Vi är Sveriges lataste föräldrar

Karim: Helger med 14 000 aktiviteter – inte hos oss

Karims avslöjar att de är Sveriges lataste föräldrar.
Karims avslöjar att de är Sveriges lataste föräldrar.

Våra barn har fått lära sig ha tråkigt.

När pandemin kom trodde vi att alla andra skulle omfamna att göra ingenting, men vi hade helt fel.

FAMILY SHOP: Allt du behöver för familjelivet

Vi har startat en bekännelsepodd vid namn KarimKvarten och därför tänkte vi: ”Vi ska inte vara sämre än att vi kommer ut och erkänner ett och annat även här i en kolumn nära er.” Så på förekommen anledning: Vi är Sveriges lataste föräldrar.

Låt oss backa bandet och ta det från början för vi inser att det låter både otrevligt, drygt och smått självcentrerat i en enda härlig blandning. När vi fick barn så var en av våra uttalade föräldrastrategier att våra barn skulle lära sig att ha tråkigt. Ja, det var väl egentligen den och det där med att utsätta barnen för så mycket konstig mat som möjligt för att i möjligaste mån undvika kräsna korvbarn. (Två av tre är korvbarn så att det gick ju sådär.) I övrigt hade vi inte många strategier. Föräldraskapet golvade oss med en käftsmäll kan man säga, vi famlade i mörkret och spenderade mycket tid med att undra vad det var som egentligen hände.  Hur som helst, det där med att ha tråkigt, det var vi i alla fall säkra på. Vi tänkte att det skulle främja kreativitet. Vi skulle få barn som hittade en kartong och byggde ett verklighetstroget Eiffeltorn i 1:3000 skala. För att de hade tråkigt. Naturligtvis råkar vi även vara lite lata av naturen, ett så kallat lyckligt sammanträffande, men i det här fallet har vi alltså varit lata med flit.


Det har naturligtvis inte varit ett helt enkelt ställningstagande i en samtid som jobbar babyrytmik i grupp från två månaders ålder, mammagrupper med utflyktsambitioner som skulle ha fått Mary Poppins att hänga upp sitt paraply och en allmän rusning till lekland och studsmattehoppställen så fort vi anar en helg där borta i horisonten. Vi har fått ljuga, hålla tillbaka och tillslut försöka förklara varför vi inte är ute och rusar runt när det står lördag i kalendern. Våra barn går såklart på aktiviteter, vår dotter har provat samtliga som Stockholms stad erbjuder, vi är inte fascister på det viset. Och vi gör oändligt mycket saker för deras skull så ni behöver inte tycka synd om dem eller ringa barnombudsmannen. Vi tycker bara inte att en helg måste innehålla 14 000 aktiviteter tänkta att underhålla barnen i varenda vaken millisekund. 

Så när coronan slog till kände vi att nu äntligen kunde vi slappna av och få vara ifred. Nu kunde ju INGEN göra något. Alltså, ingen. Lekland slog igen fortare än Tegnell kunde säga flockimmunitet, studsmatteställena och bowlinghallar likaså. Vi andades ut. Det gick fint i några veckor. Sen slog rastlösheten till hos folk. Och nu vimlar sociala medier av föräldrar som campar, åker i linor över trädtoppar dit bara fåglar borde nå, grillar över öppen eld i valfri skog, vandrar runt sjöar, cyklar över gupp och orienterar. Och vi är lika utmattade som vanligt igen. Vad är det för fel på att softa och ta dagen som den kommer? Läsa en bok, hänga i soffan med femåringen över ett spontant samtal om varför lösgodis heter lösgodis, kolla film tillsammans för att sen masa sig ner och köpa glass och stirra på änder. Det räcker väl gott? Eller så är det bara så att vi måste krypa till korset och erkänna, för världen och för oss själva: Vi heter Malin och Alexander Karim och vi är Sveriges lataste föräldrar.

FAMILY SHOP: Allt du behöver för familjelivet

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY

KARIMS: Att jobba hemma med barn är omöjligt

KARIMS: Vill ni veta om era barn beter sig som arslen på nätet?

KARIMS: Att vara på stranden med barn är inte härligt – det gör en helt sjukt trött

Corona – så bör du göra med barnen i påsk

Wollin: Jag är livrädd för att skolorna ska stänga

Studie slår fast: Fråga barnen om lov innan du lägger ut bilder på dem

Campioni: Klanka inte ner på dig själv just nu

Psykologen: Så tar barn skada av skäll

Karim: Jaha, vad gör vi nu i karantänen?

6 tips om vad du kan hitta på i coronans tid

Erikas hjärtevärmande julkalender till dottern: ”Barn och ungdomar behöver bli sedda mer”

Hon är personen bakom ”räkor med ansikten”: Kul att jag har kunnat glädja folk

Halloween 2022: Då är det dags att gå bus eller godis

Vuxna människor tror att allt är sant på sociala medier – nu skärper vi oss

”Varför är min dotter så arg och slår mig?”

”Min elvaårige son blir ofta arg”

Alicia, 2, har ett väldigt ovanligt syndrom – nu söker familjen andra i samma situation

Svenska mammor: Vi tar mest ansvar hemma

Marias 14-årige son har trotssyndrom: ”Det är vi som har skapat den här antipojken”

Skatteverket säger nej – får inte heta Hoppsan som sin storasyster

KARIMS: Nu tvingas vi alla se att rasismen inte bara är rakade huvuden

Fannis misstag med foppatofflan hyllas: ”Du har uppfunnit ett lifehack”

17 tips för en härlig sommar med barnen

”Vår fina 6-åring får utbrott, skriker och lyssnar inte”