Förslaget: Obligatorisk förskola från två års ålder

Socialdemokrater: Inför obligatorisk förskola för tvååringar

En förskola som är avgiftsfri – och som är obligatorisk från när man är två år. Det skriver företrädare för Socialdemokraterna i en motion till riksdagen.

En som är kritisk är mamman Madeleine Lidman som startat en namninsamling.

– Det här fick föräldrar att koka över. En del är gråtfärdiga.

Förskoleplikt från två års ålder. Så står det i ett förslag som elva socialdemokratiska riksdagsledamöter lagt fram. De menar att grunden för livet läggs i grundskolan, och att barn som går i förskolan presterar bättre senare i livet.

Det bör övervägas om inte alla barn ska ha lika rätt till förskola oavsett vårdnadshavarnas ställning på arbetsmarknaden. För många barn är förskolan också den plats där man faktiskt möter andra människor, eller där man kommer ifrån destruktiva familjeförhållanden. Förskolepersonalen kan vara dem som ser och slår larm när barn riskerar att fara illa.”, skriver de elva socialdemokratiska politikerna i en motion till riksdagen.

En ny motion om förskolan får föräldrar att rasa.
En ny motion om förskolan får föräldrar att rasa.

De föreslår även att förskolan ska bli avgiftsfri.

Förutom att alla barn skulle få samma möjligheter ska förslaget också bidra till ett mer jämställt samhälle, menar de.

Kvinnor står fortfarande för merparten av det obetalda hemarbetet, har fler VAB-dagar och tar ut mer av föräldraförsäkringen. Barnomsorg är en nyckel till att låta fler kvinnor komma ut på arbetsmarknaden och skaffa sig den ekonomiska trygghet som krävs för frigörelse”.

Madeleine Lidman
Madeleine Lidman

Har startat namninsamling

På sociala medier har det höjts kritiska röster. Vissa menar att obligatorisk förskola från två års ålder bara skulle leda till större belastning på en redan pressad förskola. Andra menar att man i och med förslaget tar ifrån föräldrar rätten att bestämma vad som är bäst för ens egna barn.

En som är kritisk till förslaget är mamman Madeleine Lidman, ersättare i skolnämnden för Moderaterna i Solna kommun och grundare av Hemmaföräldrars nätverk, som redan förra november startade en namninsamling när det höjdes röster om att införa obligatorisk förskola från tre års ålder. I våras hade 5 000 personer skrivit under mot förslaget. Nu, i och med den nya motionen, har hon fått in cirka 15 000 underskrifter.

– Det här fick föräldrar att koka över. De är förtvivlade och upprörda, en del är gråtfärdiga. Det är inte populärt det här förslaget, man missar allt vad små barn behöver.

Madeleine menar att förslaget skulle innebära att föräldrar exempelvis inte kan ha hemma barnen för en mysdag, eller åka på semester – i och med att det blir skolplikt. Dessutom fungerar barn olika, för de barn som har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som exempelvis ADHD eller Asperger kan det vara förödande att sätta dem på förskolan för tidigt.

– Det kommer att göra det svårare för föräldrar att anpassa sig efter sitt unika barn. Man måste ha en syn som utgår barnet, det gör man inte om man tar ifrån föräldrar möjligheten att välja.

Enligt de bakom förslaget ska detta ge alla barn samma möjligheter, vad säger du om det?

– Vad är det för möjligheter? Förälder vet vad som är bäst för sitt eget barn. Har en familj problem så ska de få stöd på annat sätt.

”Tolkat förslaget fel”

Anna Wallentheim (S), är en av personerna bakom motionen. Enligt henne är motionen feltolkad och hon menar att fokusen hamnat fel.

– För oss handlade det inte om att göra förskolan obligatorisk för alla tvååringar. Grunden till motionen är att vi vill nå de här barnen som inte går i förskolan.

Enligt henne behövs det utredas varför vissa barn inte går i förskolan, för faktum är att en majoritet av barnen börjar i förskolan i tidig ålder. Av de som börjar senare har många föräldrar med utländsk bakgrund och några har det sämre ställt.

– Förskolan är bra för språkutvecklingen och gör att barnen kommer i kontakt med en annan miljö och andra vuxna. Vi måste fokusera på hur vi ökar jämlikheten redan i förskolåldern.

Dessutom menar hon att man skulle se situationen inom förskolan, oavsett vilken förändring som görs – som svar på kritiken om läget inom att förskolan redan är pressat.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY

Adelina, 7, har Downs syndrom – har släppt en bok

Mamman Malin hyllar förskolläraren: ”Hon räddar livet på min son varje dag”

Föräldrar och förskollärare i snorbråk: ”Borde vara självklart att hålla hemma sjuka barn”

Experterna: Då är föräldrars sömnbrist skadlig

Varför mår vår åttaåring sämre så här års?

Vuxna människor tror att allt är sant på sociala medier – nu skärper vi oss

7 skäl till varför mammor är superhjältar

Leon, 5, drabbades av livshotande sjukdomen efter covid-19

Typen av uppfostran som skadar ditt barn

Psykologen: Så tar barn skada av skäll

Hugo, 1, föddes med en lunga – har äntligen skrivits ut från sjukhuset

Tvillingarna har varit sjuka sedan mars: ”Är långtidssjuka i covid-19”

Experten: Redan då ska du börja läsa för ditt barn

KARIMS: Förskollärarna går på knäna – men de fixar ändå alltid allt

Rasar mot SVT efter orden om förskolan: ”Fruktansvärt respektlöst”

Stor oro för coronasmittan i förskolan: ”Håll dina barn hemma om du kan”

”Har mitt barn drabbats av nattskräck?”

Nya listan: Sverige tionde bästa landet att växa upp i

Skolborgarrådets vädjan: Håll barnen hemma från förskolan över julledigheten

TÄVLING: Vinn boken ”Visst kan Lillis räv sova!”

Experten: Därför ska du lämna barnets rum innan det somnat

Rädda barnen: Ekonomsikt utsatta barn mår ännu sämre i pandemin

Barnbidraget 2021: Allt du behöver veta

Mamma Linnéa om sjukdomen: "Har verkligen ändrat våra liv"