Mjölk och barn – allt du behöver veta

Experten reder ut vad som gäller för mjölk och vegodrycker

Myten om mjölk.

Vi har alltid lärt oss att mjölk ger oss starka ben.

Men enligt nutritionisten är det inget måste.

Här är allt du behöver veta om mjölk och alternativen till den: Som vad du helst inte ska ge ditt barn.

Kan barn dricka vegetabiliska produkter istället för vanlig mjölk? Livsmedelverkets nutritionist reder ut.
Kan barn dricka vegetabiliska produkter istället för vanlig mjölk? Livsmedelverkets nutritionist reder ut.

För många barn är mjölk en självklar måltidsdryck, men hur viktigt är mjölk egentligen. Måste ens barn dricka mjölk?

– Nej, man måste inte dricka mjölk som barn. Men mjölk är en bra källa till bland annat kalcium, men också andra viktiga vitaminer och mineraler. Dock behövs det inte så stora mängder mjölk som man kan tro, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist hos Livsmedelsverket.

Man ska inte ge sitt barn mjölk eller andra mejeriprodukter för tidigt. Barn som är under ett år ska inte ges några större mängder mjölk, fil eller yoghurt.

– Anledningen till att de minsta barnen inte ska få i sig det är att trots att mjölk är näringsrikt så innehåller den inte järn. Och de här riktigt små barnen behöver ganska mycket järn i förhållande till den lilla mängd mat som de kan äta. Och om de då äter sig mätta på mjölkprodukter finns inte lika mycket plats för annan mat som kan innehålla järn.

– Bröstmjölk eller modersmjölksersättning är perfekta för spädbarn men komjölk i större mängder ska man vänta med i alla fall till slutet av spädbarnsåret.

Spelar det någon roll om man ger lättmjölk, mellanmjölk eller vanlig mjölk?

– Vårt råd är att ge lättmjölk och andra magra mjölkprodukter.

Anledningen är fettet i mjölk inte är nyttigt på något sätt, menar Åsa Brugård Konde. Barn behöver nämligen få i sig fleromättade fetter, vilket inte finns i mjölkprodukter. Därför är det bättre att barn får i sig fett i form av de nyttiga fetterna, som finns i exempelvis rapsolja. I stället för att de får sitt fettintag via mjölken.

– Sedan kan det vara smart att lära barnen att tycka om mager mjölk från början. Det är en bra investering för deras hälsa i vuxen ålder.

Fritt fram för havredryck – om den är berikad

Om du inte vill ge ditt barn mjölk utan i stället vegetabiliska produkter går det bra, så länge de är berikade.

– Om man väljer att ge havredryck, sojadryck eller liknande ska man kolla att de är berikade med kalcium, riboflavin, B12 och D-vitamin.

Ur en miljöaspekt är havredryck att föredra framför mandeldryck, eftersom mandelodling kräver väldigt mycket vatten.

Är det någon skillnad på mjölk och vegetabiliska produkter?

– Det finns skillnader. Jag tror exempelvis att vegetabiliska produkter sällan är berikade med ämnet selen som finns i vanlig mjölk. Så jag kan inte säga att de är helt likvärdiga men om de är berikade innehåller de lika mycket kalcium och andra mineraler och vitaminer.

– Ett av huvudbudskapen i Livsmedelsverkets kostråd är att man ska äta mer mat från växtriket och det här är ett sätt att göra det.

Havredryck eller vanlig mjölk?
Havredryck eller vanlig mjölk?

Det här ska ditt barn helst inte dricka

Kan man ge ekologiska vegetabiliska produkter till barn?

– Det ska man helst inte göra.

Detta beror på EU-lagstiftning som finns gällande ekologisk produktion, som innebär att man inte får berika sådana livsmedel om det inte är obligatoriskt. Därmed saknar de ekologiska vegetabiliska dryckerna viktiga ämnen som kalcium.

– Jag tycker inte att det är en bra lagstiftning. Men i dagsläget ser reglerna ut så här, vi hoppas att det kommer att ändras, precis som de har ändrats för barnmatsprodukter som nu får berikas även om de är ekologiska.

Det är inte farligt att ge sitt barn ekologiska vegodrycker, men om man vill att ens barn ska få i sig vitaminer och mineraler regelbundet är det bättre att välja icke-ekologiska produkter.

– Det gäller även vuxna. Om man byter ut mjölk och mot de här produkterna helt och hållet så är det bättre att undvika de ekologiska varianterna om det inte är så att man äter kosttillskott.

Livsmedelsverket har dock nyligen sett över reglerna för obligatorisk berikning med D-vitamin så att de nu även omfattar ekologiska produkter. Men det gäller som sagt bara D-vitamin.

Ge helst inte dina barn ekologisk vegodryck.
Ge helst inte dina barn ekologisk vegodryck.

Snabba fakta: Att tänka på om mjölk

  • Mjölk är inget måste men bra. Om ditt barn dricker mjölk är lättmjölk och andra magra mjölkprodukter att föredra.
  • Vegetabiliska produkter går också bra att ge sitt barn – så länge det de är berikade med kalcium, riboflavin, b12 och d-vitamin.
  • Ge inte risdryck till barn under sex år då den kan innehålla arsenik.
  • Undvik ekologiska vegetabiliska mjölkprodukter då de saknar viktiga mineraler och vitaminer.

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.