Viruskoppling till barn med allvarligt syndrom

Av: 

TT

Det finns av allt att döma ett samband mellan covid-19 och de barn som drabbats av ett allvarligt inflammatoriskt tillstånd i flera länder.

Tillståndet är ovanligt, men allvarligt. Det konstaterar italienska forskare i den medicinska tidskriften The Lancet.

För en tid sedan rapporterades det om ett antal fall där barn i både Storbritannien och Italien drabbats av en allvarlig inflammatorisk sjukdom. Eftersom flera av barnen hade testats positivt för covid-19, uppstod snart misstankar att det var coronaviruset som var orsaken. Strax därefter upptäcktes även 15 fall i New York, USA, varav tre av barnen senare dog. Även i Storbritannien har barn dött.

Nu beskriver italienska forskare i tidskriften The Lancet tio fall som upptäckts i provinsen Bergamo i norra Italien, ett av de områden som drabbats värst av viruset.

Drabbar blodkärlen

Syndromet påminner om Kawasakis sjukdom, ett mycket ovanligt inflammatoriskt syndrom som oftast drabbar blodkärlen hos barn under fem års ålder. Men trots att bara 19 barn har diagnostiserats med denna sjukdom i Bergamo-provinsen de senaste fem åren och fram till mitten av februari i år, upptäcktes det tio fall mellan den 18 februari och 20 april 2020 i samma område, vilket innebär en 30-faldig ökning av antalet fall.

Det finns en koppling mellan coronaviruset och det ovanliga syndrom som konstaterats hos vissa barn, enligt italienska läkare.
Det finns en koppling mellan coronaviruset och det ovanliga syndrom som konstaterats hos vissa barn, enligt italienska läkare.

Värre symtom

Åtta av barnen testades positivt med hjälp av ett antikroppstest för en genomgången infektion av covid-19. Alla barnen i studien överlevde, men de som insjuknade drabbades av värre symtom än de som hade diagnostiserats före pandemin, skriver forskarna. Dessa barn var dessutom något äldre, i snitt 7,5 år, att jämföra med tre år före pandemin. Hälften av barnen hade tecken på toxiskt chocksyndrom, ett livshotande tillstånd med organsvikt och blodtrycksfall som följd.

– Vi börjar se fall av barn med Kawasaki-liknande sjukdom även i andra områden som drabbats svårt av viruset, som sydöstra England och New York. Vår studie ger de första, tydliga, bevisen för en koppling mellan infektion av sars-cov-2 och detta inflammatoriska tillstånd, något vi hoppas ska hjälpa läkare och andra som försöker förstår sig på detta okända virus, säger Lorenzo D´Antiga, en av författarna bakom studien.

Ingen riskgrupp

Russell Viner, professor vid Royal College of Pediatrics i Storbritannien, som inte var inblandad i den aktuella studien, skriver i en kommentar att barn inte är en riskgrupp för coronaviruset och att de allra flesta endast drabbas av mild sjukdom eller inga symtom alls.

Kawasakis sjukdom innebär att blodkärlen blir inflammerade och svullna, där även de blodkärl som omger hjärtat kan drabbas. Typiska symtom är hudrodnader, röda ögon, torra och spruckna läppar, samt svullna körtlar. Tillståndet är sällan dödligt om det behandlas på sjukhus, med hjälp av immunoglobulin samt steroider.

Vad sjukdomen beror på vet man inte, men misstanke finns att den orsakas av att kroppens immunförsvar reagerar onaturligt på en infektion. Syndromet drabbar normalt bara ett barn per 100 000 barn.

PODD Virusexpert: Corona har låg mutationshastighet

De senaste veckorna har frågan om huruvida coronaviruset muterar skapat en hel del rubriker, både i svensk och internationell press. I det här avsnittet pratar vi om vad forskningen säger, tillsammans med Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY

Kawasakis sjukdom och corona: Allt du behöver veta

Nya sjukdomen som drabbar barn – så farlig är den

Barnläkaren om långtidscovid hos barn: Man ska inte vara orolig

Melvin, 9, fick mystiska utslag – visade sig vara corona: ”Mådde väldigt dåligt”

Leon, 5, drabbades av livshotande sjukdomen efter covid-19

Nytt symtom upptäckt hos covidsjuka barn: ”Kan vara omikron”

Ny studie: Högre risk för pojkar att bli svårt sjuka i covid

Okänd hepatit upptäckt hos barn – FHM varnar vården

Läkaren om långtidscovid hos barn: ”De behöver hjälp och stöd”

Bebis föddes med antikroppar

Mio, 11, blev svårt sjuk efter covid-19 – fick intensivvård: ”Skrek att han skulle dö”

Anne-Lie får inte vabba mer – trots 11-årige sonens tillstånd

Tecknen på att ditt barn har endometrios

Celine, 4, donerade stamceller till sin svårt sjuke lillbror Adrian

Allt om havandeskapsförgiftning: Så många drabbas

Sjukhuset förbereder för gravida med corona

Ny svensk studie: Covid-19 kan orsaka skador på moderkakan

Alicia, 2, har ett väldigt ovanligt syndrom – nu söker familjen andra i samma situation

Myndigheten varnar för våg av akut hepatit bland småbarn

Ava, fyra månader, blev sjuk i covid-19: ”Var mest sjuk i familjen”

Barn föddes med covid-19 – smittades i magen

Stor oro för coronasmittan i förskolan: ”Håll dina barn hemma om du kan”

43 frågor och svar om graviditet och covid-19

Gravida Sandra blev sjuk i corona och fick vårdas på sjukhus – nu är hon frisk