Böcker alla föräldrar borde läsa

Så kommer du bättre överens med dina barn

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Föräldraskapet är fantastiskt och vi vill ge våra barn precis allt.

Men hur får man ungarna att växa upp och bli självsäkra, glada och lyckliga?

Här är boktipsen till alla föräldrar - blivande, nyblivna och erfarna.

Barn är underbara, fantastiska, roliga, glädjande och ibland fruktansvärt jobbiga. Vi vill förbereda dem för livet, ge dem all kunskap de behöver och samtidigt låta dem lära sig om både motgångar och medgångar i egen takt. Ibland kan det vara svårt att vara den där jobbiga föräldern som måste säga nej till något, medan känslan av att få glädja sitt barn är nästintill oövervinnerlig.

Så hur gör man för att axla föräldraskapet så tidigt som möjligt, helst innan de kommit till världen? Hur blir man en så bra förebild som möjligt? Hur får man barnet att klara skolan, att bli en bra kompis och förstå att det finns en värld utanför skärmar och telefoner? Och vad händer när barnen plötsligt får egna barn och du ska vara en förebild på nytt, och dessutom kanske lite extra rolig?

Här hittar du 7 bra boktips med inspirationsläsning för dig som är eller ska bli förälder. Böcker om barns självkänsla, intelligens i tidig ålder, inlärning, hur man undviker bråk och får barnen att förstå varför det är viktigt att äta bra mat. Och att ingen förälder är perfekt och att du duger precis som du är.

Ditt kompetenta barn

I "Ditt kompetenta barn" gör den välkände danske familjeterapeuten Jesper Juul upp med många traditionella uppfattningar och värderingar inom barnuppfostran. Här presenterar han ett helt nytt sätt för barn och vuxna att umgås på, som varken bygger på gamla tiders auktoritära maktutövning eller demokratisk tyranni utan på jämlikhet och lyhördhet. "Lyssna på era barn", uppmanar Jesper Juul. "Lita på att deras reaktioner är kompetenta!" Jesper Juul belyser klokt och ömsint sina teorier med en mängd exempel hämtade ur verkligheten, vilket gör det enkelt och smidigt att applicera på vardagslivet där hemma.

Med känsla för barns självkänsla

”När du skäller på mig, mamma, är det svårt för mig att älska mig själv." Så löd rubriken på ett inlägg som jag skrev på min blogg vid ett tillfälle. I inlägget beskrev jag ett samtal som jag hade haft med min sjuåriga dotter, där jag frågade henne om hon älskade sig själv. Hon svarade att hon oftast gjorde det, men att hon kände sig dum när jag pratade med arg röst till henne och ’när jag känner mig dum är det svårt för mig att älska mig själv’.” Den här boken handlar om självkänsla. Om hur den naturligt finns i våra barn, och hur vi kan handla för att uppmuntra den. Petra Krantz Lindgren är beteendevetare i botten och håller kurser och föreläsningar i Aktivt Föräldraskap om kommunikation och konflikthantering med barn. Du får en mängd råd, övningar och situationer från livet. Hur lyssnar vi uppmärksamt, hur talar vi utan att kränka, hur låter vi våra barn vara precis som de är?

Stora boken om barn och mat

Få ämnen väcker så mycket känslor som barn och mat. Vi vill alla våra barns bästa, men hur navigerar vi rätt bland välmenande och ibland motstridiga råd från föräldrar, vänner eller media? Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm och logopeden Kajsa Lamm har skrivit en bok med den allra senaste kunskapen om barn och mat inom en mängd områden som nutrition, allergier, fysiska ätsvårigheter och mycket mer. Du får läsa både om vad barn mellan 0 och 5 år kan och borde äta, samt hur deras munmotorik utvecklas under småbarnsåren. Visste du till exempel att spädbarn bara kan röra sin tunga fram och tillbaka, och att detta är skälet till att de första munsbitarna av puré kommer ut igen och att det inte alls har något med smaken att göra?


Tips för smartare barn!

Visste du att högläsning kan förändra dina barns liv? Och visste du att rätt böcker faktiskt kan göra dina barn smartare? Här är 7 boktips du inte får missa!

Hur barnen tog makten

I dagens samhälle har ordet uppfostran nästan kommit att bli ett skällsord. Barnen ska inte indoktrineras, utan man ska ”möta barnen på barnens” villkor. Experter av olika slag påtalar för oss hur vi ska göra för att ta hand om våra barn och dessa experter varnar för allt möjligt. Men vad vet vi egentligen om hur vi ska uppfostra barnen? Samtidigt som vi inte får säga emot barnen så varnar vi dem för allt. Inte konstigt eftersom experter berättar för oss hur sköra barnen är. Vi får veta hur man ska göra för att de inte ska ta skada. Vad man ska skydda dem från och vad man inte får säga. Detta stundtals in i minsta detalj så att det nästan är omöjligt för dagens föräldrar att göra rätt. Men barn är tåliga varelser och genom att ignorera de flesta så kallade experter blir ni förmodligen både lugnare och tryggare föräldrar. Exakt hur man väljer att uppfostra sina barn är sannolikt mindre viktigt, men genom att följa en del råd om vad man faktiskt vet kan barnuppfostring bli mycket mindre ångestfyllt för föräldrarna. Och dessa råd finns i den här boken.

Good enough för föräldrar

Hur ofta lägger du fram klädhögar så att barnen har rätt kläder i skolan? Är du bonuspappan som gör allt för att bli godkänd av nya fruns ungar? Eller maxar du utflyktsmatsäcken för att visa dig duktig för fröken? Stressar du till dagis för att hämta tidigt fastän barnet vill fortsätta leka? Eller är du en tonårsförälder som har svårt att sätta gränser av rädsla för konflikt? Författaren Elizabeth Gummesson beskriver med humor och allvar sina egna erfarenheter som perfektionistmamma, som ambitiös klassförälder, engagerad fotbollsmamma och supermorsa och hur hon lyckades förändra sin situation. ”Good enough för föräldrar” som är hennes femte bok sträcker sig från graviditet till myndighetsåldern, 0–18 år, och bjuder på inspiration, motivation, handfasta tips och fungerande råd för alla föräldrar.

Den digitala barnvakten

Vi har alla sett ettåringar som ännu inte lärt sig att tala, men som kan starta en iPad eller mobiltelefon med fingret. De vet redan vad de ska göra för att skapa en aktivitet som ger snabba belöningar. Dagens barn utsätts för en rad olika typer av skärmar, mobiler, surfplattor och datorer. Är det då fel att barn spelar och engagerar sig digitalt? Nej, fördelarna är större än nackdelarna. Teknologin är självfallet en del av vår samtid och framtid, men vi behöver vara vaksamma på de negativa konsekvenserna av missbruk, framför allt vad gäller de mindre barnen. Boken vägleder föräldrar och personer som arbetar med barn att skapa sunda ramar kring skärmanvändningen. Här hittar du det senaste kring vad forskningen säger, vilka symptom vi börjat se redan nu och vad vi kan förvänta oss av framtiden. En bra hjälp för blivande föräldrar eller föräldrar som har små barn (0-10 år), och som behöver tips och konkreta råd kring hur de skall förhålla sig i hemmet och i sin vardag kring barnens teknologi.

Hjälp, vi har fått barnbarn!

Barnbarn är inget du väljer eller väljer bort. Plötsligt bara hamnar du där. Hämta på dagis. Läsa godnattsaga. Skämma bort med nygräddade plättar. Vara barnvakt en hel lång helg. Grubbla över om du ska lägga dig i föräldrarnas sätt att uppfostra. Försöka förstå hur man spelar dataspel på mobilen. Här har Erik Sidenbladh samlat sina egna och andra mor- och farföräldrars erfarenheter och tips. För livet med barnbarn rymmer mycket roligt och underbart, men det innehåller också konflikter och problem. När far- och morföräldrar möts blir det mycket prat om hur mycket man måste ställa upp och hur utsliten man blir av en eftermiddag med barnbarnen. Men med lite eftertanke, sunt förnuft och respekt för de nya föräldrarna kan en satsning på barnbarnen bli livets bästa investering.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Böcker för dig som är gravid

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Så lyckas ni med ett jämställt föräldraskap

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Experten: Så lär du ditt barn att plugga smartare

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Pop It Fidget Toy: Leksaken alla vill ha

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Så lär du dina barn om porr, sex och samtycke

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Så hjälper du barnen med läsningen: 5 knep

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Sommarlovsläsning: Boktips till barn

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Så kommer ni igång med jullovsläsningen

Leksaker som aktiverar barnen: 7 sportiga tips

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Uteleksaker och spel: Årets tips

Melinda Jacobs: Jag har varit Esmeraldas röst

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Boktips: 7 riktigt spännande deckare

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Härliga tips för att ta dig ut i naturen

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Sommarläsning: Här är bästa tipsen!

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Biografier: Boktips för spännande läsning

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Tipsen som får ditt barn att vilja läsa i sommar

Boktips: 8 inspirerande böcker inför 8 mars

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med vandringen

Artikeln innehåller annonslänkar

Julklappstips 2022 - Årets tips på julklappar

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Nya böcker: Vårens heta boktips

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Julklappstips: 13 populära böcker att ge bort

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Böcker som ger smartare barn - 7 tips

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Skaffa ny hobby? Här är bästa tipsen

Enade som föräldrar – så viktigt är det i uppfostran