Frågor du inte ska ställa till regnbågsfamiljer

Underliga kommentarer till samkönade föräldrar

Efter Angelica Öhagens uppmärksammade krönika har flera regnbågsfamiljer hört av sig till Family och berättat om underliga kommentarer de har fått.

Här varnar de för frågor och kommentarer som de inte vill höra.

I februari skrev Aftonbladets Angelica Öhagen om de märkliga frågor samkönade föräldrar ofta förväntas svara på. ”Kan ni inte berätta hur ni gjorde ert barn?” och ”Hur går det egentligen till när spermierna kommer in i kroppen?” är exempel på kommentarer Angelica och hennes fru Karin har fått genom åren.

Texten väckte starka reaktioner och flera regnbågsfamiljer har hört av sig till Angelica med sina berättelser.

Här är några av dem. Alla har godkänt att deras kommentarer publiceras.

Helena tillsammans med frun Lotta och deras son Ebbe, 7 veckor.
Helena tillsammans med frun Lotta och deras son Ebbe, 7 veckor.

”Vi får ständigt höra: Vem är den riktiga mamman? Så du är inte den RIKTIGA mamman?! HAR barnet ingen pappa? Och sen alla som tror att jag och min fru är systrar, vänner eller till och med mor/dotter (!) Det vore så skönt om man fick öppna frågor istället för heteronormativa antaganden. ”

Helena

Albertine och Mimmi
Albertine och Mimmi

"’Men ett barn behöver ju både en mamma och en pappa’ . . När en person sa detta till Albertine och mig efter att jag fött vår dotter så var det svårt att bemöta, såklart. Tror mest jag stammade fram en fråga om hur frånvaron av en snopp försämrar vårt barns uppväxt. . . Och vad är ens någons kön? Snackar vi biologisk könstillhörighet vid födsel eller vad en är kodad som eller vad en själv definierar sig som? . . Min poäng är att jag tror inte att vår dotter kommer få en sämre barndom för att en av oss inte har snopp/definierar sig som man.”

Mimmi

 

”Jag är frivilligt ensamstående med min dotter och vi hade precis flyttat och hon börjat en ny förskola. På första föräldramötet uppmanade en annan förälder mig att inför hela gruppen berätta om hur jag tänkt när jag valt att skaffa barn på egen hand. Då önskar jag att jag hade haft mod att be dom förklara hur de tänkt när de skaffat barn. ”

Anonym mamma

Joanna och Linda tillsammans med sonen Neo
Joanna och Linda tillsammans med sonen Neo

”Vi har flera gånger fått höra ’varför tar ni inte bara en sväng på krogen så har ni löst det med barn istället för att betala så mycket pengar’. Jo till och börja med vill jag inte vara otrogen. Men det verkar inte personerna som frågar tycka att jag skulle vara? En annan fråga som Joanna ofta får är om inte hon vill bära barn och varför. Vissa har svårt att förstå att alla inte vill det. Joanna har själv gjort det valet.”

Linda

 

”Vi är två pappor till en dotter och många ser skräckslagna ut när vi säger att hon inte har någon mamma. En fråga som vi fått flera gånger från andra föräldrar, och som känns väldigt fördomsfull, är ’men visst kollar myndigheterna er ganska mycket innan så att ni inte är dömda för sexövergrepp eller så?’ Vi får oftast ett väldigt fint bemötande men kommentarer som dom gör att vi inte vågar berätta om vår familj öppet på Family, vilket känns sorligt.”

Anonym pappa

Lisa och Susanna med sina döttrar
Lisa och Susanna med sina döttrar

”När vår äldsta dotter, som nu är 9 år, skulle börja på förskolan gjorde personalen där ett tappert försök till att vara extra trevliga, som misslyckades totalt. Vi fick välkomnandet ’nämen va roligt, barnen här har aldrig träffat någon sådan förut.’ De syftade på ett barn med två mammor eller två pappor. Det lät som att vi var väldigt exotiska och att personalen på förskolan hade koll på samtliga barns kontakter även utanför förskolan.”

Lisa


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.