Här får barnbarnen krama sina mor- och farföräldrar igen

Corona: Nya riktlinjer i Danmark och Schweiz

Publicerad:
Uppdaterad:

Småbarn | Family

Corona till trots – här får barnen krama sin mormor.

Svenske barnläkaren Jonas F Ludvigsson är dock mycket skeptisk.

På de flesta håll uppmanas 70-plussarna att hålla sig isolerade i och med coronapandemin, vilket innebär att far- och morföräldrar inte får träffa sina barnbarn.

Detta har tärt på många äldre. I Sverige meddelade därför statsepidemiologen Anders Tegnell på fredagens presskonferens att det går bra att träffa barnbarnen ute i trädgården.

I Schweiz och Danmark har man dock tagit steget längre. Enligt nya riktlinjer i länderna så får barn och äldre kramas igen – under vissa förhållningsregler.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Här får man krama sina far- och morföräldrar

Enligt Daniel Koch, chef vid Schweiz folkhälsomyndighet, är ”små barn inte smittade och överför inte viruset . De har inte receptorerna för att fånga sjukdomen”. Det är snarare barnens föräldrar som är en risk för de äldre, menar han.

Daniel Koch hänvisar till landets hälsoexperter och säger att barn under tio år sällan drabbas av viruset. När de väl blir sjuka så får de ofta bara lätta symtom.

– De är tydligen inga stora spridare av viruset och smittas ofta av vuxna. Så att öppna skolor verkar inte vara ett stort problem, säger han, enligt BBC.

Därmed är risken med att krama sitt barnbarn mycket låg jämfört med den nytta det gör för mor- och farföräldrarnas mentala hälsa, slår Daniel Koch fast.

Bara korta kontakter

Det är dock inte helt fritt fram. Det nya rådet gäller endast barn upp till tio år som är friska. Äldre barn måste fortfarande undvika kontakt med far- och morföräldrar. Dessutom så gäller endast kort kontakt med barnen, ännu är det inte läge för familjesammankomster eller att sitta barnvakt.

Även Danmark har infört liknande råd.

”Du kan gott ge en kram till dina närmaste – till exempel din partner, barn och barnbarn. Men undvik handskakningar, kramar och kindpussar till någon annan än dina närmaste släktingar”, står det i de nya riktlinjerna från danska folkhälsomyndigheten.

Precis som i Schweiz handlar de nya råden om att bättre balansera infektionsrisken och de långsiktiga riskerna för den mentala och fysiska hälsan till följd av isoleringen, skriver The Local DK.

Foto: Alexander Donka/Karolinska institutet
Jonas F Ludvigsson.

Barnläkaren: Jag avråder från detta

– Jag är förvånad över beslutet, säger Jonas F Ludvigsson, barnläkare vid Örebro universitetssjukhus och professor vid Karolinska institutet.

Han tror att barn, även yngre än tio år, smittar – dock är även han säker på att de smittar mindre än vuxna. Men med det sagt är det inte värt att chansa, menar han.

– Ju närmare man är, ju större risk är det för smitta. Danmark har haft en ganska tuff policy så det är en ganska stor skillnad att barn nu får träffa en riskgrupp som kan bli jättesjuka i covid–19. Inte bara att de får träffas, utan kramas också. Jag avråder från det, även om de är friska.

– Man vet ju att social isolering är dålig för hälsan men frågan är i vilken utsträckning äldre får ut mer av en kram än att bara umgås med barnbarnet.

 

Laddar ...

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

PODD Barnens frågor om coronaviruset

Coronapandemin har förändrat livet för oss alla i hela världen. Ingenting är som det brukar vara. Vuxna kan ta in och förstå det som händer, men vad innebär det här för barn? Vilka frågor rör sig i barnens huvuden kring allt med corona? Det ska vi ta reda på i det här lite speciella avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY