Spädbarn

presenteras av

RS-virus: Flera vacciner testas

Vaccinet har visat 80 procents effektivitet

RS-viruset har i år slagit till med full kraft. I nuläget finns inget skydd – men flera studier görs på vaccin som ska skydda de minsta och äldsta.

RS-virussäsongen har börjat tidigare än vanligt i år och på barnakuter runt om i landet är det ett högt tryck. I Uppsala är läget ansträngt och i veckan intensivvårdas nio bebisar och regionen uppmanar föräldrar att hålla sina barn under sex månader hemma.

Samtidigt arbetar flera läkemedelsföretag med att ta fram vacciner mot RS-viruset, vilket kan vara farligt för små barn och de som är över 65 år. Som det är i dag finns det nämligen inga vaccin utan endast förebyggande läkemedel som ges till barn i riskgrupp, skriver Läkemedelsvärlden.

Flera vaccin mot RS-viruset testas.
Flera vaccin mot RS-viruset testas.

Testar vaccin för spädbarn

Läkemedelsföretaget Jansen meddelade att deras vaccin visat 80 procents effektivitet hos personer som är över 65 år i en fas 2-studie. Nu ska de inleda en fas 3-studie där vaccinets effekt och säkerhet ska testas. 23 000 vuxna över 60 år från länder runt om i världen kommer att delta. De kommer att följas under minst två RS-säsonger, enligt Läkemedelsvärlden.

Läkemedelsföretaget Novavax utvecklar också ett vaccin mot viruset. De har testat vaccinkandidaten Resvax för spädbarn, som ges till mamman under graviditeten, i en fas 3-studie. De har även en pågående fas 2-studie på ett RS-vaccin för personer över 60 år och en fas 1-studie på ett vaccin för barn mellan sex månader och fem år.

Dessutom har läkemedelsföretaget Pfizer en pågående fas 3-studie av ett RS-virusvaccin där gravida kvinnor mellan 18-49 år ingår. Syftet är att utvärdera vaccinets säkerhet och effekt hos spädbarn som fötts av vaccinerade kvinnor. Drygt 10 000 personer ingår och den ska vara klar i november 2023, skriver Läkemedelsvärlden.

Aftonbladet Family har tidigare skrivit om RS-viruset där barnläkarna ger råd på hur du kan skydda ditt barn.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.