Fotograferar för att motverka fördomar mot Downs syndrom

Fotografen Ulrich Schulte firar internationella Downs syndrom-dagen för sjätte året i rad

Den 21 mars är internationella Downs syndrom-dagen.

Fotografen Ulrich Schulte har därför, för sjätte året i rad, fotograferat barn med Downs.

– Det är mitt sätt att hjälpa till och motverka fördomar. Vi har alla något att lära av den kärlek och energi som dessa barn sprider, säger Ulrich Schulte.

För sex år sedan blev fotografen Ulrich Schulte kontaktad av en mamma som undrade om han kunde fotografera hennes son Sigge i samband med internationella Downs syndrom-dagen. Ulrich mötte Sigge och hans mamma Sara och sedan dess har han valt att varje år ställa upp och fotografera barn och vuxna som har Downs syndrom.

– Efter jag träffade Sigge var jag fast. Det var så magiskt och gick rakt in i hjärtat. Han var så härlig. Alla de barn jag mött efter honom har bjudit på så mycket kärlek, glädje och energi. Det går inte att möta dem utan påverkas av dem och det är något jag vill förmedla med bilderna.

Du vill motverka samhällets fördomar om Downs syndrom, har din egen syn förändrats på barn och vuxna som har Downs?

– Ja, absolut. Alla fördomar grundar sig på okunskap och rädsla. Jag har lärt mig mycket av dessa möten och vill gärna bidra till att öka kunskapen och visa upp vackra porträtt av barn och vuxna som har Downs syndrom, säger han och fortsätter:

– Mottagandet har varit väldigt positivt och spridningen av bilderna har varit överväldigande. En del av bilderna har delats flera hundra gånger.

Ärliga bilder som visar varje barns personlighet

Med fotografierna försöker Ulrich ge en ärlig bild av varje barns personlighet.

– Jag har bett alla föräldrar att barnen ska vara klädda i kläder som de trivs i och kan vara sig själv i. Jag har också försökt förmedla en bild som verkligen visar deras personlighet –om barnet är allvarligt har jag försökt fånga det på samma sätt som de barn som är glada eller spralliga.

Varje bild som publiceras har även en text som föräldrarna har skrivit ihop som beskriver just deras barn.

– Det är viktigt för mig att de orden kommer från de personer som känner och älskar barnet. Det berör mer än om jag skulle skriva det.

Intresset har ökat

I år har Ulrich fotograferat runt 30 barn inför den 21 mars, dubbelt så många som förra året.

– Ja, det har verkligen spridit sig och fler och fler föräldrar kontaktar mig. Nästa  år hoppas jag på att kunna ordna en stor utställning med alla bilder som jag tagit genom åren. En del barn har jag följt under flera år och det är så fantastiskt att få följa med på deras resa genom livet.

Under två veckor, med start förra veckan, så publicerar Ulrich ett par bilder om dagen på sociala medier och på sin hemsida. Nästa vecka inleds en utställning av en del av årets bilder i Gnesta.

– Jag vill inte lägga ut alla bilderna den 21 mars utan tycker det ger bättre effekt att sprida budskapet under flera dagar.


Här finns alla bilderna på barnen med deras föräldrars text:

På Ulrich Schultes sajt
På Facebook


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.