Så gör du när ditt barn har ögoninflammation

Så behandlar du och minskar att smittan sprids

Uppdaterad 2020-01-09 | Publicerad 2019-06-07

Har ditt barn ögoninflammation? Tips och tricks till dig som förälder.

Huskur vid ögoninflammation: Tvätta ögonen med ljummet vatten och byt örngott varje dag. Låt barnet ha en egen handduk så att smittan inte sprids.
Huskur vid ögoninflammation: Tvätta ögonen med ljummet vatten och byt örngott varje dag. Låt barnet ha en egen handduk så att smittan inte sprids.

Ögoninflammation är vanligt bland barn och upptäcks genom att barnets ögonvita är röd och irriterad. Ögat kan vara svullet och det kan kännas som att det skaver i ögat. Det är vanligt att det rinner var ur ögat och när barnet vaknar på morgonen kan ögonen blivit igenkladdade av var.

Oftast blir båda ögonen inflammerade. Vanligtvis beror ögoninflammationen på en virus- eller baktarieinfektion och går över efter sig själv efter upp till fem dagar.

Så behandlar du ögoninflammation

Tvätta ögonen med ljummet vatten för att göra ögonen rena från var, förslagsvis med mjukt papper eller en bomullstuss.

Byt örngott varje dag och låt barnet ha en egen handduk för att undvika att smittan sprids. Vid svår ögoninflammation kan behandling med antibiotika behövas.

Då bör du söka vård

Om ögoninflammationen inte gått över efter fem dagar eller om barnet har besvär med mycket var kan ni få hjälp på en vårdcentral.

Sök även vård om barnet verkar ljuskänsligt eller om barnet har besvär bara i det ena ögat och du misstänker att det kan vara skadat.

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.