Coronakrisen: Skadade barn kan få vänta flera dagar på operation

”Säg åt era barn att vara försiktiga”

Publicerad:
Uppdaterad:
Det kan ta längre tid att få tid för operation för benbrott för barn.
Foto: ia_64 / iStockphoto
Det kan ta längre tid att få tid för operation för benbrott för barn.

Småbarn | Family

Hoppar ditt barn i studsmattan och bryter benet kan det dröja dagar innan hen får opereras, i och med coronakrisen, varnar överläkaren Richard Marsell.

Barn som råkat ut för olyckor som orsakat akuta benbrott kan tvingas vänta i flera dygn på operation, skriver Akademiska sjukhuset i Uppsala i ett pressmeddelande. Detta för att resurserna går till till coronasjuka patienter, enligt Richard Marsell som är överläkare och sektionschef inom barnortopedi, Akademiska barnsjukhuset.

– Coronaepidemin har medfört att vi nu endast utför akuta operationer och även dessa kan i dagsläget fördröjas på ett sätt som inte är önskvärt. Därför ber vi föräldrar att mana sina barn till lite extra försiktighet, säger han i pressmeddelandet.

”Lek försiktigt”

Sedan en vecka har de sett en tydlig ökning av akuta fall av barn med benbrott. Därför ber Richard Marsell föräldrar om att påminna sina barn om att vara försiktiga, och att den som är vuxen ger ett extra vakande öga. Det kan många gånger förhindra olyckor. Han betonar dock att det inte går att förhindra lek nu när våren gör entré.

– Vi förespråkar inte inaktivitet då vi vet att detta är en omöjlighet, utan kort och gott säker lek. De allra svåraste fallen uppstår ofta vid ridning eller i samband med motocrossvurpor. Men vi ser också att många barn skadas allvarligt vid oschysst spel på fotbollsmatch, studsmatta med flera personer samtidigt och cykelolyckor, säger han i pressmeddelandet.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY