Så känner sig svenska mammor

Undersökning om svenska mammor inför mors dag

Svenska mammor har svarat på frågor om deras tankar och känslor inför mors dag.
Svenska mammor har svarat på frågor om deras tankar och känslor inför mors dag.

7 av tio svenska mammor känner att de inte är tillräckligt bra som just mammor, enligt en undersökning som Läkarmissionen gjort inför mors dag.

Inför mors dag tog Läkarmissionen fram ”Mammarapporten” där man gjort en Sifoundersökning med syfte att kartlägga svenska mammors känslor och tankar kring moderskap. Sammanlagt har 1 000 kvinnor deltagit i undersökningen.

Av dessa svarar två av tre, 65 procent, att de jämför sig mer eller mindre med andra mammor. Detta kan ligga till grund för känslan att inte vara tillräckligt bra som mamma, 67 procent svarade nämligen att de kände sig otillräckliga.

– Det är ledsamt att se att så många mammor känner sig otillräckliga. Men det är inte konstigt att det kan kännas svårt att leva upp till de krav man kan uppleva från BVC och äldre generationers välmenta råd, samtidigt som man jämför sig med andra mammor, även via sociala medier, säger Hanna Rosell, Insamlingschef på Läkarmissionen. 

Det är största rädslan inför förlossningen

Man frågade även mammorna var den största rädslan inför förlossningen var – och det var själva smärtan enligt 57 procent. Samma rädsla känner även kvinnor i andra länder, samt oro över den egna och bebisens hälsa. Många av de kvinnor i Bangladesh som Läkarmissionen pratat med säger att de är oroliga för att bli skadade under förlossningen. Dessa föder i flesta fall hemma istället för på sjukhus.

– Vi kan se ett tydligt samband mellan tillgång till information och vad man känner sig orolig för inför sin förlossning. Vi arbetar aktivt för att ge kvinnor säkra förlossningar och vill att alla blivande mammor ska få känna sig så trygga som möjligt, säger Lars Arrhenius, generalsekreterare på Läkarmissionen.

Fakta: Svenska mammors tankar och känslor i siffror

  • 7 av 10 oroar sig för att inte vara en tillräcklig mamma.
  • 65 procent av de svenska mammorna uppger att de jämför sig själv med andra mammor.
  • 55 procent av svenska mammor anser sig vara en bättre mamma än sin egen.
  • 36 procent av svenska mammor kände sig oroliga inför sin första förlossning. Av dessa var 10 procent mycket oroliga, och 25 procent ganska.
  • 26 procent anser att dagens mammor är bättre än tidigare generationer.
  • 55 procent av svenska mammorna uppger att deras parter har en viktig roll.

Källa: Läkarmissionen


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.