TikTok till barn – det säger experten

Appen TikTok – kan barn använda den?

TikTok är en populär app bland barnen.
TikTok är en populär app bland barnen.

TikTok är en av barnens absoluta favoritappar. Men vad använder man den till egentligen – och är den farlig för barn att använda? Experten reder ut.

TikTok: Så funkar appen

TikTok är en av världens populäraste appar med runt 500 miljoner aktiva användare världen över. En stor andel av användarna är barn och unga, statistik från 2018 visar att 40 procent av användarna är yngre än 20 år.

Appen, som tidigare hette Musically, ägs av ett kinesiskt företag. I appen kan användarna producera korta videoklipp på 15–60 sekunder som man sedan delar med sig till andra. Klippen går att göras till ljud, många gillar därför att dansa och mima till kända låtar. Vissa använder bara appen för att titta på klippen i det oändliga flödet.

Är TikTok farlig för barn?

I Aftonbladet Daily intervjuas internetforskaren Elza Dunkels om appen, enligt henne bör man som förälder inte vara orolig för den.

– Det är inte något farligt inbyggt i appen.

Enligt henne är det A och O att prata med sitt barn om appen, snarare än att förbjuda dem att använda den.

– Risken är annars att en del barn kommer att skaffa sig den ändå. Om det då händer något kommer de inte våga berätta, för då måste de erkänna att de gjort tvärtemot mot vad de vuxna sa. Därför är det viktigt att prata om det, säger hon och fortsätter:

– Kolla upp appen tillsammans. Det är en smart grej om vuxna installerar appen på sin egen telefon så att man kan utforska appen på den telefonen, innan man fattar något beslut.

Enligt henne finns det en lång tradition av att vara rädd för allt som är nytt. Dessutom kan media blåsa upp faror, menar hon. Om man pratar med barnen kan man få höra en annan sida.

– Fråga hur de ser appen och varför de tycker den är kul. De kommer förmodligen inte ta upp riskerna i första han. I stället kan de berätta om fördelarna som kan vara svåra för en vuxen att förstå.

Gör så här om barnet inte får använda TikTok

Generellt är barn säkra på internet, menar Elza Dunkels. För internet i sig är ingen farlig plats, det beror snarare på var man befinner sig på nätet och hur man har det runt omkring sig i övrigt. De barn som har vuxna runt sig om de vågar prata med är tryggare, även nätvanan bidrar till trygghet.

Om man ändå inte vill att ens barn ska använda TikTok så bör du förhandla om det.

– Precis som man gör med andra saker med barnet. Det är få som säger att man absolut inte får spela basket, utan någon motivering. Istället diskuterar man och motiverar sitt beslut, samma sak ska man göra kring en app.

Vill du veta mer om TikTok? Lyssna på Aftonbladet Dailys avsnitt här nedan där experterna berättar allt.

PODD Experten: ”En lång tradition att vara rädd för allt som är nytt”

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om barnens favoritapp TikTok. Varför censurerar de material och hur orolig ska man vara som förälder?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.