Vänsterhäntas dag - grattis alla vänterhänta

Den 13 augusti är det Vänsterhäntas dag.
Den 13 augusti är det Vänsterhäntas dag.

I dag, den 13 augusti, är det vänsterhäntas dag.
Ungefär var tionde person är vänsterhänt.
Så vet du om ditt barn är vänsterhänt.

Vänsterhänta är en minoritet och för att uppmärksamma deras i vissa fall svårigheter i vardagen firas vänsterhäntas dag den 13 augusti varje år.

Det finns ingen exakt vetenskaplig forskning som visar hur stor andel av befolkningen som är vänsterhänta. Den allmänna uppfattningen är dock att en av tio är det.

En rad mindre undersökningar, främst bland barn, har dock visat att mellan 12 och 15 procent av vänsterhänta.

Då blir barn vänsterhänta

Troligtvis föds vi med en mer dominant hand men det visar sig först långt senare. De flesta barn använder oftast bägge händerna till en början. Först vid sju-nio månaders ålder börjar barnet kunna visa lite mer vilken hand de föredrar. Men det är såklart väldigt olika eftersom alla barn är olika.

Först vid 1,5 års ålder börjar vissa barn att tydligt ha en dominerande hand. Men det kan även dröja upp till tre eller fyra års ålder också.

Däremot är det fastställt att ju tidigare ett barn visar en tydlig dominerande hand - desto dominantare kommer den handen att bli.

Majoriteten av alla barn har en bestämd skrivhand vid fem års ålder. Hjärnan fortsätter dock att utvecklas och så även koordinationsförmågan. Utvecklingen av den dominerande handen kan dröja fram till nio års ålder.

Så stödjer du ditt barn

För bara ett par årtionden tillbaka försökte både föräldrar och skola att styra sina barn till att bli högerhänta om det fanns tendenser till att vara vänsterhänt. Barnen tvingades att lära sig på nytt det de redan lärt sig med vänster hand.

I dag är det andra rön. Det är nämligen viktigt att, oavsett vilken hand som börjar dominera barnet, att låta utvecklingen fortskrida obehindrat. Barnet kommer nämligen på egen hand föredra den hand som är bäst lämpad att göra saker med i takt med att hjärnan utvecklas.

Så kan du avslöja ditt barn

Om barnet inte har utvecklat en dominant hand innan det börjar förskolan kan du som förälder ändå följa ditt barns utveckling genom att iaktta deras rörelsemönster.

Kolla efter de här tecknen:

  • När barnet sträcker sig efter leksaker eller kritor - vilket hand använder barnet?
  • Vilken hand föredrar barnet att äta med? Det gäller oavsett om barnet äter med fingrarna eller med bestick.
  • Om barnet hjälper till i köket - vilken hand föredrar de att vispa med? De flesta vänsterhänta vispar dessutom motsols.
  • När vänsterhänta barn ritar eller skriver föredrar de flesta att utgå från höger sida, bort från kroppen mot vänster. Det är nämligen en mer naturlig rörelse för vänsterhänta.
  • När vänsterhänta barn experimenterar med leksaker eller verktyg försöker de skruva saker motsols. Det blir alltså i motsatt håll till gängorna i en skruv. En vänsterhänt kan på samma sätt istället för att vrida upp en leksak vrida tillbaka den.
  • När de står på ett ben har de bättre balans på vänsterbenet. När du hjälper ett vänsterhänt barn att klä sig trär de gärna på sig höger byxben först.
  • Vilken hand borstar de tänderna eller håret med?

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.