Så mycket vabbade svenskarna 2019

Vård av sjukt barn 2019

Vab 2019.
Vab 2019.

Vabruari tar slut i helgen och många pustar ut.

Om vi kommer att vabba lika mycket i år som 2019 återstår dock att se.

Februari är snart slut för året och många föräldrar har fått tillbringa månaden hemma med sjuka barn. Om vi kommer att vabba mer i år än förra året återstår dock att se.

Siffror från Försäkringskassan visar att svenskarna sammanlagt tog ut i 6 694 133 vab-dagar förra året, eller 18 340 år. Totalt var det 876 900 personer som vabbade, 493 172 av dessa var kvinnor och 383 728 var män.

Näst högsta uttaget någonsin

Under de senaste åren har kostnaden för vab ökat, fler har vabbat fler dagar. Men år 2019 har den ökningen stannat av, om det är ett trendbrott återstår att se, enligt Niklas Löfgren som är familjeekonomisk talesperson hos Försäkringskassan. Sett till antal vab-dagar år 2019 har svenskarna gjort det näst högsta uttaget av dagar någonsin.

–  Det finns fler barn nu i åldrarna 1-11 så det är inte så konstigt att man vabbar mer. Dessutom vabbar föräldrarna något mer per barn över tid.

I ett jämställdhetsperspektiv går vi små myrsteg framåt. Även om fler män tar ut vab-dagar så är det knappt en märkbar skillnad.

– Något att belysa när man pratar jämställdhet är att det är fler som jobbar hemma när barnen är sjuka, och tar ut sin lön som vanligt. Hur många det är vet vi inte.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY