Erikas hjärtevärmande julkalender till dottern

Hyllas på Facebook

För att stärka sin tioåriga dotters självförtroende har Erika gjort en speciell julkalender.

– Jag tycker det är viktigt att barn och ungdomar känner att de är värdefulla.

Bakom varje hjärta gömmer sig en personlig hälsning.
Bakom varje hjärta gömmer sig en personlig hälsning.

I Norge där Erika Sandgren, 40, bor med sin familj är det vanligt att barn får 24 paket, en varje dag fram till julafton. Erika har inte varit ett stort fan av idén och har i stället försökt hitta på annat att ge sin dotter som julkalender.

– Förra året så fick hon 24 lappar med hälsningar tillsammans med lite choklad. Det tyckte hon var jättemysigt.

Och i år, när de pratade löst om vad dottern kunde tänka sig, nämnde hon att hon uppskattade julkalendern förra året och att hon gärna ville ha en likadan i år. Med detta i åtanke bestämde sig Erika för att utveckla konceptet.

– Lapparna från förra året låg sedan bara där, jag ville göra något som hon kan ha framme och titta på.

Istället gjorde hon en tavla med 24 rutor där hon skrivit upplyftande och personliga hälsningar till sin dotter, som exempelvis ”du är bäst”. Texterna, som är på norska, gömmer sig bakom 24 chokladhjärtan.

– Jag tycker det är viktigt att barn och ungdomar känner att de är värdefulla, det är viktigare att de får uppmuntrande ord än paket med krimskrams som bara blir liggande.

Erika med sin dotter.
Erika med sin dotter.
Årets julkalender.
Årets julkalender.

Erika delade med sig av julkalendern i en stor pysselgrupp och idén har hyllats: ”Bästa kalendern jag sett”, ”Det var det finaste”, ”Underbar idé”, är bara några av lovorden som haglat. Erika tror att dagens barn och ungdomar behöver mer stärkande ord framför nya paket.

– Barn och ungdomar behöver bli sedda mer. Egentligen året om. Men just i jultider kan man ge några värmande ord, så att de vet att de är speciella. Det blir något de får utan att behöva prestera något.

För den som är sugen på att kopiera Erikas adventskalender så finns det färdiga mallar att hämta på nätet.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.