Spädbarn

presenteras av

Var nöjda med fyra barn – fick trillingar

Berättar om livet som storfamilj: ”Kärleken räcker och blir över i vår familj”

Ibland blir det inte som man tänkt sig. Men så blir det bra ändå.

Det vet Sofia och Sebastian som utökade familjen, helt oplanerat.

– Vi hade inte tanke på fler barn. Jag var inställd på att det var klart med den biten. Men det var ett litet snedsteg som genererade i tre stycken till, säger Sofia.

Sofia, 37, och Sebastian Kinnander, 39, bor i Läckeby utanför Kalmar. Att utöka deras familj, bestående av dem och deras fyra barn, var inget de hade tänkt sig, något som även Barometern skrivit om. Men livet ville något annat.

– Jag kände ganska snabbt att jag var gravid men tänkte först att det inte var möjligt. Andra kämpar för att bli gravida och så blir det så när vi inte ens försökt.

Judith med Margit, Sofia med Aina, Signe med Ines, Märta, Elis och Sebastian Kinnander.
Judith med Margit, Sofia med Aina, Signe med Ines, Märta, Elis och Sebastian Kinnander.

De gladde sig dock åt graviditeten.

– Blir man gravid under de omständigheterna så var det meningen att det vi skulle ha ett till barn. Kärleken räcker och blir över i vår familj, säger Sebastian.

På ultraljudet skulle det visa sig att det inte bara rörde sig om ett barn – Sofia väntade trillingar.

– Både vi och barnmorskan var chockade. Hon undrade vad vi gjort, men vi hade ju inte gjort något.

Till en början var Sofia stressad. Hur ska hon klara av att bära tre barn i magen? När hon googlade dök det upp skräckexempel.

– Det kan gå snett när man väntar trillingar, graviditeten innebar både risker för mig och barnen. Men till sist slutade jag oroa mig, jag kände mig konstig nog lugn. Jag kunde dessutom vara på benen ganska länge.

Hemma väckte beskedet blandade känslor hos barnen. Den äldsta av dem tyckte till en början att de var en tillräckligt stor familj redan, men kom till sist på andra tankar. Och den näst yngsta var orolig för hur det skulle gå med fredagsmyset.

– Men efter att vi förklarat att det skulle lösa sig så var alla nöjda, säger Sofia.

I januari, när hon var i vecka 34, kom trillingarna Ines, Margit och Aina till världen med kejsarsnitt på sjukhuset i Kalmar. Ett 30-tal sjukhuspersonal var på plats.

– Det var en väldigt speciell miljö. Det här var något som personalen sett fram emot hela hösten, de tyckte det var jättehäftigt. Det var så mycket glädje och kärlek, som ett lyckopiller för hela sjukhuset, säger Sebastian.

”Måna om att det inte ska kosta relationen”

Väl hemma tog en ny vardag, med sju barn, fart. En vardag som varit förvånansvärt lugn. Mycket tack vare hjälp från anhöriga och att hela familjen ställer upp. Trillingarnas storasyskon, som är bebistokiga, hjälper till med glädje.

– Trillingarna har blivit lugna av det är flera som finns där. Och de är så fästa vid storasyskons ansikten, när de ser den äldsta blir det stora leenden. Det här har verkligen sammansvetsat hela familjen, säger Sebastian.

Trillingarna Margit, Ines och Aina Kinnander.
Trillingarna Margit, Ines och Aina Kinnander.
Sofia, Märta, Aina, Signe, Ines och Judith Kinnander.
Sofia, Märta, Aina, Signe, Ines och Judith Kinnander.

Vad är den största skillnaden att ha gått från fyra till sju barn?

– Det behövs mer mat, det är mer tvätt och disk, vilket bara kommer att öka. Sen är det praktiska grejer som behövs, som att bygga ut huset och att vi inte får rum i bilen längre.

– Men vi tar det mesta med ro och tar en sak i taget. Vi är rätt luttrade i att ha en stor familj och har en rätt så hög smärttröskel. Är vi föräldrar lugna så blir hela familjen lugn, säger Sebastian.

Planering kommer vara A och O för familjen för att hålla reda på allt som kommer med barn: Lappar från skolan, läkarbesök, tandläkarbesök, kvartsamtal och så vidare. Även semestern behöver sin planering.

– Det kommer att bli ett familjeråd innan sommaren så att vi kan lägga upp en familjestrategi.

Det kan vara lätt att tappa varandra under småbarnsåren, hur hanterar ni det?

– Vi är så ruskigt medvetna om det och vi väljer att inte göra det, vi är väldigt måna om att det här inte ska kosta vår relation, säger Sofia.

20 år tillsammans och 15 år som gifta gör att de känner sig trygga i varandra. De båda tycker att det läggs för stor fokus på den eventuella problematiken med att ha många barn, i stället för vad det faktiskt ger en.

– Många tänker att det måste vara väldigt jobbigt när man har en stor familj, men då tänker de bara på det dåliga och inte på den glädjen och kärleken det ger. Vi försöker att se allt bra det ger oss och ta in det varje dag. Vi är med om något som få får vara med om, det har skapat väldigt mycket kärlek.

 Sofia med Ines, Aina, Margit och Sebastian Kinnander.
Sofia med Ines, Aina, Margit och Sebastian Kinnander.
Ines, Aina och Margit i vagnen, Sebastian, Sofia, Judith, Signe, Märta och Elis Kinnander.
Ines, Aina och Margit i vagnen, Sebastian, Sofia, Judith, Signe, Märta och Elis Kinnander.

Om familjen Kinnander

Sofia, 37 år, Sebastian 39, Judith, 11, Signe, 9, Märtha, 7, Elis, 4 år och trillingarna Aina, Ines och Margit, fem månader.

Här kan du följa familjens Instagramkonto där de delar med sig av sin vardag.

FAKTA: Trillingar

Enligt 1177 är det ovanligt att få trillingar.

Det är ett, två eller tre ägg som ska befruktas om det ska bli trillingar. Om det är tre ägg så är de inte mer lika än anda syskon. Om de kommer från samma befruktade ägg har de samma arvanlag och är ofta mycket lika varandra.

Efter graviditetsvecka 28–30 växer inte trillingarna lika mycket som ensamma foster i livmodern och de brukar födas för tidigt.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.