Bröderna Sigge och Viggo har båda diabetes

Diabetes typ 1: ”Beundrar mina barn så ofantligt mycket”

Bröderna Sigge och Viggo har ett speciellt band.

Båda har diabetes. Sigge fick det först. Ett halvår senare debuterade Viggo.

– De har varit varandras bästa vänner genom de här åren, säger mamman Tove.

När Sigge var nio månader var han allmänt sjuk, han hade allt från öroninflammation till magsjuka. Till en början misstänkte mamman Tove Lövberg och pappan David att han var glutenintolerant och bokade läkartid.

– Det hade varit konstigt med honom den sista tiden innan läkarbesöket. Han hade druckit väldigt mycket vatten och kissat mycket. Så jag sa åt David att de borde undersöka för diabetes också.

Det visade sig att hennes misstanke stämde, Sigge hade fått diabetes. På vägen till akuten låg Sigge medvetslös i bilen.

– När vi kom till sjukhuset tog jag honom i min famn och sprang in och vrålade att han fått diabetes. Vi blev inlagda omgående.

Den första tiden beskriver hon som kaos, de visste inget om sjukdomen.

– Mitt första minne under den här tiden var att varje gång jag skulle lyfta honom så var insulinpumpen alltid där mellan oss. Det blev så tydligt att den fanns närvarande. Mitt andra minne var att jag var livrädd för att vara ensam med mitt eget barn, det är en av mina största sorger, säger hon och fortsätter:

– Jag kommer inte ihåg när han började krypa eller gå, all den tiden är borta.

Sigge fick diabetes när han var nio månader.
Sigge fick diabetes när han var nio månader.

”Andra debuten kändes värre”

Sen började deras nya vardag som de till sist vande sig vid. Det de inte visste var att sjukdomen skulle slå till igen, bara ett halvår senare. En dag upptäckte de att Sigges då treåriga storebror Viggo inte mådde riktigt bra. Det visade sig att även han hade diabetes.

– Den gången kändes det värre. När vi fick veta att Sigge hade diabetes så visste jag inget om vaknätter eller att man aldrig kopplar av helt mentalt. Men när Viggo fick det visste jag, så den andra debuten kändes långt värre. Samtidigt sa folk, självklart i välmening, att ”vad bra, ni kan ju det här. Tur att det var diabetes”. Men det är ju som ett hån.

I stället för att se till att hålla sjukdomen i schack hos ett av sina barn hade nu Tove och David ansvar över två, något som stundtals varit tufft och inneburit tio år av sömnbrist och oräkneliga ambulansfärder.

– Även om man sköter det och gör alla rätt så kan det skita sig ändå. Jag har haft barn som krampat på golvet, som hallucinerat och trott att de ska dö.

”Man får bryta ihop”

I dag har Sigge och Vigge hunnit fylla 11 och 13 och lever som vilka tonåringar som helst. De hänger med sina vänner, de tränar olika sporter och låter inget hindra dem – den stora skillnaden är att de ska ha koll på vad de äter, sitt blodsocker och insulinmängd. De har även en fungerande skolgång, något som Tove kämpat för.

– Jag beundrar mina barn så ofantligt mycket, jag tycker att de är hjältar. De klagar inte och de stöttar varandra. Har den ena det struligt en vecka med sin diabetes är den andre där och tröstar. De är de enda som förstår varandra. De har varit varandras bästa vänner genom de här åren, säger hon och fortsätter:

– Sen har vi storebror Rasmus också. Han var sex år gammal när han plötsligt hade två småbrorsor som krävde hundra procent uppmärksamhet. Det är tufft så han är en hjälte också, han har blivit stor tidigt. En stor skräck är att växa upp och känna att mamma inte fanns där.

Sjukdomen har även stärkt familjen.

– Det är klart jag hade gjort vad som helst för att de skulle slippa det här men det är mycket i detta som har gett oss stryka som familj – och det skulle jag inte vilja vara utan. Vi gör detta tillsammans, det är ett familjeprojekt.

För visst kommer det stunder, menar hon, då de är ledsna.

– Man ska inte hamna i en offerkofta, man måste leva framåt hela tiden. Men man måste få lov att säga jävla diabetes, jävla skitsjukdom. Och det gör vi, vi bryter ihop en stund ibland, både var för sig och tillsammans, men vi fastnar inte där.

Fakta: Världsdiabetesdagen

Den 14 november uppmärksammas Världsdiabetesdagen runt om i världen. Världsdiabetesdagen är en FN-dag som sätter fokus på alla de miljoner människor som lever med, eller riskerar att insjukna i, sjukdomen.

Fakta: Diabetes typ 1

  • Diabetes anses vara en folksjukdom som finns i två vanliga former: diabetes typ 1 och diabetes typ 2. Dessutom finns graviditetsdiabetes.
  • Diabetes typ 1 innebär att de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln (betacellerna) förstörs helt. Man måste därför injicera insulin för att överleva.
  • Om kroppen inte får insulin på flera dagar finns det risk att blodsockervärdet blir mycket högt. Det kan leda till att du får svårt att andas, blir omtöcknad eller till och med medvetslös. Ofta luktar andedräkten aceton. Du kan då ha fått syraförgiftning, så kallad ketoacidos. Det är ett akut tillstånd som kan vara livshotande, men det är ovanligt eftersom man oftast mår så dåligt att man söker vård för sina symtom tidigare.
  • Diabetes typ 1 är en sjukdom du har hela livet, men det finns bra behandling att få.

Källa: 1177 och Doktorn.com


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY

Miro fick diabetes – bara 17 månader gammal: ”Organen höll på att ge upp”

Nellys sjukdom förändrade familjens liv: ”Tänk dig att vara 10 år och få en dödsdom”

Juno, 8, drabbades av diabetes som bebis: ”En enormt påfrestande sjukdom”

Stella, 10, har fått livet tillbaka – tack vare nya mätaren

Premiär för ”Fråga barnläkaren” – barnläkaren Jonas kommer att svara på läsarfrågor

Elvira, 1, lider av ovanlig sjukdom – är den enda drabbade i Sverige

Leon, 5, drabbades av livshotande sjukdomen efter covid-19

Theodore, 3, lider av en väldigt ovanlig sjukdom – behöver donator för att överleva

Före klimakteriet sökte jag aldrig vård – nu är jag hypokondriker

Barnläkaren om långtidscovid hos barn: Man ska inte vara orolig

I år får Alfred, 4, fira jul hemma – efter tuffa cancerbehandlingen

Tim, 1, föddes med ovanligt syndrom – nu vill mamman Sophia ge andra hopp

Melvin, 9, fick mystiska utslag – visade sig vara corona: ”Mådde väldigt dåligt”

Mamman Malin hyllar förskolläraren: ”Hon räddar livet på min son varje dag”

Malte, 18, startade insamling – vill ge sin svårt sjuke lillebror Sigge en jul att minnas

Erik behöver övervakning dygnet runt – nekas assistansersättning

Tvillingarna har varit sjuka sedan mars: ”Är långtidssjuka i covid-19”

Hur fan ska en familj ha råd med barnidrott?

Vide, 6, har autism och sällsynt sjukdom: ”Alla hade mått bra av att ha en Vide i sitt liv”

Celine, 4, donerade stamceller till sin svårt sjuke lillbror Adrian

Så förändras kroppen efter en förlossning – steg för steg

Ursulas son Sigge, 16, tog sitt liv – nu sprider hon kunskap om psykisk ohälsa

Henry, 2, är svårt sjuk i cancer – behöver donator för att överleva

KARIMS: Att vara på stranden med barn är inte härligt – det gör en helt sjukt trött