Sjukhuset förbereder för gravida med corona

Ny förlossningsavdelning på Södersjukhuset i Stockholm

På Södersjukhuset har man ställt i ordning en ny förlossningsavdelning för kvinnor som drabbats av corona.
På Södersjukhuset har man ställt i ordning en ny förlossningsavdelning för kvinnor som drabbats av corona.

Södersjukhuset i Stockholm har skapat en särskild förlossningsavdelning för gravida som blivit sjuka i corona.
Men risken för att bebisen ska drabbas anses vara liten.
– Det finns inga belägg för att fostret smittas under graviditeten, säger Sebastian Brusell Gidlöf vid Södersjukhusets förlossningsavdelning.

Barn och gravida anses inte tillhöra riskgruppen för att drabbas av covid-19. Men på Södersjukhuset har man ställt i ordning en särskild förlossningsavdelning för drabbade.

– Den ligger i direkt anslutning till den vanliga förlossningsavdelningen och tar emot kvinnor som drabbats av covid-19 som ska föda barn, säger Sebastian Brusell Gidlöf, sektionschef obstetrik på kvinnokliniken och förlossningen på Södersjukhuset.

Han lugnar alla blivande mammor med att det inte finns några belägg för att fostret smittas under graviditeten eller att nyfödda barn blir svårt sjuka av covid-19.

Gravida ska vidta försiktighetsåtgärder

I vanliga säsongs-influensatider räknas gravida till riskgruppen. Men Folkhälsomyndigheten betraktar än så länge inte gravida som en riskgrupp för coronaviruset.

– För närvarande finns det endast begränsad information om coronavirussjukdomen covid-19 och graviditet. Vi rekommenderar att gravida kvinnor vidtar samma försiktighetsåtgärder som med alla smittsamma sjukdomar, meddelar Folkhälsomyndigheten och uppmanar gravida att följa myndighetens information och rekommendationer.

Men blivande föräldrars oro ska inte förminskas och förlossningskliniker runt om i landet vidtar nu särskilda åtgärder för att kunna förlösa coronasmittade mödrar.

– Det är kvinnans och barnets hälsotillstånd som avgör om man kan föda vaginalt eller om det är säkrare med kejsarsnitt, säger Sebastian Brusell Gidlöf.

Avgörs från fall till fall

Enligt honom är erfarenheterna kring gravida än så länge begränsade, men poängterar att de rapporter som finns tillgängliga inte innehåller belägg för att fostret smittas under graviditeten eller att nyfödda barn blir svårt sjuka av covid-19.

– Vilka åtgärder som behövs för att minska risken att modern inte smittar barnet efter förlossningen avgörs från fall till fall, säger Sebastian Brusell Gidlöf.

För att underlätta för den just nu överbelastade vården rekommenderar han att blivande föräldrar håller sig uppdaterade.

– Man ska följa information och rekommendation från Folkhälsomyndigheten liksom för icke-gravida. Om man tror att man blivit smittad av covid-19 ska man ta kontakt med 1177.

Det finns inga belägg för att nyfödda barn blir svårt sjuka i covid-19.
Det finns inga belägg för att nyfödda barn blir svårt sjuka i covid-19.

Undvik smitta så här

 1. En allmänt förebyggande åtgärd mot luftvägsinfektioner är att undvika att röra vid ansiktet eller ögon samt att undvika nära kontakt med sjuka människor.
 2. Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.
 3. Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer.
 4. Stanna hemma när du är sjuk för att undvika att smitta människor på bussen, ditt arbete eller där du är nära andra.

Symtom

 • Covid-19 påminner ofta om vanlig förkylning eller influensa. De flesta som får sjukdomen blir bara lindrigt sjuka.
 • Feber
 • Torrhosta
 • Andningsbesvär
 • Snuva
 • Halsont
 • Huvudvärk
 • Värk i muskler och leder
 • Illamående
 • Symtomen kommer oftast omkring fem dagar efter att man har blivit smittad. Ibland kan det dröja upp till 14 dagar.

(Källa 1177)


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

PODD Så jobbar Aftonbladet med coronaviruset

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur Aftonbladet arbetar kring rapporteringen av coronaviruset och den globala krisen. Gäst är Lena K Samuelsson, publisher på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.