Barnläkaren chattade om barn och coronaviruset

 Barnläkaren Tobias Alfvén.
Barnläkaren Tobias Alfvén.

Hur vet man om ens barn är sjukt i covid-19 eller om det bara är en vanlig förkylning? Och när behöver man söka vård?

Tobias Alfvén, barnläkare vid Sachsska barnsjukhuset i Stockholm, chattade med läsarna.

Barnläkaren Tobias Alfvén chattade med läsarna om barn och coronaviruset.

Fastnålat inlägg
2 mars 2021 kl 11.03Tobias Alfvén
DELA

Hej alla, stort tack för många bra och kloka frågor! Chatten är nu avslutad!

 • Hej . Vi i familjen blev sjuka i symptom som liknade covid 19 i mars förra året. Då fick man inte ta test. Våran 9 åring har sedan dess varit sjuk från och till med förkylnings symptom ont i huvudet mm Kan det vara långtidscovid ??

  Malin

  Hej Malin, om er 9-årige son har haft så långa besvär tycker jag att ni ska söka upp er vårdcentral eller barn- och ungdomsmottagning. Långtids-covid kan inte uteslutas, men det kan ju även finnas andra förklaringar. Krya på er!

  Tobias Alfvén

  Hej

  Har du några tips på hur jag kan skydda mig från covid i skolan. Jag går i 7an och det är flera i skolan som är sjuka i covid.

  Alex

  Hej Alex, tack för din fråga. Det är viktigt att alla verkligen är hemma från skolan vid minsta symptom. Sen är det viktigt att vi undviker att vara för nära varandra, det är svårt i skolan, men se till att ha så mycket avstånd som möjligt mellan bänkarna, försök att inte blanda klasser och elever i matsalen. Var gärna ute på rasterna, och är det möjligt med idrott utomhus rekommenderas det också. Hoppas att dina klass/skolkamrater kryar på sig och att du får hålla dig frisk!

  Tobias Alfvén
 • Hur ska man tänka kring barn och kompisar? Har en son i förskoleklass, kan han leka hemma med en kompis inomhus? De ses ju varje dag i skolan men med tanke på att vi vuxna ska ha så få kontakter som möjligt (vi har inte umgåtts med andra utanför familjen inomhus på ett år) så blir det lite dubbelmoral och alla tycker olika.

  Kristina

  Hej Kristina,

  du lyfter en fråga som jag tror att många barnfamiljer brottats med under det senaste året, och det finns inte ett rätt eller fel svar. Jag brukar rekommendera att barn från samma klass/förskola kan umgås på det sätt du beskriver, alltså inga klassfester eller större samlingar, men enstaka vänner hemma från samma klass bör gå bra, så länge ingen har symptom eller om det finns några riskgrupper hemma. Håll god hygien, egna handdukar, etc.

  Tobias Alfvén
 • Smittar 6-åringar utomhus?

  Birgitta Nygren

  Hej Birgitta, vi vet att om vi håller avstånd och är utomhus så är smittrisken mycket mindre än om vi är ihomhus. Så jag tycker t.ex. att mor- och farföräldrar kan träffa sina barnbarn utomhus på avstånd (tyvärr inga kramar eller liknande inte ens utomhus).

  Tobias Alfvén
 • Varför har man 18 års gräns istället för att gå på födelseår? I skolan och inom idrotten följer man slaviskt födelseår. T.ex de som är födda 2003 och ska börja sista året på gymnasiet i höst kommer delas. De som fyller år första halvåret får vaccin men de som är födda nov/dec tvingas vänta. Det Splittrar klassen i två delar. De som vaccinerats kan återgå till det ”normala” medan de som måste vänta på sitt vaccin får fortsatt hålla sig hemma.

  Anna P

  Hej Anna,

  tack för en bra fråga. Det beror nog på att två av tre av de vacciner som vi använder i Sverige endast studerats i grupper med deltagare över 18 år, en av vaccinen har haft deltagare över 16 år. Men frågan du lyfter är viktig och jag tar med mig den, och kontakta du även skolhälsovården så kan de föra vidare din fråga.

  Tobias Alfvén

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.