Spädbarn

presenteras av

Så utvecklas ditt barn – mellan två och fyra månader

Barns utveckling 2–4 månader – experten berättar

Nu börjar bebisen styra sig aktivt mot ljud och känner igen en förälders röst.
Nu börjar bebisen styra sig aktivt mot ljud och känner igen en förälders röst.

När är ett barn är mellan två till fyra månader börjar han eller hon bli medveten om sin egen kropp.

En förälder kan räkna med mer ögonkontakt och leenden.

– Barnet börjar här bli en tydlig integrationspartner, säger Gustaf Gredebäck, professor i utvecklingspsykologi vid Uppsala Universitet. 

Sinnen och känslor – barnet ler åt förälderns röst

Ett barns beteende att rent reflexmässigt alltid vända sig mot ljud börjar försvinna i denna ålder. Snarare börjar de efter tre månader aktivt styra huvudet mot olika ljud. 

Synen börjar vid denna tidpunkt i livet också bli starkare och bättre med mjukare ögonrörelser.

Eftersom barnet nu även börjar känna igen saker och personer är det vanligt att barnet ler när det känner igen exempelvis en förälders röst. Så småningom kopplar barnet ihop vad det ser, hör och känner. En persons lukt, rörelse eller ljud får här en personlig koppling för barnet.

Barnets kontakt med omvärlden – joller och gråt

Även om ett barn inte har lärt sig att kommunicera via tal efter bara några månader sker kommunikation på annat sätt. Det handlar om kroppsspråk, miner, beröring, ögonkontakt, skrik och övriga läten.

– Vad vi kan se, när ni noggrant mäter hjärnaktivitet och ögonrörelser, är att ett barn mellan två till fyra månader skapar förväntningar om världen. De uttrycker förvåning om något oväntat sker och tittar även på när andra människor integrerar. Ett barn skapar inre bilder om vad som borde ske när den sociala världen börjar öppnar upp sig, säger Gustaf Gredebäck.

Det är vanligt att barnet imiterar ljud och provar sig fram. En del kan även förvänta sig att höra barnet skratta för första gången när det närmar sig fyra månader.

Men det är inte heller ovanligt att joller och leenden snabbt övergår till gråt. Intrycken för ett väldigt ungt barn är många – ibland överväldigande. Då uttrycker barnet trötthet genom att börja gråta, gäspa, vända bort huvudet eller helt enkelt blunda.

Även om barnet vid denna unga ålder inte kan prata finns det ett utvecklat språkcentrum i hjärnan redan innan det fötts. Det betyder att tal är en medfödd drift – inte ett inlärt beteende. Språkljud lagras redan under första året och ett språks melodi lärs in tidigt.

Hur barnet rör sig – tar kontroll

Rörelserna blir mer medvetna eftersom barnet får mer kontroll över sin kropp. Här börjar grunderna för gripning.

– Nu börjar barnet att kartlägga och ta kontroll över sin egen kropp. Det har en ökad precision och när det närmar sig slutet av fyra månader är det vanligt att ett barn börjar sträcka ut handen för att röra vid olika objekt. Det är en väldigt målmedveten process. Många av rörelserna är inte reflexer utan snarare långsamma steg mot noggranna, planerade handlingar, säger Gustaf Gredebäck.

Gustaf Gredebäck, professor i utvecklingspsykologi vid Uppsala Universitet. 
Gustaf Gredebäck, professor i utvecklingspsykologi vid Uppsala Universitet.

Professorns tips till föräldrar:

  • “Man ska inte underskatta hur mycket ett barn förstår och hänger med. Ett barn i denna ålder kan inte prata och har en begränsad motorik. Som vuxen kanske man då tänker att det inte är mycket som pågår hos barnen. Men det är en begränsning i deras förmåga att visa att de är väldigt aktiva. Många studier visar att detta är en viktig inlärningsperiod där barnen har egna idéer. Redan nu är det bra att börja prata med barnet och visa, stödja och stimulera.”

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.