Mejla

Alexander och Malin Karim

3 sista tips – så överlever du livet med barn

Malin och Alexander Karim: ”Alla tips är noggrant testade i vårt eget laboratorium för plågsamma föräldraförsök”

Kollage. Familj äter frukost.
Kollage. Familj äter frukost.

Fortsättningen på de 10 obekväma och kanske kontroversiella föräldratipsen kommer här: Familjelivet är ingen demokrati, låt barnen ha tråkigt och påminn dig själv om att ingen, absolut ingen, vill ha 48 mail med texten ”Swishat! Tack för att du fixar Anna!”

Vi är tillbaka! Precis när ni trodde att det var kört. När ni hade kommit till ro med att det kanske inte skulle ske. Att ni aldrig skulle få höra våra tre sista supertips. Då sveper vi in och golvar er med vår visdom.

Så håll i er för här kommer de. Kanske lite obekväma, kanske kontroversiella – vem vet? Men precis som sist så är alla tips noggrant testade och genomlevda i vår eget laboratorium för plågsamma föräldraförsök.

 

8. Familjelivet är ingen demokrati – det är en strikt diktatur där föräldrarna har all makt. Barnen bestämmer inte.

Du kanske tror det när du sitter där med sömnbrist och vacklande självkänsla medan lille Torsten tyranniserar dig med sin gå-genom-märg-och-ben-röst för att du stekt köttbullar och inte korv till hans makaroner.

Eller när lilla Bodil skriker ”NEEEEEEEEEJ” som att du försökt döda henne när allt du vill är att borsta hennes tänder. Då är det bra att ibland påminna sig om att vi är de vuxna och vi bestämmer.

I slutändan så struntar vi ändå rätt mycket i vad som sägs

Vi tar del av input och åsikter, absolut, men i slutändan så struntar vi ändå rätt mycket i vad som sägs eftersom VI BESTÄMMER. I alla fall fram till tonåren – det är för få som har överlevt den för att berätta för oss hur det går då. Vi får lov att återkomma här helt enkelt – if we make it through så att säga.

 

9. Låt barnen ha tråkigt. Det är ingen mänsklig rättighet att bli underhållen precis varenda minut av livet. Let’s face it, Astrid Lindgrens värld flyger över huvudet på en ettåring vars största intresse är den gigantiska pinnen vid sidan av vägen till Villa Villekulla. Själva Pippi skiter han rätt mycket i.

Och när de blir äldre, låt dem ha tråkigt. Låt dem sucka lite över att livet och Gröna Lund pågår därute medan de, med rum fulla av saker, har absolut ingeeeeentiiiiiing att göra.

När de blir äldre, låt dem ha tråkigt

 Uttråkade barn uträttar stordåd. Vi kan till exempel stolt visa upp ett hus i verklig storlek gjort av papperskartonger samt en självgående städmaskin aka en sopborste tejpad på en radiostyrd bil. Inget av detta hade våra barn knåpat ihop om de inte var dödligt uttråkade.

Och ja, vi är både stolta och oerhört förväntansfulla inför den ljusnande framtid som uppenbarligen är våra barns.

 

10. Nu i skol- och förskoleavslutningstider får vi föräldrar en hel del mail. Det är insamlingar hit och utflykter dit. Och det swishas mer än en ett litet lands sammanlagda BNP.

Men nu kommer vi till det viktiga. När du har swishat; svara då BARA den som tagit initiativ till insamlingen. Övriga föräldrar behöver inte få 48 mail med: ”Swishat! Alternativt Swishat! Tack för att du fixar Anna!”

Såvida det inte är så att du har swishat någon för allra första gången i ditt liv och känner att detta ska tamigfan firas så behöver ingen mer än mottagaren av pengarna veta detta. Du behöver inte heller välja ”svara alla” om du bara vill skicka några uppmuntrande ord till den eldsjäl som köpt presentkort och badlakan till lärarna.

Alla vi andra behöver inte veta hur mycket du uppskattar det, det räcker att själva Anna (som underligt nog ligger bakom cirka 75 % av alla insamlingar, starkt jobbat Anna) får veta hur mycket du uppskattar det.

För, och nu kan vi gärna upprepa detta tillsammans, 48 mail är 48 mail för mycket. Särskilt i stressen innan semestertider. Just sayin’.

Och där har ni dem: Karims tio bästa föräldratips! Älska eller hata, följ eller fnys – det är upp till er. Men kom ihåg, de kommer med kärlek från oss till er!

Fakta: Malin och Alexander Karim

  • Varannan fredag kommer trebarnsföräldrarna Malin och Alexander Karim, 41 och 42, att skriva tillsammans i en parkrönika för Aftonbladet Family. I en gemensam text, ibland i form av en dialog dem emellan, kommer de att dela med sig av sina reflektioner om allt som rör familjelivet, och beröra både roliga och allvarliga ämnen.
  • Följ på Instagram: @alexanderkarim @malinkarim

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.