Barn och pollenallergi – det här behöver du veta

Så gör du om du misstänker att ditt barn är pollenallergiker

Reporter: Malin Wigen

Publicerad:
Uppdaterad:

Misstänker du att ditt barn är pollenallergiker? Undrar du om det går att ge vilken pollenmedicin som helst? Här reder läkaren ut vad som gäller.

Då kan man utveckla pollenallergi

Rent teoretiskt kan ett spädbarn få pollenallergi men det är väldigt ovanligt, enligt Emma Goksör, läkare vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg. När det gäller allergi tidigt i livet blir barn framför allt allergiska mot födoämnen som mjölk och ägg.

– När det gäller allergi mot saker som flyger i luften, som pollen, blir det vanligt först i skolåldern. Varför vet man inte.

Upp till 18 års ålder drabbas var femte barn av pollen-, päls eller kvalsterallergi. Det vill säga allergisk snuva, och där är pollenallergi vanligaste.

– I början av skolåldern så är det var tionde barn som drabbas. Före fyra års ålder är det väldigt ovanligt med pollenallergi men det förekommer.

Då bör du uppsöka läkare

Om man misstänker att ens barn har pollenallergi de första åren i livet är det bra att rådfråga på vårdcentralen eller bli remitterad till en barnläkare då det är mer ovanligt att barn drabbas i den åldern, enligt Emma Goksör. Detta för att det kan vara annat som ligger bakom besvären.

– Ju större barnen blir ju mer vanligt blir det med pollenallergi och då är det också den troligaste orsaken till de besvären.

Så gör du om du misstänker att barn har pollenallergi.
Foto: TT/Colourbox
Så gör du om du misstänker att barn har pollenallergi.

Får barn äta pollenmedicin?

Enligt Emma Goksör är behandlingsprincipen likadan hos barn och vuxna som har pollenallergi. Det är behandling med tabletter eller mixtur som antihistamin, eller lokal behandling med spray i näsan eller ögondroppar. Dessutom finns det preparat som är lättare att förtära för barn, exempelvis munsönderfallande tabletter. Men mängden medicin man ger kan skilja sig från vad en vuxen får inta.

– Det är en dosfråga. Det är olika preparat som är godkända från olika åldrar.

Har du ett barn som är tolv år och uppåt som har en lindrig pollenallergi, det vill säga att allergin inte påverkar vardagen, så kan man prova sig fram med receptfria mediciner för att se vad som passar bäst.

– Är det någon mer mer besvärlig pollenallergi bör man uppsöka läkare för att utesluta att man inte har astma och se över att man får tillräcklig behandling. Där kan man ibland som förälder känna sig osäker på hur mycket medicin man vågar att ge och då kan det vara bra att få kontakt med en läkare som kan stödja en i det och som kan bedöma om man behövs göras ytterligare utredning.

Om ditt barn är under skolåldern, och man misstänker pollenallergi, bör man rådfråga och diskutera med en läkare i och med att diagnosen i den åldern är mer ovanlig.

– Då kan man få råd om medicin, vad man ska prova och när man bör utreda och inte.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

Publicerad: