Spädbarn

presenteras av

Välling till små dubblar risken för övervikt

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Hasse Holmberg
En ettåring som dricker välling varje dag har dubbelt så stor risk att bli överviktig som femåring, visar forskning vid Sahlgrenska akademin i Göteborg. Arkivbild.

En ettåring som dricker välling varje dag löper dubbelt så stor risk att bli överviktig som femåring, än en ettåring som inte gör det, enligt en ny studie.

"Välling är i sig är inte dåligt, men däremot sättet den används på. Problemet är när vällingen inte ses som en måltid utan som något extra som ges utöver annan kost", säger Bernt Alm, docent i pediatrik på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet i ett pressmeddelande.

I Sverige är det vanligt att barn från sex månaders ålder dricker välling, en till fem gånger per dag. Vällingen består av mjölk och mjöl och är normalt berikad med vitaminer och mineraler. Men att ge välling till en ettåring ökar risken för övervikt och fetma, enligt studien som Bernt Alm har gjort.

I studien, som har publicerats i tidskriften Acta Paediatrica, konstateras att risken för övervikt hos femåriga barn är nästan dubbelt så stor om de vid tolv månaders ålder dricker välling varje dag.

I studien ingår 1 870 barn. Uppgifterna om dem är hämtade ur en hälso- och tillväxtstudie på barn i Halland. Informationen om vad de ätit och druckit kommer från föräldrarna. Vällingen är inte den enda och inte den främsta faktorn som påverkar barnen. Men riskökning vid vällingdrickande är oberoende av andra faktorer.

"Att sluta med välling är ingen universallösning, men om barnet till exempel har andra risker för övervikt, såsom ärftlighet, kanske man ska fundera på att inte använda välling", säger Bernt Alm.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM
MER OM FAMILY