Coronaviruset – det här gäller vid vab

Försäkringskassans nya regler för vård av barn

Försäkringskassan har infört en del nya regler kring vård av barn.
Försäkringskassan har infört en del nya regler kring vård av barn.

Många föräldrar oroar sig för vad som händer när barnen blir sjuka.
Corona-krisen har tillfälligt skapat nya regler för vård av barn.
Här är Försäkringskassans riktlinjer.

Många känner en stor oro över vad som händer ifall någon i familjen blir sjuk. Coronaviruset påverkar både barn och föräldrar. Det har lett till att Försäkringskassan infört nya regler för vab.

När man ansöker om vab via Mina sidor eller i Försäkringskassans app får man en uppmaning om att skicka in ett intyg om barnet varit sjukt i mer än sju dagar. Det kan man just nu strunta i.

Det slopade sjukintyget gäller tills vidare oavsett vad som ligger bakom barnets sjukdom eller smitta. Man behöver inte heller skicka in något läkarintyg när ordinarie vårdare, till exempel en dagbarnvårdare, är sjuk i mer än sju dagar.

Den här nya regeln gäller även för alla de som redan har skickat in en ansökan, men som inte fått något beslut ännu.

Gäller inte alla sjuka barn

Men det finns undantag. Den nya regeln om slopat intyg gäller inte ifall barnet är mellan 12 och 15 år gammalt och inte har något förhandsbeslut. Det gäller inte heller om barnet är allvarligt sjukt.

Coronakrisen har även skapat en del helt nya situationer. Om barnet är sjukt eller smittbärare kan man få vab om man måste vara hemma och ta hand om det.

Det gäller även om det finns en konkret misstanke om att barnet sprider smitta. En läkare eller en sjuksköterska måste bedöma barnet.

Men man kan inte få ersättning för vab om man håller sitt barn hemma för att man är rädd för att barnet kan smittas i förskolan eller skolan.

Än så länge kan man inte heller få ersättning om förskolan eller skolan är stängd och barnet inte är sjukt eller sprider smitta. Men det kan komma nya besked kring en sådan situation, regeringen arbetar just nu med frågan om hur en sådan ersättning skulle kunna se ut.

Källa: Försäkringskassan

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!


PODD Så kan virus spridas från djur till människa

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med Åke Lundqvist, professor och expert på sjukdomar som sprids från djur till människa.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.