Gravid

presenteras av

Linda födde barn i gallerians hiss

Skulle äta mat – då började värkarna

Linda och Anders var med om en annorlunda förlossning.
Linda och Anders var med om en annorlunda förlossning.

Hissen åkte upp och ned.

Samtidigt föddes Vide på golvet.

– Jag hade aldrig kunnat fantisera om att jag skulle förlösa mitt barn i en hiss, säger den nyblivna tvåbarnspappan Anders.

I tisdags gick vattnet för Linda Ekström som var gravid med sitt andra barn. Hon och sambon Anders Zetterlund, som bor i Sandviken, åkte in till förlossningen på Gävle sjukhus.

Linda undersöktes och förlossningspersonalen konstaterade att hon ännu inte var i en aktiv fas av förlossningen, något även Gefle Dagblad skrivit om.

– Vi fick välja om vi skulle stanna kvar där, åka hem, eller gå ut och käka på stan, säger Linda.

När hon födde deras första barn tog förlossningen nästan två dygn. Så paret tänkte att det skulle kunna dröja ett tag även denna gång. Därför bestämde de sig för att gå och äta, men att ändå vara nära sjukhuset.

”Nu kommer bebisen”

De begav sig med bilen till Gallerian Nian där de beställde mat.

– Innan maten kom så kände jag att det började bli lite besvärligt, jag hade lite svårt att sitta på stolen. Jag stod upp emellanåt, men tänkte att det är så här när vattnet har gått.

Maten kom och Linda tog en tugga. Men mer än så hann hon inte äta. Värkarna började komma.

– Jag sa att jag måste härifrån nu och att Anders måste ringa 112 för att nu är det något på gång.

De tog sig till en av gallerians hissar. Väl i hissen fick Linda fruktansvärt ont.

– ”Ring 112 för nu kommer bebisen”, skrek jag.

”Tittade och såg ingen bebis”

Anders pratade med larmoperatören. Då fick Linda ytterligare en värk och Anders la sin jacka på golvet så att hon kunde lägga sig ned. Han hjälpte henne av med byxorna.

– Jag tittade och såg ingen bebis. Jag tänkte att ambulansen skulle hinna komma och ta henne till sjukhuset. Men sedan kom nästa värk, och nästa. Och då var hela huvudet ute. Jag tänkte: ”det händer nu, det är ingen annan som kan förlösa bebisen utom jag”, säger Anders.

– Vi åkte upp och ner i hissen och dörrarna öppnades på olika våningar samtidigt som jag försökte att förlösa barnet. Jag kände mig stressad men försökte vara lugn.

Till sin hjälp hade han larmoperatören och förlossningen som kopplades in i samtalet. Anders sa till Linda att krysta igen.

– Det kom en till storvärk och barnet kom ut. När jag hörde barnet skrika var det en väldigt stor lättnad, för att han var vid liv. Jag fick ta tröjor som filtar för att linda om honom, medan vi fortsatte åka upp och ned i hissen.

Till slut var det en vakt som stannade hissen på våningsplanet dit ambulansen hade anlänt. Anders pustade ut då han hade varit orolig för att den inte skulle hitta rätt.

– Jag kollade klockan. Det hade tagit 11 minuter och 30 sekunder för den att komma, sjukligt snabbt ändå.

Vide föddes på golvet i gallerians hiss.
Vide föddes på golvet i gallerians hiss.

”Finns värre ställen att föda på”

Ambulanspersonalen kom till hissen och hjälpte till och undersökte att bebisen, som heter Vide, mådde bra.

– De frågade om jag vill klippa navelsträngen, vilket jag ville. Har jag gjort allt jobb innan så ska jag klippa navelsträngen, det ska ingen snuva mig på, säger Anders.

De fördes tillbaka till förlossningen där de blev omhändertagna. Både personalen och föräldrarna var chockade över att förlossningen hade gått så snabbt.

– Vi lämnade sjukhuset 16.10 och barnet var ute 16.57. Jag kan inte fatta själv att det gick så fort från att jag skulle äta en caesarsallad till att föda. Men det gick bra ändå för Anders behöll lugnet fast han säkert kände panik inombords, säger Linda.

Även om de hade önskat att de stannat på sjukhuset från början tycker de båda att det var en bra förlossning i efterhand, då allt gått så bra. Och de är glada över att de inte åkte tillbaka till Sandviken.

– Det finns många värre ställen man hade kunnat föda på, till exempel på motorvägen. Men jag hade aldrig kunnat fantisera om att jag skulle förlösa mitt barn i en hiss, säger Anders.

Storasyster Flora med Vide.
Storasyster Flora med Vide.

”Unik upplevelse”

Hela familjen är hemma sedan i onsdags och mår bra. Storasyster Flora var glad över att få träffa sin lillebror.

– Nu är man bara glad och tacksam att hela systemet funkar, att ringer man 112 så får man hjälp, säger de.

Och de kommer att ha en speciell historia att berätta för Vide i framtiden, och även ett speciellt minne för dem själva.

– Det kommer bli svårt att åka en hiss utan att tänka på det, och så kommer det att vara resten av livet. Med facit i hand tänker vi inte på det som en hemsk grej, utan vi ser det som en positiv och unik upplevelse.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.