Gravid

presenteras av

7 skäl till att barnmorskor är hjältar

Internationella barnmorskedagen

Av: 

Malin Wigen

FAMILY

I dag är det internationella barnmorskedagen.

Här är sju anledningar av flera till varför barnmorskor bör hyllas.

1. Barnmorskor ger dig stöd i olika skeenden i livet: Från att du är ung och har dina första funderingar kring mens, könssjukdomar, preventivmedel och sex- och samlevnad till att du blir gravid, föder, tiden därefter och klimakteriet.

Foto: andriano_cz / iStockphoto

2. Har du ingen annan att vända dig till när du är ung så är barnmorskan personen du kan fråga om allt, som till exempel pubertetshår, mens och udda prickar utan att hen kommer att rynka på näsan. Ingen fråga är för konstig eller onormal för en barnmorska!

Foto: OLA TORKELSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

3. Är du gravid gör barnmorskan undersökningar för att se till att du och din bebis mår bra. Dessutom ser hen till att du och din partner förbereds för det som komma skall så att ni är redo för er nya roll som föräldrar.

Foto: oceandigital / iStockphoto

4. Även under förlossningen är barnmorskan en klippa i stormen. Har du ont ser hen till att du får smärtlindring, och när du krystar ut en ny människa till världen finns hen där med råd, pepp och instruktioner. Barnmorskorna finns även där för dig vid eftervården.

Foto: gorodenkoff / iStockphoto

5. Har du problem att få till amningen? Eller behöver du bara någon att prata med? Då är det din barnmorska som ser till att det blir så bra som möjligt för både dig och din bebis.

Foto: Highwaystarz-Photography / iStockphoto

6. Barnmorskor och dess kompetens behövs världen över. De är centrala för kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa samt ger kvinnor en röst världen över när det gäller deras rättigheter, som kampen för aborträtt. WHO, världshälsoorganisationen, utlyste 2020 till sjuksköterskans och barnmorskans år. Organisationen slog fast att bristen på dessa viktiga professioner är ett hot mot den globala hälsan.

Foto: monkeybusinessimages / iStockphoto

7. De har en ansträngd arbetssituation med brist på personal och dålig löneutveckling. Trots detta gör de ett fantastiskt jobb varje dag!

Källa: Saco

Foto: gorodenkoff / iStockphoto

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Sonia har förlorat två barn – kritiserar vården: Skrek och grät

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Gravid | Family

Barnmorska

Föräldraskap

Graviditet

Amning

MER OM FAMILY

Därför används sällan ultraljud under födseln

Slempropp – allt du behöver veta

Så är nya riktlinjerna för vaccin till gravida – kan få redan i fas 3