Prima svarar på kritiken

Sexåriga Sofia blev utmattad i förskolan

Av: 

Malin Wigen

Psykisk ohälsa barn | Family

Sofia blev utmattad som sexåring när hon gick i förskoleklass. Enligt föräldrarna hade detta kunnat förhindrats, om hon fått rätt hjälp i tid.

Redan när Sofia var i treårsåldern sökte föräldrarna Camilla och Mathias hjälp hos vårdgivaren Prima barn- och vuxenpsykiatri, på inrådan av BVC. Camilla och Mathias ville att Sofia skulle utredas, men fick ett nej.

Efter en lång tids kamp inleddes en utredning när Sofia var sex år. Men då var det för sent, hon blev utmattad under vårterminen i förskolan, berättar föräldrarna. Senare fick hon diagnosen adhd, samt att man såg autistiska drag. Om Prima hade utrett henne från början, hade kraschen kunnat förhindrats menar de.

– Jag känner att de hade kunnat rädda henne, säger Camilla.

I ett mejl skriver Åsa Schlyter, som är verksamhetschef för en av Primas barnpsykiatriska mottagningar, att de inte går in på enskilda ärenden men att de kan ge en generell kommentar om hur de tänker kring utredningar på barn.

Utredningar genomförs i alla åldrar men det beror på hur omfattande svårigheter som framkommer, om en utredning initieras eller inte. Ju yngre barn desto större tolerans för avvikande beteende och hög aktivitetsnivå. Svårigheter behöver finnas i flera sammanhang (hemma, förskola/skola, fritid) för att neuropsykiatrisk diagnos ska kunna vara aktuell”, skriver hon i sitt mejl.

”Är alltid en balansgång”

Om de har föräldrar som återkommer med barnet går de igenom det aktuella läget och tar ställning efter det.

Det finns alltid enskilda barn där man i ett senare skede kan se ’i backspegeln’ att det fanns indikationer på svårigheter som senare blivit tydligare. Det gör dock inte att vi kan utreda alla barn med vissa symptom”, säger Åsa Schlyter.

Enligt henne kan många flickor uppvisa mindre av problematiskt beteende i småbarnsåldern. Det är först de blir äldre som de själva kan berätta mer eller som det blir tydligare.

Det är alltid en balansgång mellan att ge råd och stöd, stötta det som fungerar och att utreda/diagnostisera”, skriver hon i mejlet.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder: 70% rabatt på kända märken hos Kids Brand Store

Kids Brand Store

Publisert:

LÄS VIDARE

Typen av uppfostran som skadar ditt barn

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Psykisk ohälsa barn | Family

Utmattningssyndrom

Barn & unga

Psykiatrisk vård

Psykisk ohälsa

MER OM FAMILY

Sofia, 6, blev utmattad i förskolan: ”Fick inte hjälpen hon behövde”

Premiär för ”Fråga psykologen Karin”

”Varför är min dotter så arg och slår mig?”