Avråder barn från att leka hemma hos varandra

Så kan barnen träffas i stället

Barn ska inte leka hemma hos varandra just nu, inte ens om de går i samma klass. Det är beskedet från smittskyddsläkaren Annika Ersson, som får medhåll.

Annika Ersson, biträdande smittskyddsläkare i Region Jämtland Härjedalen avråder att man låter barn gå hem till varandra och leka. Detta i och med de rådande coronarestriktionerna runt om i landet som inom många regioner innebär att man inte ska umgås utanför hushållet. Enligt henne följs inte råden i samma utsträckning när det kommer till barn, trots att de också berörs, utan många föräldrar låter sina barn leka hemma hos varandra – säger hon till Länstidningen Östersund.

Varför avråder du att barn leker hemma hos varandra?

– Därför att hemma hos en kompis så leker man på ett annat sätt och umgås närmare än man gör i skolmiljön – exempelvis kanske man bygger kojor. Dessutom träffar man föräldrar och syskon till kompisen, det innebär potentiellt fler smittbärare som man kommer i kontakt med.

Annika Ersson
Annika Ersson

Går det inte ens bra om man går i samma klass eller på samma förskola? 

– Nej, av samma anledning. När man är hemma hos någon och leker träffar man fler personer och just nu finns det restriktioner om att vi inte ska umgås utanför hushållet. Dessutom så ska barn vara i skolan, vi har skolplikt och den värnar vi om. Och i skolan är det en mindre risk att barn ska sprida smittan vidare mellan varandra.

Är det okej att träffas utanför skolan och leka utomhus?

– Ja. Det går träffas på lekplatsen och man kan ha picknick bara man inte delar mugg. Håll även distans till varandra.

Smittspridningen sägs vara låg mellan barn, hur är den mellan barn och vuxna?

– När vi går igenom smittspårning ser vi få lärare som är smittade i de klasser där vi vet att det finns barn som har haft påvisat virus. Risken för smitta är större mellan kollegorna. Barn kan smitta, men det är större risk att det sker hemma mellan de man har kontakt med dagligen. Det är dock omöjligt att reda ut vem som smittar vem. Smittspridning sker dock med större sannolikt i hemmet.

I kommentarer på Facebook har Annika sett att vissa är oförstående till varför hemmamiljön är värre än skolmiljön. Dessutom menar vissa att barn kan må psykiskt dåligt av att inte få leka med varandra.

– Det är att leka hemma hos varandra just nu som är fel. Det är dessutom bara positivt för hälsan att vara mer utomhus.

– Gällande skolmiljön så finns det fler personal där som kan se till att elever håller distans, det är mer kontroll på umgänget. Det är även bättre ventilation vilket är bra mot smittspridning.

”Hur kan svenska folket acceptera det?”

Johanna Höög är docent och lektor i cellbiologi vid Göteborgs universitet. Hon tycker att det är ett bra råd från smittskyddsläkaren.

– Vi ska ha så få kontakter som möjligt. Är man hemma hos sin kompis träffar man inte bara kompisen utan även hela familjen. Risken för smittspridning är ju större då än om man bara ses i skolan eller förskolan. Barnen kan föra med sig smittan mellan familjer.

Hon anser att det finns bevis på att barn kan smitta, oavsett ålder. Exempelvis finns det en stor indisk smittspårningsstudie som visar att barn under fyra år kan föra smittan vidare, även om risken är något mindre.

– Debatten har hamnat lite fel när man bara pratar om tonåringar. Barn mellan 5–17 år smittar lika mycket som vuxna i Indien studien, som är den tyngsta vetenskapliga studien tills i dag, med över en halv miljon människor testade.

Johanna Höög.
Johanna Höög.

Johanna Höög tycker att vuxna har en konstig inställning när det kommer till coronavirus och barn.

– Det är nästan som att folk accepterat att barn få corona, hur kan det svenska folket acceptera det? Om du är ute på stan med dina barn och en person kommer fram och säger att hen har ett okänt virus med orden ”jag tror inte dina barn blir så sjuka, är det okej om jag testar det på dina barn?”, vem hade sagt ja till den frågan?

– Folk verkar ha accepterat idén att deras barn kan drabbas av viruset trots att vi ännu inte vet om det kan ge långtidseffekter.

Smittspridningen sägs vara låg mellan barn, hur är den mellan barn och vuxna?

– Jag vet inte vad de har för belägg för att smittspridningen är låg mellan barn. När detta undersökts har man visat att smittspridningen sker främst mellan jämnåriga, kanske för att man umgås främst med de som är i samma åldersgrupp.

Forskning visar att barn kan smitta vuxna, säger Johanna Höög.

– Enligt en amerikansk studie förde små barn över smittan mer än äldre barn inom den egna familjen.

– Vi vet fortfarande väldigt lite om viruset, vilket är en anledning till att man inte ska ta olika risker. Jag tror att vi alla smittar, vi är alla människor och består av samma celler, det är konstigt att tro att barn skulle vara ett undantag, ska man hävda det måste man ha starka bevis först. 


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.