Melina är sjuk i cancer – har fått in över en miljon till forskning

Drabbades av akut leukemi

Av: Malin Wigen

Publicerad:
Uppdaterad:

Hälsa | Family

I höstas vändes världen upp och ner för föräldrarna Jane och Linus.

Deras dotter Melina drabbades av cancer.

Känslan av maktlöshet gjorde att de skapade de en insamling till Barncancerfonden i Melinas namn.

– Om forskningen kan bidra till att man i framtiden kanske kan vaccinerna barn mot det här, då vill jag vara med och göra den skillnaden, säger Jane.

För fyra-fem månader visste Jane fortfarande inte vad som väntade. Lika gott det.

– Jag hade sprungit åt andra hållet. Men man har inget val, och jag är glad att man inte vet i förväg vad som händer, säger Jane Oksana.

Jane och Linus är föräldrar till Melina, 4. I höstas fick hon plötsligt blåmärken och en extrem växtvärk. Hon tappade även aptiten och blev blek. Till sist sökte de vård. Ett blodprov visade att Melina drabbats av akut leukemi.

– För mig kändes det inte som att det var på riktigt, världen rasade. Just då tänkte jag på allt som Melina skulle missa, hon borde få vara på förskolan med sina vänner och umgås med sin lillasyster. Att sjukdomen plötsligt blev vår vardag var jättesvårt att ta in. Cancer är något som jag tänkt inte skulle drabba oss.

Melina i somras innan hon blev sjuk.
Foto: Privat
Melina i somras innan hon blev sjuk.
Foto: Privat
”Mina tankar är inte på eftermiddagen och inte på morgondagen. För att överleva måste man vara i nuet, annars går man sönder”‚ säger Jane.

Tiden efter Melinas första cytostatikabehandling blev väldigt tuff. Hon fick lunginflammation. Jane beskriver perioden från den 22 december, när Melina skrevs in på barnintensiven, som ett helvete.

– Sedan dess har vi varit i vår värsta mardröm, döden har knackat oss på ryggen och det har varit vidrigt. Lunginflammationen höll på att ta död på henne tre gånger. Vi har haft samtal med läkare som sagt att de inte finns något mer att göra. De gjorde fotavtryck på henne för att vi skulle ha minne av henne, för att hon var så skör. Man glömde bort cancer, man tänkte inte ens på att hon hade det då.

Melina skickades till Karolinska där hon hamnade i en ECMO-maskin, en hjärt-lungmaskin, som fungerar som en slags konstgjord lunga. Den tog över så att hennes egna lungor skulle få vila och återhämta sig.

– Hon började krya på sig, det trodde man inte riktigt.

Foto: Privat
I november fick de besked som vände upp och ned på livet.
Foto: Privat
Läget har varit mycket kritiskt för Melina.

Melina är nu tillbaka på barnintensiven i Uppsala. Hon är fortfarande lungsjuk. Hon drabbades även av hjärnblödning. Men tack och lov höll den sig i schack.

I söndags behövde Melina inte längre röret i halsen för sin andning. Ett stort steg i rätt riktning, menar Jane. Dessutom ville Melina måla.

– Hon är en sann liten konstnär, det första hon ville när hon vaknat till lite var att måla. Det kändes som att föda Melina på nytt, det var en sådan otroligt stark stund.

Foto: Privat
Hon älskar att måla.

Familjen och vänner har varit ett enormt stöd. Och även följare på Instagram där Jane skriver om Melinas sjukdom. Flera har bidragit till insamlingen de skapat för Barncancerfonden , ”Melina älskar livet”. Just ”älskar livet” är Melinas motto sedan hon var liten. Nu har de samlat in cirka 1,5 miljoner.

– Det är så fantastiskt att se vilken kärlek och omtanke det finns där ute.

Hur är Melina som person?

– Hon är väldigt lillgammal. Jag tror att hennes vilja och envishet gjorde att hon kunde ta sig från Karolinska och maskinen. Hon har mycket humor och älskar att skrämmas, hon är en härlig liten unge.

När Melina är stark nog ska hon påbörja sin andra cytostatikakur. Jane är livrädd för det, även om hon vet att det krävs för att Melina ska bli frisk.

– Hon är så stark. Jag litar på att hon fixar det här.

Foto: Privat
Hela familjen.

Så kan du bidra till Melinas insamling

Här kan du skänka pengar för att stötta cancerforskningen.

Här kan du följa Melina och Jane på Instagram.

Publicerad:

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY