Veronica: Är för trött för att ha sex

Artikelserie om sex innan, under och efter graviditeten: Del 2

Publicerad:
Uppdaterad:

Relation | Family

Veronica blev deprimerad under sin gravitet. Även om lusten fanns så gick det inte att ha sex.

– För min mans skull hade vi nog kunnat haft det oftare för han tyckte jag var så vacker och sexig.

34-åriga Veronica är gift, hon har varit tillsammans med sin man i sju år. Förra året fick de sitt första barn tillsammans.

Hur var sexlivet innan graviditeten?

– Det var normalt. Man hade sex när man kände för det, kanske inte jätteofta men alla par är olika. Cirka en gång varannan vecka. Jag har varit nöjd med det.

Under sin graviditet blev Veronica deprimerad.

– Vi hade bara sex två gånger under hela graviditeten, säger hon och fortsätter:

– Under graviditeten är det mycket hormoner, jag ville ha sex ofta men jag kände att jag var i vägen, för att jag hade den här magen. För min mans skull hade vi nog kunnat haft sex oftare för han tyckte jag var så vacker och sexig. Jag kände mig inte så sexig när jag var gravid. Det var depressionen som gjorde det, jag grät rätt mycket och kände sig låg.

Veronicas förlossning gick enligt henne fantastiskt bra. Efter 45 minuter var bebisen ute. Hon kände sig snabbt återställd efteråt.

– Jag ville ha sex direkt efter förlossningen.

Hur lång tid efter hade ni sex?

– Det tog ganska lång tid. Vi hade sex i februari i år, ungefär ett halvår efter bebisen kom. Jag hade velat ha det tidigare, men jag fick en förlossningsdepression också. Jag var helt förstörd den första tiden. Trots att jag var sugen och kåt gick det inte för att jag var så himla ledsen, säger hon och fortsätter:

– Klart att man har förväntningar på att man ska gå tillbaka till det normala direkt efter en förlossning men det funkar inte så. Det vet man inte förrän man har fått barn.

Hur var det att ha sex igen?

– Man fumlar lite, det är som att ha sex som tonåring igen, det blir lite fnittrigt och flummigt. Man känner sig lite osäker. Det var såklart skönt men det var också lite annorlunda nu när jag är mamma.

Hur var känslan att vara mamma och ha sex?

– För mig kändes det som ”shit jag är mamma, ska jag ha sex, hur känns det och hur stort kommer hålet vara?”. Kroppen är annorlunda så klart, man har ju fött ut en människa. Men för min man kändes det inte annorlunda. För mig kändes det lite annorlunda fysiskt men inte så mycket som många säger.

Veronica och hennes partner har inte sovit på ett år.
Foto: Privat
Veronica och hennes partner har inte sovit på ett år.

”Har inte haft sex sedan februari”

Nu har det gått 13 månader sedan Veronica och hennes man fick barn. Sexlusten finns där ibland, men orken saknas.

– Vi har inte haft sex sedan den gången i februari. Mycket har att göra med att vi har haft det tufft med vår dotter, hon har haft kolik. Vi har inte sovit på ett år. Sömnbristen gör att man inte orkar eller har någon lust alls, man kan knappt hålla i handen. Men vi är noga med att försöka pussas och kramas, det här lilla som också kan göra sitt, vi sover dock inte i samma sovrum. Jag kan vara sugen men när det väl ska till så känner jag bara nej, jag orkar inte, jag vill hellre sova.

I stället har Veronica löst det på egen hand några gånger. Just nu känner hon sig inte nöjd med sexlivet. Men hon tror att den biten i förhållandet kommer att komma med tiden.

– Vi har pratat mycket om det, att allt har sin tid. Vi börjar känna att allt börjar bli bättre, att man börjar landa lite. Så jag tror att det kommer att komma av sig själv.

Veronica hade önskat att barnmorskor pratade mer om sex inför och under föräldraskapet. Hon fick aldrig något tips eller råd.

– Det vore bra om man nämner det på något sätt. Att säga att det är okej att inte ha så mycket sex när man fått barn och att det kommer, eller inte gör det, med tiden. Att man ger ett okej på något sätt för många skäms ju och tänker att mina kompisar har så mycket sex och de har barn, varför har inte vi det? Sådana saker kanske det skulle pratas om mer.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY