Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Åsa, Åslög

Så får du ditt barn att sova

Sömncoachen: Det här kommer få ditt barn att somna om själv

Uppdaterad 2020-08-28 | Publicerad 2020-08-23

Så får du ditt barn att sova gott på egen hand.

Har ditt barn svårt att sova?

Här ger sömncoachen Hanna Bergenkull sina bästa råd för en god natts sömn.

Insomningsrutinen är nyckeln  till att få barnet med sömnsvårigheter att sova gott, enligt sömncoachen Hanna Bergenkull som jobbat heltid som sömnrådgivare till familjer sedan 2016. Insomningsrutinen handlar om att du som förälder hjälper barnet att närma sig sömnen men att du sedan lämnar barnet precis innan hen har somnat. När du lämnar ditt barn när hen fortfarande är medveten och förstår att du går så ger du barnet kontroll.

– I början när barnet är spädbarn kan det fungera att lämna barnet när det somnat men i takt med att medvetandet ökar hos barnet så måste det ha kontroll över var flocken befinner sig, det vill säga var mamma eller pappa tog vägen. Kontroll ger trygghet.

Om sömnen inte fungerar ska man undvika att lämna rummet efter barnet somnat, enligt Hanna Bergenkull. Detta för att det finns en risk att barnet känner sig otryggt om hen skulle vakna.

– Barnet kommer märka att det inte är som det var när det somnade, och då blir det klarvaken för att ta reda vart beskyddet i form av mamma eller pappa tagit vägen.

Därför ska du inte lämna barnet när det somnat.

<div data-tipser-pid="5ee86d7f8a20230001eea6bb" data-tipser-view="compact"></div>

Så gör du när du lämnar rummet

De första nätterna är det viktigt att du hjälper ditt barn att varva ner. När ditt barn slappnar av och är nära sömnen ska du använda din röst för att tala om att du går. Använd gärna samma godnattfras så att barnet känner igen sig.

– Tänk på hur förskolepedagoger arbetar. De är noga med att be föräldern att säga hejdå oavsett situation, och att inte smita. Samma gäller vid läggning. Säg alltid god natt när du går, gör barnet medveten om att lämnar. Bemöt sedan de känslor som uppkommer. Missnöje och ilska måste få komma ut, känslor måste få uttryckas. Det är en bra tanke att ta med sig som förälder när barnet ska somna.

I början kommer nog ditt barn bli ledsen eller arg när du lämnar. Därför är det viktigt att du ställer dig någonstans i närheten av barnets rum för att kunna bemöta reaktionen, och trösta barnet om det blir ledset eller försök distrahera barnet när missnöje ökar. Ge det cirka 10 sekunder till tre minuter innan du går tillbaka in till barnet.

– De första dyngen så gäller det att vara generös och hjälpa barnet, att man går tillbaka till rummet för att sedan lämna igen och göra om det om det behövs. Till sist kommer barnet att börja känna igen det nya insomningssättet.

Ett tips när du lämnar rummet är att barnet hör dig prata så att hen vet att du är där, att du exempelvis pratar med din partner, syskon eller husdjur.

Kommer kunna somna om själv

Insomningsrutinen lägger grunden till att somna om utan hjälp. När ditt barn lär sig somna på egen hand kommer det också kunna somna om själv på natten om det vaknar.

– Barnet har lyckats knäcka koden själv, barnet har kontroll på var föräldern befinner sig och är övertygad om att föräldern finns kvar. I grova drag kan man säga att efter två-tre veckor kan alla barn somna på liknande sätt som vi vuxna gör.

Hanna Bergenkull.

Hur gör man om ens barn inte kan somna?

Kvällsrutiner och insomningsrutin vid nattning är A och O när barnet ska slappna av och somna. Här är fysisk beröring väldigt viktigt. När barnet blir äldre funkar även exempelvis att läsa en bok.

– Föräldrar är generellt väldigt duktiga på detta. Behåll rutinerna ni har, mys i soffan eller sängen.

Men ibland räcker inte det. Det kan komma perioder då barnet säger att hen inte kan sova, speciellt när barnet är i tvåårsåldern. I så fall kan du prata med ditt barn under dagtid, när barnet är mätt och glad.

– Säg att det inte gör något att att hen inte kunde somna och att det är okej att inte kunna somna på en gång. Berätta vad du själv gör när du inte kan somna, uppmuntra barnet att ligga i sängen och mysa och vila sig. Skuldbelägg inte utan avdramatisera det hela.

– Speciellt äldre barn att vara missnöjda med att man inte somnar. Det gäller att lära barnet att tycka om sin säng och att vänta på sömnen. Lär sig tycka om sin säng och vänta på sömnen. För helt plötsligt kommer sömnen för oss, så är det för oss vuxna också.

<div data-tipser-pid="5ce7bea42950ab0001680c43" data-tipser-view="compact"></div>

Om Hanna Bergenkull

Sömncoachen Hanna Bergenkull är aktuell med nya boken ”Visst kan Lillis räv sova!” som består av två delar. Del ett är en godnattsaga för barnen och del två en faktadel som ger föräldern grundläggande kunskap om hur sömn fungerar samt stegvis handledning vid sömnträning.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.