Nina Campioni

Klarar din relation en karantän?

Campioni: Kanske dags att skriva om sitt äktenskapsförord

Nina Campioni skriver om hur relationen kan överleva coronakrisen.
Nina Campioni skriver om hur relationen kan överleva coronakrisen.

Coronaviruset kan leda till babyboom om nio månader.

Men det kan också leda till krisiga relationer över hela landet.

Han: Vad håller Sverige på med? Stäng allt nu!

Jag: Men lugn nu, vi måste lyssna på experterna och sansa oss!

Han: Barnen kommer i alla fall inte gå till förskolan!

Jag: Men…

Det här förbannade coronaviruset (ja, man får vara arg på ett virus, bara det att det har flera namn? Så irriterande!) slår hårt mot allt i en ruskigt snabb takt och vi kämpar alla med att hålla oss flytande. Men förutom det allra värsta som viruset kan göra så finns det en hel del andra biverkningar. Som till exempel relationskrisen som följer när man inte är överens om hur familjen ska agera i kris. Hur gör man när den ena vill packa ihop hela familjen och dra till skogs medan den andra vill agera enligt myndigheters riktlinjer?

Vad händer med förhållandet när den ena tycker att den andra överdriver och kanske till och med lite paranoid medan den andre inte tycker att man bryr sig tillräckligt om sin familj när man inte stänger in sig totalt? “Hur skulle du känna om du sen får se mig ligga i respirator bara för att du tvunget skulle åka tunnelbana!?”

Jag funderar på att införa ett nytt äktenskapsförord. Ett Lex corona där vi båda skriver under på att vi inte ens får yttra ordet separation förrän ett år efter att corona-krisen är över. För det är inte bara det här med att vara oense om en ganska rejält stor händelse och hur ens familj ska tackla den. Det handlar också om veckor, kanske månader i eventuell karantän. Klarar ditt äktenskap det? Klarar mitt? Jag tror det. Jag känner mig självsäker och tvivlar inte på vår kärlek, på vårt team. Men. En karantän. Det har jag aldrig upplevt hittills i mitt liv. Har du? Att sitta i ett hus, eller än värre, en liten lägenhet. Instängda, bara du och den du älskar eller ja, i alla fall den du gillar. Vem vet vad det gör med en människa. Vem vet vad det gör med en människa som dessutom har två barn med spring i kroppen? 

Visst det kan också bli toppen. Kanske kommer vi kunna jobba sida vid sida med doftljus i bakgrunden skrattandes ihop åt tokiga mejl vi får samtidigt som barnen sitter vid bordet och experimenterar ihop egen handsprit. Det kan bli så. Men det kan också bli extremt dåligt samvete för att barnen får sitta vid skärmar alldeles för mycket. Det kan också bli så att det blir en extrem babyboom om nio månader på grund av att en inte kan hålla sig ifrån sin man när man plötsligt får se varandra i mjukisbyxor hela dagarna. Det är absolut möjligt. Men det kan också bli stor irritation på att någon tar ett viktigt “samtal” i rummet bredvid samtidigt som hör Netflix-ljudet dra igång genom väggen. Och visst, det kan bli så att barnen som av ett mirakel hittar på egna lekar och håller sig sysselsatta helt på egen hand. Men det kan också bli så att båda barnen kommer vilja sitta i knäet konstant, skrika på mig när de är törstiga och bara vilja rita om JAG tittar på varpå jag irriterat vänder mig till maken och svär. Vilket tror du är rimligast? 

Kanske vore det inte så dumt med en corona-pakt ändå? Min nya icke-legitimerade corona-parterapi öppnar digitalt till helgen och kostar per timme vad ett paket toalettpapper kostar på Blocket. 


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

PODD Så jobbar Aftonbladet med coronaviruset

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur Aftonbladet arbetar kring rapporteringen av coronaviruset och den globala krisen. Gäst är Lena K Samuelsson, publisher på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.