Veckopeng: Så mycket ska du ge

Då ska du börja ge veckopeng och månadspeng

Veckopeng och måndaspeng, experten reder ut.
Veckopeng och måndaspeng, experten reder ut.

När ska du börja ge ditt barn veckopeng? Hur mycket pengar ska man ge i vilken ålder? Och när kan man övergå till månadspeng? Privatekonomen Arturo Arques reder ut.

När ska man börja ge veckopeng?

Det kan variera vilken ålder föräldrar börja ge veckopeng men enligt Swedbanks undersökningar börjar de flesta ge när barnen börjar första klass, det vill säga när de är i sju års ålder. Det säger Arturo Arques som är privatekonom på Swedbank.

– När de är 11–12 år brukar man börja ge månadspeng för då är barn mer mogna att kunna hushålla pengar en månad.

Hur mycket ska man ge i veckopeng?

Enligt en undersökning som Kantar sifo gjort på uppdrag av Swedbank och Sparbankerna får en svensk sjuåring i genomsnitt 20 kronor i veckopeng. I tabellen nedan redovisar siffrorna medianvärdet på vecko – och månadspeng bland svenska barn.

ÅlderVeckopengMånadspeng
7 år20
8 år25
9 år30
10 år30
11 år40160
12 år200
13 år250
14 år400
15 år500
16 år1000
17 år1020
18 år 1000

Varför ska man ge veckopeng och månadspeng?

Som förälder är det viktigt att man tidigt börjar prata pengar med barn.

– Att ge barnet veckopeng är ett bra sätt att låta barnen att lära sig hushålla med begränsade resurser och lära sig pengars värde.

När man ger veckopengen ska man göra det med uppmaningen om att barnet ska ta hand om pengarna på ett bra sätt.

– Det är också viktigt att lära dem att när pengarna är slut så är de slut, så att de inte tror att föräldrarna är en bankomat.

Att lära sitt barn ta ekonomiskt ansvar är A och O inför vuxenlivet. Konsekvensen är annars en ökad risk för att barnet sätter sig i skuld eller får betalningsanmärkningar när hen flyttar hemifrån.

– Veckopeng och månadspeng är en feelgood-grej men det finns även en allvarlig tanke bakom. Det är bra att låta de träna tidigt på att förstå pengars värde och att stå på egna ben. Det är inte roligt som förälder när en 22-åring ringer och säger att denne inte har pengar till mat. Du kan både undvika det och minska risken att ditt barn överkonsumerar och drar på sig betalningsanmärkningar och skuldsättning, genom vecko- och månadspeng. Ju tidigare du börjar desto bättre.

Arturo Arques.
Arturo Arques.

Vad ska barnet göra för sin vecko- och månadspeng?

– En viss del av veckopengen ska barnen få bestämma själva vad de ska göra för så att de lär sig prioritera. Om det är så att ditt barn i början bränner hela veckopengen på två dagar så får du tänka ”tack och lov att det bara är 40 kronor”. Barn lär sig snabbt av sina misstag och minns. Underskatta inte lärdomen man får av misstag.

– När barnet är äldre kan du säga vad du förväntar dig att pengarna ska användas till, som exempelvis mobilabonnemang, fika på stan och bio.

Men det är också bra om man villkorar en del av pengarna, att man säger att en del ska gå till sparande. På så sätt lär sig barn att det man avstår nu kan man konsumera sen – och att ett litet sparande växer.

– Du kan även ge en uppgift som är anpassad efter barnet så att det lär sig skillnad mellan gåva och ersättning.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.