Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ida, Ronja

Corona och förskolan – det här gäller

Uppdaterad 2020-08-28 | Publicerad 2020-03-25

Än så länge är förskolan öppen för alla friska barn.

Men det kan bli krångligt ifall någon i familjen plötsligt blir sjuk – eller om det blir brist på personal.

Det här gäller för förskolan just nu.

Coronaviruset påverkar hela samhället, även alla barn som går på förskola. Många föräldrar oroar sig över smittspridning och vad som händer om förskolan stänger.

Här är de vanligaste frågor som förskoleföräldrar funderar över just nu.

Många förskolor har bestämt att alla barn med förkylningssymtom ska vara hemma.

Får man lämna sitt friska barn på förskolan om ett syskon eller en förälder är hemma sjuk?

Den frågan brottas nog många föräldrar med just nu. Barnen är ofta lite snoriga utan att det behöver vara någon förkylning bakom. I vanliga fall kan ett barn som har lite snuva självklart gå till förskolan även om ett syskon eller förälder är hemma sjukt, men riktlinjerna ser annorlunda ut idag.

Många förskolor har bestämt att alla barn med förkylningssymtom ska vara hemma. Man tar helt enkelt det säkra före det osäkra.

– Här behöver man lyssna till Folkhälsomyndigheten och följa deras råd. I nuläget har ett barn som är fullt frisk utan symtom möjlighet att komma till förskolan. Men man måste ständigt hålla sig uppdaterad eftersom Skolverket inte ger några ytterligare direktiv utöver det Folkhälsomyndigheten rekommenderar i den här frågan, säger Maria Olausson som är jurist och undervisningsråd på Skolverket.

Vissa förskolor i Falkenberg, Boden, Ånge och Luleå tar inte längre emot barn till arbetslösa eller föräldralediga på grund av brist på personal. Får kommunen verkligen ta ett sådant beslut?

– Så som lagstiftningen är utformad i dagsläget finns det ingen möjlighet att begräsa rätten till förskola för barn. De som är föräldralediga med ett syskon eller arbetslösa har rätt till 15 timmars förskola. Inget har förändrats i den lagstiftningen. Men vi har vi förståelse för att det är en speciellt situation och att man kan behöva vidta åtgärder, säger Maria Olausson.

Maria Olausson är jurist och undervisningsråd på Skolverket.

<div data-tipser-pid="5ee86d7f8a20230001eea6bb" data-tipser-view="compact"></div>

Värsta tänkbara scenario – vad händer den dagen det inte finns tillräckligt med personal till flera förskolor i en kommun?

– Då har förskolan andra regler som de också måste förhålla sig till. Genom arbetsmiljölagen har arbetsgivare ett ansvar och kan ta beslut kring hur man ska lösa en situation där man har brist på personal. Man måste se vilka åtgärder som kan vidtas utifrån den lagen. Men det är vikigt att förskolan har rutiner och planering för hur man ska agera om många är frånvarande, säger Maria Olausson.

Har förskolan rätt att ställa in utvecklingssamtal eller andra möten med föräldrar på grund av smittorisken?

Nu på vårkanten har många förskolor inplanerade samtal med föräldrarna för att följa upp barnets utveckling. Det är en viktig del i kontakten mellan förskola och barnets vårdnadshavare. Kanske särskilt för de barn som ska börja förskoleklass till hösten.

– I nuläget har reglerna kring utvecklingssamtal inte förändrats. Men det kanske går att hitta andra former för sådana samtal och man kan se över hur ofta man måste ha utvecklingssamtal enligt skollagen. Kanske kan man flytta fram dem en månad, men ändå följa lagen. Man får försöka vara kreativ, det finns ju olika digitala lösningar för att genomföra samtal med föräldrarna, säger Maria Olausson.

I nuläget avråder Folkhälsomyndigheten från icke nödvändiga resor inom Sverige. De barn som varit bortrest och har symtom ska stanna hemma från förskolan.

<div data-tipser-pid="5ee86d7f8a20230001eea6bb" data-tipser-view="compact"></div>

Det finns familjer som planerar att åka till skidorter eller hälsa på släktingar i andra delar av Sverige på påsklovet. Många föräldrar känner oro inför dessa resor och att barnen kan sprida smitta när de återvänder. Hur ska förskolan hantera sådana barn som kommer tillbaka till förskolan?

– Folkhälsomyndighetens rekommendationer måsta alla förhålla sig till. I nuläget avråder de från icke nödvändiga resor inom Sverige. Förskolan behöver såklart se om man behöver vidta åtgärder för att begränsa smittspridning. Det finns inga riktlinjer i skollagen, och ingen att göra-lista i sådana här situationer. Men barn som återkommer efter en resa och har symtom ska såklart inte vistas på förskolan, säger Maria Olausson.

Om förskolan mot all förmodan stänger, måste man då fortfarande betala avgift till förskolan?

Varje månad betalar vårdnadshavare en avgift till förskolan som ska täcka en del av kostnaden för barnet. Så här skriver Sveriges Kommuner och Regioner på sin hemsida:

”Kommunen ska betala tillbaka avgiften såvida det inte endast handlar om enstaka dagar. Platsinnehav anses vara ett civilrättsligt avtal och om den tjänst (platsen) som avtalet avser inte erbjuds kan kommunen inte ta ut avgift för den. De närmare formerna för återbetalningen avgörs av kommunen utifrån de taxebestämmelser som kommunen tillämpar”.

Om ett barn blir sjukt under skoldagen ska barnet gå hem så snart som möjligt.

Smittspridning i för- och grundskola

  • För att minska risken för smittspridning ska barn, elever och personal vara uppmärksamma på symtom som feber, hosta och svårigheter att andas och vid sådana symtom hålla sig hemma. Det gäller även vid lättare symtom som halsont, snuva och muskel- och ledvärk.
  • Rekommendationerna gäller oavsett om man varit på resa innan man blev sjuk eller inte.
  • Barn, elever och personal ska liksom alla andra i samhället stanna hemma så länge man känner sig sjuk och man ska vara symtomfri i två dagar innan man får gå tillbaka till skolan.
  • Om en elev insjuknar under skoldagen ska eleven gå hem så snart som möjligt. Personalen kontaktar då elevens vårdnadshavare och bedömer om eleven kan gå hem själv eller bör vänta i ett enskilt rum tills vårdnadshavare anländer.

    Källa: Folkhälsomyndigheten

<div data-tipser-pid="5c5948b53a6d0e0001875a26" data-tipser-view="compact"></div>

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!



PODD Corona - därför har pandemin utvecklats till ett informationskrig

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om hur rykten och falska påståenden vällt fram under krissituationen. Gäst är Henrik Sundbom.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

MER OM FAMILY

Så här gör förskolorna under pandemin

Stor oro för coronasmittan i förskolan: ”Håll dina barn hemma om du kan”

Lärarförbundet: Behövs tydligare riktlinjer för förskolan

De tar hand om barnen under coronakrisen

Barnläkaren reder ut – tänk så här om barn och corona

Skolborgarrådets vädjan: Håll barnen hemma från förskolan över julledigheten

Föräldrar och förskollärare i snorbråk: ”Borde vara självklart att hålla hemma sjuka barn”

Förslaget: Obligatorisk förskola från två års ålder

Barnläkaren: Vid det här symtomet ska du söka akut vård för ditt barn

Expertens tips: Så minskar du smittspridning i förskolan

Nya rådet från FHM: Håll barnen hemma om någon i familjen är sjuk

Fackförbundens krav: Håll hemma förskolebarnen – om någon i familjen är sjuk

RS-virus ökar tidigare än vanligt: ”Håll era förkylda barn hemma”

Skolan kräver att elever har läkarintyg – trots Folkhälsomyndighetens råd

SÖDERBERG: Sköt du ditt jobb, så sköter förskolan sitt

Det behövs för att barn ska återgå till skolan

Symtomen: Då ska du misstänka covid-19 hos ditt barn

Förskollärarna slår larm: Vi hinner inte med vårt jobb

Allt om RS-virus: Så farligt är det

Experternas avrådan: Barn ska inte leka hemma hos varandra

Ia är rädd för att bli sjuk i corona – håller sina barn hemma från skolan

Ökad smittspridning av RS-virus – många barn på sjukhus

John och Johan: Det går utmärkt att vara pappa, pappa och döttrar

Så hanterar du ditt barns ångest