Chiaras instavideo är ett hån mot mammors kroppar

”Fy fan vad skönt det vore om man slapp alla bilder på kroppar”

Nina Campioni skriver om att hon är trött på kroppsfokusen.

Influcern Chiara Ferragni ville hylla kvinnokroppen.

I stället visade hon en bild av en kropp som få av oss kan leva upp till.

“Men du har ju ens ingen mage, Chiara!” “Gud, du är ju SÅ smal, sluta!” “Förstår du inte att du sänker oss ännu mer nu?”. Chiara Ferragni är en av världens största influencers. Hon har över 23 miljoner följare på Instagram, driver flera företag som säljer diverse saker, har ett onlinemagazine och är dessutom gift med Italiens enda kända musiker utanför landets gränser sedan Eros Ramazotti. Ingen kan säga att hon inte har inflytande.

Efter att hon och maken Fedez nu fått sitt andra barn tyckte hon det vore passande att lägga upp en video på Instagram för att hylla kvinnokroppen, för att påminna om att allt man ser på insta inte alltid stämmer, för att ge en sann bild av hur kroppen kan se ut utan filter och photoshop två veckor efter att hon fött barn. Gott så.

På pappret lät det bra. Det var bara det att Chiara har blivit “blessed” med en smaliskropp vilket ju i vår del av världen är som att vinna miljoner, om inte mer, på lotto. Det innebär att även om Chiaras tanke var god så fick hon i sin video kämpa och trycka med händerna för att klämma ihop sin mage så mycket så att det bildades något form av veck. Med andra ord inget de flesta av oss behöver kämpa med två veckor efter en förlossning.

Reaktionerna lät sig inte vänta. Det som var tänkt som en pepp för kvinnor och mammor blev i stället ännu ett hån om att ens egna kropp inte var lika perfekt som hennes. Och om man river av ännu ett laget - hur knasig är världen om någon som hon inte heller är nöjd med sin kropp? Vad ska jag då tycka om min?

Kommentarerna flödade in och det som från en början handlade om att acceptera sin kropp blev nu ett helt slagfält av diskussioner huruvida denna smala kvinna hade rätt att överhuvudtaget prata om kroppspositivism. Och naturligtvis är det ett hån av enorma proportioner. Av två anledningar.

Den ena är att Chiara lägger ut den här videon mest för att fiska likes, hon är influencer och vet mycket väl att kroppsaktivism är hot stuff just nu och kommer garantera massor av likes. I skrivande stund 623 000 likes och över 11 miljoner tittningar. Det blir goa pengar av det i slutändan.

Den andra anledningen är att hon trampar in på en arena där hon inte är välkommen. Det är lite som om en vit man i en vd-position skulle gråta ut för att han inte får plats i första klass på flyget till Dubai - för nu vet han hur det hårda livet är och kan beskriva det för andra, men han är absolut inte fattig på riktigt. Ju. Precis som Chiara inte är tjock på riktigt och det blir nästintill elakt gentemot alla som kämpar med vikt och att komma tillbaka till någon slags före-graviditeten-form att påstå något annat.

Och det blir bara fel åt alla håll hur man än vrider och vänder på det. Och jag känner bara - tänk om vi helt enkelt bara slutade prata om kroppar helt och hållet!? Jag är så in i bängen trött på det. Allt av det! Kan vi inte bara enas om att vi alla har olika kroppar och sen fortsätta med våra liv?

Jag inser att jag uttrycker mig något naivt nu eftersom samhällets normer och syn på kvinnliga kroppar (men också männens) gjort det nästintill omöjligt för oss att tycka om oss själva precis som vi är. Jag har själv varit där och tyckt illa om min kropp, så jag vet att det inte är helt lätt att vända den skutan. Men snälla, tänk om vi kunde ta oss i kragen, rent kollektivt, och bara släppa detta tröttsamma kroppsfokus för en dag och andas lite ren luft ett tag.

Fy fan vad skönt det vore om man slapp alla bilder på kroppar - stora som små, korta som långa. Tänk om vi slapp allt tjafs om hur den ska vara, om vilken kropp som har rätt att finnas och varför. Tänk om vi kunde se varandra för det vi är och det vi gör istället för att fastna med blicken på valkarna eller timglasmidjan.

Och även om kroppspositivism i grunden är väldigt positiv och visar på vikten (och det egentligen självklara) av att olika kroppar ska få synas i det offentliga så känns det som vi nu i och med Chiaras post har gått varvet runt och liksom kommit ifrån det viktiga i debatten. Vi har hamnat i tjafsfasen i stället för att ta nästa steg. Nämligen att sluta fokusera på hur kropparna ser ut och i stället lyfta blicken till vad kroppen kan göra.

Det vore än mäktigare än ännu en bikinibild och stora håven efter likes.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!