Gravid

presenteras av

Gravid vecka 26

Allt du behöver veta i vecka 26

Av: 

family

Gravidvecka 26.
Gravidvecka 26.

Fostret kan höra din kurrande mage.

Och du kan drabbas av läckande bröst.

Nu börjar det bli betydligt vanligare med gravidkrämpor i takt med att du blir tyngre och fostret större. Många får problem med åderbråck och hemorrojder.

Karpaltunnelsyndrom

Många samlar även vätska i kroppen vilket kan ge ett tryck på nerver och senor. Händerna kan domna av och göra ont, framför allt på natten. Det kallas karpaltunnelsyndrom. Smärtan och domningarna kan bli bättre med hjälp av handledsskydd.

Brösten kan läcka

Du kan även börja märka av att dina bröst börjar läcka lite vätska. Detta är helt normalt och beror på att mjölkkörtlarna förbereder sig på att du snart ska få ett litet barn. Många gravida får problem med sömnen eftersom de behöver gå upp och kissa och för att magen nu kan vara stor och otymplig och det kan vara svårt att hitta en skön position att vila i.
Fostret är nu ungefär 35 centimeter långt och väger mellan 800–900 gram, det är stort som ett salladshuvud. Ögonen kan öppnas och stängas och fostret tränar för fullt på att andas genom att dra in och ut fostervatten i lungorna.

Fostret kan höra ljud som kurrande mage, röster och nysningar.

Fostret är stort som ett salladshuvud.
Fostret är stort som ett salladshuvud.

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.