Mejla

Nina Campioni

Snart är det du som ger oombedda råd till föräldrar

Det bor nog en liten backseat driver i oss alla

Publicerad:
Nina skriver om oombedda råd till föräldrar.
Foto: Colourbox
Nina skriver om oombedda råd till föräldrar.

FAMILY

Borde han inte ha mössa?

Är hon inte hungrig?

Ska de verkligen sitta med skärmen SÅ länge?

“Borde han inte ha en mössa på sig?” och “åh stackars liten, ska hon verkligen börja förskolan redan?”. Känns det igen? Kanske har din mamma sagt det till dig? Kanske har du själv sagt det till dina barn? Kanske har din svärfar gnällt över att barnen inte äter upp allt på tallriken? I dessa fall har du blivit utsatt för en backseat driver. Kanske är DU en backseat driver. En sådan som inte kan låta bli att påpeka för någon att dennes barn nog är lite trött, trots att personen som lever med barnet 24/7 antagligen känner till sitt barns sovrutiner. Kanske är du en sådan som inte klarar av att bita dig själv i tungan istället för att ställa frågan “talar han inte lite otydligt för sin ålder?”, som om föräldern i fråga inte hela tiden oroar dig tillräckligt för sina barns liv och framtid.

En backseat driver är alltså en sådan som hela tiden kommer med ovälkommen kritik förtäckt av “råd”. Inte sällan kommer dessa påpekanden eller “förslag” från den äldre generationen. Ni vet, de som vet hur det är. De som har vuxna barn och varit med i gamet länge. De som gärna förfasas över skärmar, barnprogram där de pratar för fort, mängden leksaker, att barn får bestämma för mycket, förskolor, matpreferenser, högljudda lekar och allt annat fram till karriärsval hos barnbarnen. Och de stör sig på lamheten hos dig som förälder, på hur du låter dina barn sitta under bordet och äta om det är enda sättet som funkar den dagen, på hur du låter dem vara uppe och leka fastän de är trötta bara för att ni har mysigt just nu. På hur du hanterar situationer. Alla situationer.

De är som om de liksom lite glömt bort hur det faktiskt var att ha småbarn. Att det kanske inte var raka, enkla och tydliga rör som gällde hela tiden. Att det kanske ändå var så att även deras barn (alltså du och jag) fick göra lite som vi ville ibland, även vi. Eller att det bara blev lite fel då och då. Eftersom man bara inte pallar mer.

Men det som är allra läskigast i den här ekvationen är ju hur vi – ja, du och jag – kommer bli exakt likadana själva den dagen det är vår tur. Trots att vi efter varje familjesammankomst svär på att vi aldrig ska bli som våra föräldrar så kommer vi hamna där. För det finns ju egentligen inte en chans att vi inte kommer lägga oss i både det lilla och det stora när vi blir farföräldrar. Då kommer vi komma indundrandes med vår unika kunskap om föräldraskapet och hur det minsann var när barnen var små.

På den tiden, då fick ni sitta en timma max med paddan, så var det bara. Det var inte ens en diskussion. Och ni lyssnade på oss och gjorde som vi sa.

Ingen kommer då komma ihåg att det visst fanns dagar då man satt en hel dag i bil och kollade nonstop på en skärm, eller lördagar då “mamma måste jobba lite” och satte barnen framför en film, eller de eviga vab-dagarna då familjeregeln säger fri skärmtid. 

För det bor nog en liten backseat driver i oss alla och jag längtar tills det blir min tur att köra lite.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY