Höstlovet vecka 44 – aktiviteter för barnen

Nu är det skollov för barnen – från norr till söder

Ta med barnen på en rolig utflykt i höst.
Ta med barnen på en rolig utflykt i höst.

Höstlovet i Sverige närmar sig och under vecka 44 tar skolan en paus i höstterminen. Även om pandemin inte är över så håller det mesta öppet – men med restriktioner.

Här är en mängd roliga aktiviteter och spännande utflykter att göra för alla åldrar. Besök olika museum för spännande utställningar eller ta en tur till landets många nöjesparker och lekland.

Nedan har vi listat en rad aktiviteter att göra från norr till söder. På de flesta platserna har man ändrat rutiner och öppettider i och med den rådande pandemin. Se till att ha koll på vad som gäller inför ditt besök!

Norra Sverige

 • Teknikens hus, Luleå
  Sveriges nordligaste science center och ett av landets första. Testa vardagsteknik och experimentera i gruvan och stålverket. Lek med vatten och luft, styra båtarna i hamnen eller tillverka ett eget papper i pappersmaskinen. I Planetariet kan man se kupolfilm och stjärnvisningar.

Ett tips är att förboka sin biljett så att man säkrar en plats. Teknikens hus har haft tillfälligt stängt under pandemin men öppnar upp varsamt igen. Läs mer här.

 • Leos Lekland, Sundsvall
  Leklandet har anläggningar lite överallt i landet. I Sundsvall finns allt du kan tänka dig: rutschkanor, piratskepp, klätterställningar, bollhav, trampoliner och massor med spännande aktiviteter.

Leos Lekland har hållts stängt under pandemin men har nu öppnat upp med försiktighet igen. Det gäller dock att förboka biljetter då de har ett begränsat antal platser. Läs mer här.

 • Baazinga, Örnsköldsvik
  Lekland med en klätterställning på fyra våningar, en labyrint, rutschkanor, spiraler, hinderbanor, kanonrum, studsmattor, bollhav och en massa andra kul grejer.
 • Technichus, Härnösand
  Interaktiva utställningar och workshops där man kan experimentera med teknik och naturvetenskapliga fenomen.

Du måste förboka en plats via deras hemsida då det max får vara 50 besökare där samtidigt. Läs mer här.

 • Jamtli, Östersund
  Friluftsmuseum med historiska miljöer där man får tesa på livet förr i tiden. Historievandringar, tidsresor där allt kan hända och en trafikskola där barnen får övningsköra i stadskvarter från 50-talet.

Det är ett begränsat antal besökare som får vistas inomhus samtidigt, utomhus råder det ingen begränsning – dock gäller det att hålla avstånd. Här kan du läsa mer om Jamtlis öppettider och restriktioner i och med coronaviruset.

 • Western Farm, Boden
  Ta klivet in i den vilda västern som den var år 1879. Här kan man uppleva vilda västern genom massor med aktiviteter och spännande upptåg för hela familjen. Ta ett avslappnade vildmarksbad, kasta pilbåge eller utmana varandra i paintball.

Tekniska musset i Stockholm har något för alla. Upplev teknik från alla tidsåldrar.
Tekniska musset i Stockholm har något för alla. Upplev teknik från alla tidsåldrar.

Mellersta Sverige

 • Polismuseet, Stockholm
  Här kan du se spännande utställningar, testa att sitta i en polisbil och köra roliga trampbilar på en utomhusbana.

På sin hemsida meddelar museet att de tillfälligt stängt barnavdelningen på grund av den ökande smittspridningen men att museets övriga utställningar är öppna. Här kan du läsa mer.

 • Tekniska museet, Stockholm
  Sveriges största tekniska museum som passar alla åldrar. Här kan du uppleva teknik från alla tidsåldrar, från industrins barndom till framtidens storslagna visioner.

Museet har minskat max antal besökare. Här kan du läsa mer om hur de håller besöket säkert.

 • Naturhistoriska museet, Stockholm
  Fantastiska utställningar om allt från dinosaurier till människans utveckling och naturen. Upplev även rymden och naturen i Cosmonovas unika salong eller experimentera med färg och form i skaparverkstaden.

Antalet platser är begränsat på grund av den rådande pandemin, skriver museet på sin hemsida. Här kan du läsa mer om vad som gäller under ett besök.

 • Junibacken, Stockholm
  Stort upplevelsehus på Djurgården där barnen kan få upptäcka och uppleva barnböckernas magiska värld. Teater, lekhörnor, sagotåg och mycket mer.

Junibacken tar in ett begränsat antal besökare och uppmanar att man köper en förköpsbiljett för att säkra en plats. Det gör du via deras hemsida.

 • Skansen, Stockholm
  Klassiskt utflyktsmål på Djurgården med djur och natur i fokus. Här finns bland annat vackra promenadstråk, en stor lekplats, tivoli, musikuppträdanden, ponnyridning och teater.

Djurparken är öppen som vanligt men inomhusmiljöerna är stängda och parken har en gräns för hur många som får komma in. Läs mer på deras hemsida.

 • Tom Tits, Södertälje
  Spännande upplevelsecenter för alla åldrar. På fyra våningsplan och ute i parken finns experiment för både stora och små och som lockar till att utforska teknik, fysik, matematik, naturgeografi, biologi, människan, illusioner och mycket mer.

Tar bara emot besökare med förköpsbiljett just nu, här kan du läsa mer.

 • Fenomenalen Science center, Gotland
  Experiment och utställningar inom naturvetenskap, teknik och matematik. Utmana varandra i spel och klura på finurliga problem. Här finns uppfinningar, en vindtunnel och en discohörna.

Tar emot ett begränsat antal besökare och kan ändra sina öppettider med kort varsel om det krävs. Läs mer här.

 • Kaatach, Tyresö
  Lekland inomhus och utomhus där man kan du bli medborgare, ta körkort eller jobba som kock eller polis i Kaatach egen stad. Det finns rutschkanor, lekhörnor och upplevelsestugor.

Tar just nu in ett begränsat antal gäster per dag och besöken måste förbokas på deras hemsida.

 • Universeum, Göteborg
  I de flera våning höga huset kan man uppleva djur, natur och miljö på många spännande sätt. Här finns promenadvägar förbi svenska vatten och en stor regnskog med broar och levande djur. Man kan även uppleva rymden, människokroppen och alla som vill får testa experiment i kemilabbet.

Alla besök på Universum måste förbokas i och med pandemin, lär mer här.

 • Bushuset, Göteborg
  Lekland på runt 1000 kvadratmeter med klätterställningar, rutschkanor, bollhav, studsmattor, biorum och pysselhörna.
 • Barnens lekstad, Kungälv
  Ett pedagogiskt lekland för barn i alla åldrar med lekfull mataffär, djursjukhus, byggbod och kafé. Här finns även en stor klätterställning, rutschkanor, studsmattor, cykelbana och bollhav.

Har infört en gräns på max 50 lekande barn i lokalen.

 • Navet, Borås
  Sjuhärads science center är ett hus fyllt av interaktiva utställningar, experimentstationer och utmaningar i spännande miljöer med fokus på naturvetenskap, teknik och matematik.

De tar in max 100 besökare. Det går att förboka en plats på deras hemsida.

 • 2047 Science center, Borlänge
  Här finns många interaktiva experiment med teman som teknik, människan, fysik, matematik, energi och ljus. I planetariet kan man uppleva rymden.

Har begränsat sina öppettider till två pass per dag och ett max antal besökare samtidigt. Det går att förboka biljetter för att säkra sin plats. Läs mer vad som gäller här.

 • Leklandet Delfinen, Gävle
  Stort lekland med klätterställningar, en vulkan, rutschbanor, piratskepp, studsmattor, fotboll och cykelbanor.

Har infört ett begränsat antal besökare.

 • Alfons Åbergs kulturhus, Göteborg
  Ett kreativt kulturhus där man kan leka, busa, klättra och upptäcka saker i Alfons Åbergs värld. Det spelas barnteater varje dag.

Har infört två pass per dag som det går att besöka kulturhuset, max 50 besökare per pass, och man måste förboka för att få en plats. Här kan du läsa mer.

 • Mulle Meck, Hudiksvall
  I Mulles verkstad kan man meka, snickra och greja. Man kan även leka med Mulles gula bil, båt och flygplan eller resa till månen och utforska en mån-grotta.

Max 25 besökare får vistas på Mulle Meck samtidigt just nu. Det får att förboka en plats på deras hemsida.

Upptäck teknik och it på ett roligt och spännande sätt på Tom Tits i Södertälje eller Teknikens hus i Luleå.
Upptäck teknik och it på ett roligt och spännande sätt på Tom Tits i Södertälje eller Teknikens hus i Luleå.

Södra Sverige

 • Cool minds, Malmö
  Roliga aktiviteter som handlar om bland anna tnaturkunskap, it och teknik. Här finns även en skapandeverkstad med keramik och ljustillverkning.

Tillåter max 50 personer i lokalen.

 • Mormors skattkammarö, Lund
  Ett stort lekland med klätterställningar, bollhav, trampoliner, tunnlar, bollkanoner, rutschkanor och mycket mer.
 • Busfabriken, Malmö
  Europas största inomhuslekland med rutschkanor, bollhav och klätterställningar. Men här finns även trampbilar, hoppborgar, en multisportarena, airbazoka och en babyhörna för de allra minsta.

Här kan du läsa om deras åtgärder för ett säkert besök. De uppmanar även att besökare registrerar sig innan ett besök så att de kan utföra smittspårning ifall någon smittats under besöket.

 • Halmstad Arena bad, Halmstad
  Ett av södra Sveriges största äventyrsbad med vattenrutschkanor, vattenpist, vildfors, strömkanal, bubbelpool och separata hopp-, motions- och aktivitetsbassänger.

De har infört ett maxantal på 300 personer samtidigt inne på badet. De har dessutom stängt bubbelpoolen på helger och har begränsningar på vardagar. Här kan du läsa mer.

 • Toy World, Helsingborg
  En blandning av miniland och utställningar. Här finns leksaksutställningar, lekzon, spännande arkad- och tivolispel, spökrum och roliga aktiviteter i ett och samma hus.

Har infört max antal besökare och rengör varje dag. Här kan du läsa mer.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.