Spädbarn

presenteras av

Studie: Det kan förklara plötslig spädbarnsdöd

”Plötslig spädbarnsdödlighet kan snart vara historia”

Forskare tror att brist på ett enzym kan få spädbarn att sluta andas. Arkivbild.
Forskare tror att brist på ett enzym kan få spädbarn att sluta andas. Arkivbild.

Länge har det varit oklart varför vissa barn drabbas av plötslig spädbarnsdöd.

Men nu har australiska forskare kommit fram till en möjlig förklaring.

– Vi har länge misstänkt att det här, säger en av forskarna.

Plötsligt spädbarnsdöd, eller SIDS (Sudden infant death syndrome), drabbar oftast barn som är yngre än sex månader och sker nästan alltid när barnet sover.

Det har länge varit oklart till varför barn kan drabbas av plötslig spädbarnsdöd. Men nu tror forskare vid Children’s Hospital at Westmead i Australien att de har hittat en markör som visar vilka barn som riskerar att dö i plötslig spädbarnsdöd.

Enligt en ny studie publicerad i The Lancet, verkar de barn som avlider ha en brist på ett enzym, butyrylkolinesteras, BChE.

När forskarna analyserade 722 blodprover från nyfödda såg de att de barn som dog i plötslig spädbarnsdöd hade lägre halter av BChE, jämfört med både barn som var friska och barn som dog av andra anledningar.

”Har länge misstänkt det här”

Teorin är att spädbarn som har en brist på enzymet inte vaknar upp vid andningsuppehåll utan i stället dör. I vanliga fall vaknar barnet av att syrehalten sjunker och börjar då andas igen.

– Vi har länge misstänkt att det här, men fram tills nu har vi inte förstått vad som gör att de här barnen inte vaknar upp igen. Nu när vi vet att BChE är inblandat kan plötslig spädbarnsdödlighet snart vara historia, säger Carmel Harrington, en av forskarna bakom studien i ett pressmeddelande.

De nya rönen kan förhoppningsvis leda till att man kan identifiera de barn som riskerar att dö i plötslig spädbarnsdödlighet med ett blodprov där man mäter halten av BChE. Inom fem år hoppas man ha ett sådant test klart, skriver forskarna i pressmeddelandet.

Man betonar dock att det krävs mer forskning innan man kan fastslå sambandet mellan BChE-brist och plötslig spädbarnsdöd.

Publisert:

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.