Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sture

Forskare: Relationsvåld kan öka explosionsartat

Uppdaterad 2020-03-23 | Publicerad 2020-03-21

Sverige står inför en situation landet aldrig skådat. Människor isolerar sig, distanserar sig socialt och jobbar hemifrån.

Forskare Anna-Karin Rybeck varnar nu för att våld inom relationer kommer att öka avsevärt. Samtidigt går Bris telefon varm.

– Vi måste börja agera nu.

Sverige står inför en situation landet aldrig skådat. Människor isolerar sig, distanserar sig socialt och jobbar hemifrån.

Här kan du ställa dina frågor till Anna-Karin Rybeck, doktor i teoretisk psykiatri och forskare inom våld och våldsutsatthet som även driver ett skyddat boende för våld i nära relation.

  • Anna-Karin Rybeck
    21 mars 2020

    Nu avslutar vi denna chatt, stort tack för ert engagemang. Ta hand om varandra där ute.

  • 21 mars 2020

    Har tagit mej ur ett 20år långt missbruk och kan jag kan ni! Finns hjälp där ute bara så ni vet!!

    Lycklig

    Tack för att du delar med dig av din starka historia! 

    Matilda Aprea Malmqvist
  • 21 mars 2020

    Är det bekräftat att det just nu faktiskt ÄR mer våld mot kvinnor på grund av nuvarande situation med covid19?

    Man som vill veta

    Eftersom vi fortfarande är i ett tidigt skede av coronakrisen har vi inga faktiska siffror i dag. Men riskfaktorerna har ju ökat i och med den extrema siutuationen vi befinner oss i. Vi ser till exempel att Bris har ett ökat tryck just nu och preliminära rapporter gjorda under februari månad i Kina visar på en tredubblering av relationsvåldbrott i jämförelse med februari förra året.

    Anna-Karin Rybeck
  • 21 mars 2020

    Tack för dina tröstande ord Rebecca..! Det känns outhärdligt svårt just nu och tanken på att inte vara ensam tröstar❤️

    Smilla
  • 21 mars 2020

    Varför är det så mycket familjevåld just i Sverige? Verkar vara mycket vanligare än de andra länderna jag bott i. Psykisk ohälsa över lag eller något annat? Finns det forskning på detta?

    Invandrad

    Vi ligger ungefär lika mot andra länder om man tittar på internationella studier. Det kan också bero på att vi är duktiga på att anmäla i Sverige, alltså har högre anmälningsbenägenhet.

    Anna-Karin Rybeck

Anna-Karin Rybeck, doktor i teoretisk psykiatri och forskare inom våld och våldsutsatthet, menar att med isolering och distansering följer ofta psykisk stress, ekonomisk oro och att det finns risk för ökat missbruk.

– Alla dessa är riskfaktorer som kan utlösa våld i relationer. Primärt är det kvinnor och barn som kommer att drabbas värst.

Den sociala distanseringen är problematisk på så sätt att man tappar naturliga nätverk, så som arbetsplats och skola där man har vänner, kollegor, lärare och kuratorer. Ofta är det de som kan hjälpa till i ett tidigt skede, säger Anna-Karin Rybeck.

Att många dövar sin oro med alkohol i coronatider, tror hon är vanligt. Systembolagen i Stockholm har valt att begränsa sina öppettider, främst för att minska smittspridning.

– Alkohol och våld ligger nära och påverkar varandra väldigt mycket. Jag tror att det skulle bli svårt att stänga Systembolaget helt. Men jag kan säga att tar vi bort alkohol sju dagar i veckan för män mellan 12 och 80 år skulle våldet definitivt minska.

Anna-Karin Rybeck driver Safe-Care, ett skyddat boende för våld i nära relation, och är doktor i teoretisk psykiatri.

”Sverige måste tänka nytt”

Anna-Karin Rybeck menar att Sverige måste informera, mobilisera och digitalisera för att klara av att fånga upp utsatta personer under coronakrisen.

– Det är svårt att be om hjälp om man är instängd i en lägenhet och inte kan ringa och be om hjälp. Vi måste hitta fler vägar för kvinnor och barn för att de ska kunna komma i kontakt med rätt instanser utan att till exempel behöva ringa.

I februari när delar av Kina isolerades ökade våld inom nära relationer tre dubbelt, visar undersökningar som nyhetssidan Axios tagit del av.

– Ju längre detta varar desto mer våld inom relationer kommer att vi se. Därför är det viktigt att vi börjar agera redan nu.

Som medmänniska menar Anna-Karin Rybeck att det nu är viktigt att vara extra uppmärksam.

– Tröskeln måste i dessa tider vara låg. Hör man rop eller skrik hos en granne bör man anmäla, försöka ta kontakt eller knacka på dörren för att kolla att allt är okej. Nu måste vi hjälpas åt.

Bris har utökat sina öppettider.

Bris: Telefonen började ringa direkt

På måndagen utökade Bris sina öppettider med tre timmar. Anna Holmqvist, kommunikationschef, säger att det började ringa med en gång.

– Det är många som är oroliga och tycker att coronaviruset är otäckt. De undrar också hur det ska gå om skolan stänger.

Hon säger att för många barn är skolan en trygg punkt och för de som lever i en utsatt situation i hemmet ökar otryggheten när föräldrar jobbar hemifrån och när skolan stänger då man måste umgås mer intensivt.

– Det är klart att det finns en risk att utsattheten för de barnen ökar. Vi har kontakt med beslutsfattare och har idag träffat barnministern för att berätta om våra kontakter med barn och hur viktigt det är att tänka på deras situation i coronakrisen.