Medicin till barn – lista på läkemedel du ska undvika

Så ska du tänka när du ger medicin till ditt sjuka barn

Av: 

Joanna Górecka

Här är läkemedel du ska undvika att ge ditt barn.

Foto: Colourbox

Småbarn | Family

Vad gäller egentligen när barnet har åkommor som behöver lindras?

Vilka läkemedel bör undvikas?

Läkaren Sanna Siljeholm reder ut vanliga frågetecken.

Barn är känsligare för mediciner än vuxna, så att ge läkemedel till barn kräver ofta extra omsorg och vaksamhet. Sanna Siljeholm, specialist i allmänmedicin vid Doktor24, menar att det är oerhört viktigt med välanpassad läkemedelsbehandling för barn – rätt medicin i rätt dos. 

– Ofta kan samma läkemedel ges till barn som till vuxna men i en anpassad dos och eventuellt också beredningsform, exempelvis ges de istället flytande eller som suppositorier, alltså när läkemedlet tas upp via ändtarmen. Men det finns också läkemedel som är speciellt anpassade för barn och finns i barnanpassade doser, ett exempel är Alvedon eller Panodil. 

Barn bryter ner medicin annorlunda

Framför allt handlar det om att läsa på, rådfråga vården och bekanta sig med bipacksedeln och doseringsanvisningarna på ett läkemdel. Som växande individer reagerar barn på och bryter ner läkemedel på ett annat sätt än vuxna, förklarar Sanna Siljeholm.
– Barn behandlas därför ofta med andra doser av läkemedlet än vuxna och ibland även med andra läkemedel. Det kan också vara stora skillnader mellan olika barn beroende på ålder och vikt då man vanligen utgår från barnets vikt när man doserar ett läkemedel.

Sanna Siljeholm, specialist i allmänmedicin vid Doktor24.

Foto: Doktor24.

Lista – undvik den här medicinen om möjligt:

  • Var försiktig när du kombinerar preparat

Risken för oförutsägbara biverkningar ökar när man kombinerar två läkemedel (som exempelvis paracetamol och ibuprofen). Ge barnet därför antingen det ena eller det andra. Kombinera inte läkemedel utan att först rådgöra med vården.

  • Antibiotika

Undvik i den mån det går. Det är livsviktigt att kunna använda antibiotika vid vissa farliga infektioner. Använd alltså bara antibiotika om en läkare skrivit ut det till ditt barn, men använd inte antibiotika som ligger kvar hemma från tidigare kur och låna aldrig från en kompis.

– Vi behöver minska onödig användning av antibiotika, eftersom det bidrar till att många bakterier blir motståndskraftiga, alltså resistenta mot antibiotika, säger Sanna Siljeholm. Motståndskraftiga bakterier kan innebära en risk för att vissa livshotande sjukdomar inte går att behandla med antibiotika. Använd bara antibiotika när det verkligen behövs. Då ökar vi möjligheterna för att det finns antibiotika som är verksam den dagen du, ditt barn eller någon annan i din närhet kan behöva det.

  • Tetracyklin

Vissa läkemedel bör undvikas att ges till barn då de fortfarande växer, menar läkaren Sanna Siljeholm.

– Till exempel undviker man att ge antibiotikan tetracyklin till barn under 8 år, då studier visat att det kan tas upp av det växande skelettet och missfärga tandemaljen. Barn med neuroborrelios, alltså borreliainfektion med påverkan på nervsystemet, behandlas därför med intravenös antibiotika av en annan sort till skillnad från vuxna som får tetracyklin i tablettform. 

  • Febernedsättande.

– Undvik att ge febernedsättande läkemedel till barn som har feber om det i övrigt mår bra. Feber är kroppens reaktion på infektionen och ett sätt för kroppen att försvara sig, säger Sanna Siljeholm. 

  • Nässpray.

Pröva i första hand koksaltlösning till de minsta barnen.

  • Dessutom: Luras inte

Läkemedelsverket varnar för att säga till barnet att läkemedlet är godis eller läsk. Det ökar risken för förgiftningsolyckor. Det finns andra sätt att hantera ett eventuellt motstånd.
– Det kan vara svårt att få små barn att ta sina mediciner, säger Sanna Siljeholm. Barnets vilja, och även förmåga, påverkar också läkemedelsbehandlingen om barnet inte klarar av att svälja tabletter eller inte tycker om smaken. Men det finns olika sätt att hantera detta. Läkemedel ska helst sväljas med 1/2–1 glas vatten om inget annat anges i bipacksedeln. Om barnet har svårt att svälja ett läkemedel som smakar mycket illa kan juice eller mjölk fungera bättre att svälja med än vatten då det kan dölja smaken mer än vad vatten gör. Vätska med tjockare konsistens, till exempel fil, kan göra också det lättare för ditt barn att svälja.

Det är också viktigt att komma ihåg att barn i olika åldrar omsätter läkemedel olika snabbt vilket innebär att att dosen och doseringsintervallet kan variera, understryker Sanna Siljeholm. 

– Det är mycket viktigt att du följer doseringsanvisningarna som anges på etiketten och aldrig överskrider den dos som rekommenderas till barn. Särskilda doseringshjälpmedel finns att få på apoteket.

ANNONS EXTERN LÄNK

Aktivera barnen i sommar – just nu rabatt på utomhuslek hos Lekia – stort utbud!

Lekia

Publisert:

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Småbarn | Family

Läkemedel

Barns hälsa

Feber

MER OM FAMILY

Så klär du ditt barn rätt under vintern

Vård av sjukt barn – expertens bästa tips

Halloween 2019: Då är det dags att gå bus eller godis