Kolik – bästa sättet att hantera det
Det finns lindring för en bebis med kolik
Uppdaterad 2019-03-28 | Publicerad 2019-01-29
En bebis som skriker oavbrutet i flera timmar, flera dagar i rad. Spädbarnskolik kan vara en pina – men det finns lindring.
– Folk är så upptagna att de glömmer att be sin omgivning om hjälp, säger Henrik Arnell, barnläkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus.
Sömnlösa nätter är många småbarnsföräldrars verklighet. Kanske upplever du att ditt barn är inne i en period där hen skriker både mycket och ofta? Ibland skriker små barn konstant i flera timmar – till och med flera dagar i sträck. Detta brukar kallas för spädbarnskolik. Det är ingen sjukdom och det är inte heller farligt.
– Man ska komma ihåg att åtminstone vart fjärde barn drabbas av det här, så det är viktigt att understryka att det är ett helt normalt tillstånd, men det kan såklart vara väldigt jobbigt för barnets föräldrar och personer i dess omgivning, säger Henrik Arnell, barnläkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus.
Vad som är orsaken är inte säkerställt, och forskare har olika uppfattningar om vad det beror på. En förklaring kan vara att matningen eller amningen inte fungerar på ett optimalt sätt. Vad som däremot är säkert är att barn får kolik oavsett om matning sker via amning eller bröstmjölksersättning.
– Vi kan inte kartlägga exakt vad det är, men vi är ganska säkra på att det har med magen och tarmarna att göra.
Vanligast är att barnet skriker som mest när det är mellan 6–8 veckor gamla, men för vissa pågar det längre än så. Vanligtvis håller det på som intensivast i några veckor och oftast har koliken avtagit efter tre månaders ålder.
”Man ska inte överdriva kostens påverkan”
Många fokuserar väldigt mycket på matens påverkan, men Arnell menar att man inte ska lägga för stort fokus på hur maten påverkar amningen och tro att allt som händer beror på vad man ätit.
– Maten spelar roll, absolut, men ofta är det där en överdrift. Rökning och kaffe kan påverka nervsystemet negativt i tarmen, men ibland måste man bara gilla läget och inte skylla allt på sig själv, säger han.
Vad kan man göra?
– Ta upp och lugna ditt barn. Var tålmodig och räkna inte med att det ska gå över direkt.
Som nybliven förälder är det lätt att man försöker klara allt på egen hand, men ibland är allt som behövs att vi ber om lite hjälp, och ett bra tips kan vara att ta vartannat pass med din partner. Försök sova och vila när du har möjlighet. Vänner och anhöriga kan hjälpa dig att ta bra initiativ när du själv är helt slutkörd.
– Du kan jobba som konsult och avskeda folk hela dagarna – men plötsligt står du där med en gråtande bebis och tappar all kontroll. Särskilt viktigt att be om hjälp är om du är ensam i din situation. Mitt viktigaste råd är att du ber din omgivning om hjälp, säger Arnell.
Men det finns också andra allvarligare tillstånd som liknar spädbarnskolik. Om det barnet kräks eller blir apatiskt kan det vara ett varningstecken på något annat.
– Spädbarnskolik gäller alltså bebisar som i övrigt är friskt. Om barnet kräks och blir slö, kan det behövas söka sjukvård.
Ibland kan det vara bra att skriva dagbok, för att lägga märke till förbättringar som du annars inte skulle lägga märke till.
– Skriv lite varje dag, så kan du se i boken att skriken faktiskt minskar. Då kanske du även slipper onödiga konflikter.
Livsfarligt att skaka ett barn
Extra viktigt att tänka på i dessa situationer är att undvika att bli hårdhänt med barnet. Att skaka ett barn kan vara livshotande. Om du känner dig frustrerad och känner att du håller på att tappa kontrollen är det bättre att lägga barnet i sängen och lämna rummet för en stund.
– Sömnbrist kan göra att man tar dåliga beslut. Man kan bli desperat och då råka bli hårdhänt. Då är det bättre att ta hjälp av din omgivning för att undvika att sådant händer.
När det kommer till läkemedel finns egentligen inga bra mediciner för just spädbarnskolik. Det finns lindring, men ingenting som är direkt vetenskapligt belagt.
Prenumerera på Familys nyhetsbrev
Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!
Tips för att lugna din bebis när den har kolik:
- Prova att bära barnet i bärsele. Närheten till din kropp i kombination med rörelse brukar ha en lugnande inverkan.
- Magdroppar på Apoteket brukar rekommenderas när bebisar skriker.
- Om du misstänker att barnet har ett stort sugbehov kan du testa att ge barnet en tröstnapp.
- Testa att ge barnet ett ljummet bad eller massera barnet. Vid massage, välj en rofylld varm plats och se till att dina händer är varma. Det finns bra massageövningar på till exempel 1177, eller rådfråga din barnavårdscentral.
Prenumerera på Familys nyhetsbrev
Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!