Här är Aftonbladet Familys nya krönikörer: Malin och Alexander Karim

De avslöjar vem som är strängast – och vem som är stökigast

Trebarnsföräldrarna Malin och Alexander Karim är Aftonbladet Familys nya krönikörer.

Men hur är de egentligen som föräldrar? Vem håller ordning och reda och vad är jobbigast med att vara förälder?

Det och mycket mer avslöjar de här.

Skådespelaren Alexander Karim och journalisten Malin Karim bor med sina tre barn Alba,11, Elias,10, och Louie, 4 i Stockholm. De är Aftonbladet Familys nya krönikörer och kommer att skriva som par – något som är nytt och unikt.

– Malins Instagram är som en Familykrönika, hon har ett sätt att förmedla saker på som gör det väldigt roligt. Så att få göra något som går lite grann i den ådran, att få vara med på ett hörn och att förmedla mitt perspektiv känns som en väldigt rolig grej att göra, säger Alexander.

Varannan vecka kommer de att bjuda läsarna på både humor och allvar. De vill vara så utlämnande som är möjligt.

– Vi kommer att skriva om det som händer runtomkring oss, vårt liv helt enkelt. Det kommer inte att vara för tillrättalagt, då blir det tråkigt att läsa. Jag vill att andra föräldrar ska känna att allt är okej – att man är tillåtande. Vi vill vara motsatsen till pekpinnar som säger ”så här ska du göra”, säger Malin.

Malin och Alexander Karim – Aftonbladet Familys nya krönikörer.
Malin och Alexander Karim – Aftonbladet Familys nya krönikörer.

Malin ville inte ha barn – sen träffade hon Alexander

Alexander och Malin träffades när de var i 13–14 årsåldern men blev inte tillsammans förrän flera år senare. Då dröjde det inte länge innan Malin var gravid med deras första barn.

– Det var jag som tog upp det, sen gick det snabbt, sju månader efter att vi blev tillsammans, säger Alexander.

Han, som gillar att dra så kallade pappaskämt, hade alltid velat bli förälder men Malin hade inte samma längtan.

– Jag ville inte alls ha barn. Jag passade mycket barn i tonåren, jag tyckte de var så jobbiga. Jag förstod inte varför gör folk detta. Men sen träffades vi, och då kändes det jättebra, säger hon.

Vad var störst – när ni fick ert första barn, när ett barn blev två eller två barn blev tre?

– Utan att värdera barnen så var den största chocken och förändringen det första barnet, för man vet inte vad det innebär, det är en sådan omställning. Men varje förlossning är lika fantastisk, säger Malin och Alexander tillägger:

– Man förstår inte riktigt hur ens liv förändras från en dag till en annan. Man tror på något sätt att när graviditeten är över så är det tillbaka till det normala. Men livet blir aldrig detsamma. Sen när det andra barnet kom var det en helt ny form av chock.

Hur är ni som föräldrar?

– Jag trodde att jag var soft och häftig tills jag fick veta att jag var den stränga av oss. Jag tror att min stränga sida kommer från när jag växte upp och det var lite vilt, man kunde göra lite hur man ville. Om man haft en sträng barndom tänker man att ens barn ska få det lättare, och tvärtom. Det finns en tillfredsställelse i att ha tydliga gränser, säger Alexander.

Malin instämmer, men tillägger att Alexander även är rolig.

– Jag är mer lättövertalad och inkonsekvent. Jag trodde att jag skulle vara strängare och mer tuff och cool men är jättehönsig och superomhändertagande. Jag brer mackor åt dem fast de är tolv, säger hon.

Trots olika sidor har de aldrig haft någon konflikt när det kommer till sitt sätt att uppfostra eller sin syn på barn.

– Vi har samma syn på livet. Sen är vi ganska olika men vår grundfilosofi är lika, och jag tror att det spiller över på föräldraskapet, säger Malin.

Det är det bästa – och jobbigaste som förälder

Vad trodde ni inte att ni skulle bli som föräldrar – men blev ändå?

– Jag trodde inte jag skulle bli min mamma, som är lite vimsig. Jag är hopplös när det gäller att komma in med lappar till skolan, jag är alltid den som är sist när det kommer till skollov. Jag är otroligt strukturerad på jobbet men inte gällande detta. Jag trodde jag skulle vara mer strukturerad, ordningsam och fyrkantig, säger Malin.

Alexander har insett att hans fria barndom som innebar rugby i vardagsrummet präglar hans föräldraskap mer än han trodde att det skulle göra, som när han håller sin taekwondoklubb hemma med grannbarnen.

– Och varje gång jag säger till barnen att vara tysta i sitt rum så känner jag ”fan” – jag trodde att jag skulle vara mycket mer på barnens sida och ha mer förståelse.

Det bästa med att vara föräldrar enligt dem är att man skrattar mer i livet och får en chans att uppleva saker på nytt genom barnens ögon. Det jobbigaste känslomässigt är när barnen mår dåligt – och att det är ett hårt jobb att uppfostra.

– Det är jättesvårt då man själv inte är perfekt eller helt klar. Så att guida folk i livet och få dem att ta bra beslut, må bra och bli bra människor är skitsvårt, säger Malin.

Slutligen – ni är samstämmiga gällande uppfostran, men har ni några andra konflikter hemma?

– Alex är otroligt stökig. Han är så stökig att det är omänskligt. Det är så sjukt jobbigt, jag är ganska pedantiskt och vill gärna ha ordning då det är kaos inom mig. Han dricker tio kaffekoppar om dagen, men dricker aldrig ur dem, och ställer dem överallt.

Alexander har svårare att peka ut en dålig egenskap hos Malin, då hon alltid varit hans sinnebild av den perfekta tjejen.

– Men jag tror att hon har något emot när man softar, det finns en inbyggd mekanisk som gör att hon inte gillar när man softar. Sen låter hon vattnet rinna när man borstar tänderna, det är inget miljötänk alls, säger han.


Fakta: Det här är Aftonbladet Familys nya parkrönikörer

Varannan fredag kommer trebarnsföräldrarna Malin och Alexander Karim, 41 och 42, att skriva tillsammans i en parkrönika för Aftonbladet Family. I en gemensam text, ibland i form av en dialog dem emellan, kommer de att dela med sig av sina reflektioner om allt som rör familjelivet, och beröra både roliga och allvarliga ämnen.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.