Så håller du barn säkra vid vattnet – och undviker olyckor

Så förhindrar du att barn drunknar

Av: 

Edit Lindblad

Relation | Family

Att bada är en härlig aktivitet på varma sommardagar, men det är också viktigt att vara försiktig.

I fjol omkom totalt 135 personer i drunkningsolyckor. 13 av dem var barn eller ungdomar under 18 år, enligt Svenska livräddningssällskapet.

Försäkringsexperten Alexandra Gahnström berättar om de största anledningarna till varför barn drunknar – och vad du ska tänka på som vuxen.

När det gäller småbarn och barn som inte kan simma ska man alltid vara i närheten av ett barn som är vid eller i vattnet.

– Uppsikt är det absolut vikigaste. Man ska alltid vara så nära som möjligt, minst på en armlängds avstånd, säger Alexandra Gahnström, försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

 

”Föräldrarna ska ha mobilförbud”

Gahnström uppmanar föräldrar att lägga undan mobilen när de är vid vattnet med sina barn.

– Det ska vara mobilförbud på stranden om du har med dig barn. Det är roligt att bada och det ska man göra tillsammans. Ska du ta en bild så får du se till att lägga undan telefonen direkt efteråt. Du behöver ha full uppsikt och det har du inte om du har mobilen framme.

Gahnström tycker också att det är viktigt att föräldrarna går en kurs i första hjälpen samt hjärt- och lungräddning för att kunna agera korrekt om det händer något.

– Om ett barn råkat ut för ett drunkningstillbud och du hittar barnet under vatten ska du börja hjärt- och lungräddning på en gång. Du ska börja blåsa redan när barnet är i vattnet.

Att öva vattenvana är också viktigt att tänka på, något som man enligt Gahnström ska börja med redan hemma i badkaret eller badbaljan.

 

Stor skillnad på varm pool och kallt mörkt vatten i naturen

Många barn går också i simskola inomhus, där vattnet är klart och andra förhållanden råder än vid vatten ute i naturen.

– Det är rätt stor skillnad att bada i en bassäng och att åka ut till havet eller sjön. Där är vattnet mycket mörkare och kallare och det är superbra att vänja sig vid det. Är man enbart van vid en varm skön pool och sedan kommer till kallt vatten så vet barnet inte hur hen ska hantera det.

Därför rekommenderar Gahnström att barn går i sommarsimskola.

– Sådana finns runt om i Sverige och ordnas utomhus. Där får barnen lära sig att hantera det här mörka och kalla vattnet där man inte ser botten heller.

En av de vanligaste missarna vid vattnet är att man låter äldre passar småsyskonen – i klippet här ovan ser du vilka mer missar man gör.

ANNONS EXTERN LÄNK

Aktivera barnen i sommar – just nu rabatt på utomhuslek hos Lekia – stort utbud!

Lekia

Publisert:

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Relation | Family

Drunkningsolyckor

Barn & unga

Föräldraskap

Familj

Simning

Stränder

MER OM FAMILY

Uppmaningen efter drunkningsolyckorna: "Lägg bort mobilen när barnen badar”

Läkaren: Lägg undan mobilen när barnen badar

Så utvecklas ditt barn mellan fyra och sex månader