grundat beslut.

Kan man alltid kräva samtycke i alla vårdsituationer?

– Det finns undantagssituationer. När det är en nödsituation och det är så att patientens vilja inte kan utredas, då får man ge den vård som krävs för att rädda personens liv eller för att avvärja allvarligt hot mot patientens hälsa. Men så var det inte i Olivias fall.

Enligt Helena Myrin har IVO begränsad möjlighet att utreda frågor om samtycke och LÖF kan inte ge ersättning för sådana fall. I stället måste man som patient gå till domstol.

– Det är olyckligt då det är få som har råd med en sådan process.

Sjukhuset: Yttre press ska bara användas i nödfall

Pia Teleman är verksamhetschef för kvinnosjukvård på Skånes universitetssjukhus. I ett mejl skriver hon att hon inte kan kommentera stämningsansökan då ärendet måste få ha sin gång. Enligt henne är principen o informerat samtycke i sjukvården viktig.

– Sjukvården ska så långt som möjligt utformas i samråd med patienten. Det gör vi vårt yttersta för att tillgodose. I akuta situationer som kräver snabba beslut för patientens säkerhet är detta en större utmaning än vid planerad vård, skriver hon.

När är det nödvändigt att använda sig av yttre press under förlossningen? Är det nödvändigt även om det inte är fara för barnet eller mamman?

– Yttre press kan behöva användas i nödfall om kvinnans eller barnets liv eller hälsa är i fara och i de riktlinjer vi arbetar utifrån finns indikationer för när det kan vara motiverat och när det inte är det.